HomeBlogAerofobia – cauze şi metode de tratament

Aerofobia – cauze şi metode de tratament

by Livia Marian
0 comment252 views

Aerofobia este un tip de fobie care implică frica de zbor sau de a călători cu avionul. Deşi statisticile sugerează că avionul este de fapt mai sigur decât alte mijloace de transport, inclusiv mașina și trenul, zborul rămâne o sursă des întâlnită de frică.

Cauze

Cauzele exacte ale fricii de zbor nu sunt cunoscute, dar o serie de factori diferiți pot declanşa această teamă. Unii dintre acești factori pot include:

  • Experienţa unui zbor traumatic sau a unui accident de avion: chiar și vizionarea unei știri detaliate despre dezastrele companiilor aeriene poate fi suficientă pentru a declanșa teama de a zbura.
  • Mediul: Dacă părinții tăi aveau și ei frică de zbor, este posibil să le fi interiorizat frica. Aceasta este o cauză deosebit de frecventă a aerofobiei la copii, dar afectează și mulți adulți.
  • Alte circumstanțe conexe: aerofobia ar putea avea rădăcini într-un conflict complet diferit. De exemplu, copiii care trebuie să zboare frecvent pentru a vizita părinții divorțați dezvoltă uneori aerofobia ca mecanism de a face față traumei divorțului.

Cercetările sugerează, de asemenea, că declanșatorii precum vremea rea, decolarea și turbulența tind să fie aspectele cele mai anxioase ale zborului. Întârzierile de călătorie, frecvente atunci când zbori în periaode aglomerate, pot agrava teama de a zbura.

Tratament

Din fericire, frica de a zbura este o afecțiune tratabilă, chiar și fără a cunoaște cauza de bază. Unele tratamente comune includ:

Psihoterapie

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este de obicei tratamentul de bază pentru fobii, inclusiv pentru frica de a zbura. Este o abordare care se concentrează pe schimbarea gândurilor negative care contribuie la comportamentele de frică.

Terapie de grup

Dacă nu ai alte tulburări fizice sau psihologice, poți fi un bun candidat pentru un curs de gestionare a fricii de zbor. Aceste cursuri durează de obicei două sau trei zile, adesea într-un weekend, și sunt uneori oferite de companiile aeriene. În timpul orelor, puteți întâlni piloți, vorbiţi despre siguranța companiilor aeriene și chiar aveți șansa de a vă îmbarca într-un avion adevărat. Uneori, doar familiarizarea cu procesul și mediul te poate ajuta să te simți mai confortabil.

Medicamente

Uneori pot fi prescrise medicamente pentru a ajuta la atenuarea anumitor simptome asociate cu frica de a zbura, cum ar fi greața, anxietatea sau răul de mișcare.

Înfruntarea fricii

Există și lucruri pe care le poți face pe cont propriu pentru a face față fricii de a zbura.

  • Informeză-te asupra procesului de zbor. Cunoaşterea modului în care funcționează avioanele, de ce apar turbulențele și ce înseamnă diferite sunete și zgomote poate face zborul mai puțin înspăimântător.
  • Identifică gândurile iraționale. Gândirea negativă și catastrofală poate contribui la teama de a zbura. Află cum să recunoşti aceste gânduri negative atunci când ele apar, apoi învaţă să le înlocuieşti cu altele mai realiste și mai utile.
  • Învață să recunoști factorii declanșatori. Dacă începi să observi că anumite aspecte ale zborului tind să declanșeze sentimente de anxietate, vei putea să îţi planifici mai bine cum să faci față acestor situații.
  • Practică tehnici de relaxare. Foloseşte tehnici precum respirația profundă, vizualizarea și relaxarea musculară progresivă cu lucrurile care îţi declanșează anxietatea. În timp, aceste tehnici te pot ajuta să îţi diminuezi frica de a zbura.

Frica de a zbura poate avea un impact major asupra calității vieții tale. Cu un tratament adecvat, totuși, poți învăța să gestionezi și chiar să depășeşi această fobie. Dacă te simţi pregătit, rezervă un zbor cu avionul – tur Brasov şi înfruntă-ţi aerofobia într-un zbor de agrement.

related articles