HomeBlogCe este criptomoneda Ripple (XRP) si cum functioneaza?

Ce este criptomoneda Ripple (XRP) si cum functioneaza?

by David Rus
0 comment274 views

XRP este una dintre cele mai mari monede digitale din lume.

In prezent pe locul al saselea dupa procentul din capitalizarea totala de piata, criptomoneda XRP se mandreste cu o valoare totala de piata de 26,73 miliarde de dolari la momentul scrierii. O singura unitate de XRP este foarte ieftina datorita unei cantitati mari de monede in circulatie (peste 45 miliarde), iar multi investitori detin unele XRP in portofoliile lor. Pretul pe moneda relativ scazut in comparatie cu celelalte 10 proiecte din spatiu poate fi foarte atragator pentru investitori.

Va intereseaza Ripple (XRP), dar nu sunteti sigur despre ce este vorba sau de unde sa incepeti? Nu va faceti griji. Acest ghid este conceput pentru a va invata tot ce trebuie sa stiti despre proiect si pentru a va pregati sa treceti la cea mai usoara experienta de tranzactionare disponibila pe piata.

Ce este Ripple?

Ripple Labs este o companie de software pentru intreprinderi private care a creat Ripple Protocol, un protocol open-source care include registrul XRP si RippleNet, o suita de produse de solutii de plata destinate utilizarii institutionale (banci, institutii non-financiare si schimburi de monede digitale).

Compania pe care o cunoastem astazi a fost numita initial OpenCoin, dar a fost redenumita Ripple in 2015.

Fondata in 2012 si cu sediul in San Francisco, California, Ripple Labs este o companie privata – ceea ce inseamna ca nu puteti cumpara o parte din afacerea sa nicaieri.

Este important sa retineti ca investitia in XRP nu inseamna ca investiti in Ripple Labs, ci mai degraba intr-un produs pe care l-au creat.

Operatiuni curente

Ripple Labs are in prezent are peste 500 de angajati, are 9 birouri in intreaga lume si inregistreaza (in medie) o crestere a clientilor de 300% de la an la an.

Ripple ofera, de asemenea, o suita software conceputa pentru dezvoltatori si companii pentru a construi pe XRP, numita RippleX. Platforma include instrumente pentru interactiunea cu XRP Ledger, precum si PayID si Interledger, doua protocoale care sunt dezvoltate separat de XRP.

Oamenii folosesc adesea Ripple si XRP interschimbabil, ceea ce creeaza o confuzie suplimentara in jurul proiectului.

Ce este XRP?

XRP este o criptomoneda care a fost dezvoltata, emisa si gestionata partial de compania americana Ripple Labs. XRP este unul dintre multele produse din pachetul Ripple Labs, toate create cu ideea de a imbunatati eficienta platilor transfrontaliere, in special in sectorul bancar.

Este moneda digitala nativa de pe XRP Ledger – un registru distribuit open-source, fara permisiuni necesare, care are capacitatea de a deconta tranzactiile in 3 pana la 5 secunde.

XRP poate fi trimis direct fara a fi nevoie de un intermediar, facandu-l un instrument convenabil pentru a lega doua monede rapid si eficient. Scopul principal al XRP este de a fi un mediator pentru schimbul valutar.

Cum functioneaza XRP?

Registrul XRP foloseste tehnologia de registru distribuit (mai degraba decat tehnologia blockchain) pentru a sprijini transferul de jetoane care reprezinta moneda fiat, criptomoneda sau orice alta unitate de valoare. Deoarece protocolul este complet deschis, oricine l-ar putea accesa fara aprobarea prealabila din partea Ripple Labs. Acest lucru permite bancilor si utilizatorilor non-bancari sa incorporeze protocolul Ripple in propriile lor sisteme.

Validarea Tranzactiei XRP

Registrul este mentinut de diversi participanti independenti ai unei „comunitati XRP” globale. Fiecare tranzactie XRP necesita un acord de la nodurile de validare independente. Acest acord se numeste consens si serveste drept solutie finala si ireversibila.

Registrul ajunge la un consens cu privire la toate tranzactiile la fiecare 3-5 secunde (in medie putin sub 4 secunde), moment in care este emis un nou registru. Oricine are capacitatea de a deveni un validator, iar printre validatorii activi din registru se afla in prezent universitati, burse si chiar institutii financiare. In prezent exista 36 de validatori, cu Ripple Labs care ruleaza 6 dintre noduri (reprezentand 16% din retea).

Cine sunt fondatorii Ripple?

Prima iteratie a protocolului a fost creata in 2004. In aceasta etapa, (cu mult inainte de aparitia Bitcoin) proiectul nu avea prea multe in comun cu criptomonedele asa cum le cunoastem astazi.

Adevarata istorie a Ripple incepe in 2013, cand Jed McCaleb, creatorul retelei eDonkey, a invitat numerosi investitori de rang mondial sa investeasca in crearea Ripple Labs.

Ripple Labs a fost fondata de Chris Larsen si Jed McCaleb. Larsen – un lider de afaceri si activist pentru confidentialitate, este unul dintre cei mai bogati barbati in criptomonede. McCaleb, pe de alta parte, este un antreprenor si un programator binecunoscut care a co-fondat mai multe proiecte importante de cripto, inclusiv Ripple, Stellar, eDonkey, precum si (la acea vreme) cel mai mare schimb de criptomonede din lume, Mt. Gox.

De ce este XRP unic?

XRP a fost initial conceput pentru a efectua tranzactii mult mai rapide si mai ieftine decat alte criptomonede, facandu-l mai potrivit pentru plati de zi cu zi. Cu toate acestea, este rar folosit in acest mod, deoarece dezvoltatorii sai isi concentreaza atentia asupra utilizarii institutionale a XRP.

Capacitatea sa de a fi schimbata in orice moneda sau obiecte de valoare (cum ar fi aurul) cu un comision minim unificat este un mare avantaj pe care il ofera XRP.

Ce da valoare monedei XRP?

XRP isi obtine valoarea din diversi factori, dar mai ales din capacitatea Ripple de a lucra cu institutiile si din capacitatea sa de a fi schimbat rapid si eficient din punct de vedere al costurilor pentru orice moneda sau activ.

Cate monede XRP se afla in circulatie?

XRP are in prezent 45.404 miliarde de jetoane in circulatie, in timp ce oferta sa totala este de 100 de miliarde de jetoane XRP.

Cu toate acestea, Ripple Labs detinea initial 55 de miliarde de jetoane XRP, cu capacitatea de a vinde 1 miliard pe luna.

Cum este securizata Reteaua XRP?

Diferenta dintre XRP si Bitcoin ar putea fi rezumata la diferenta dintre o companie si o economie. Aprovizionarea cu Bitcoin este emisa prin procesul minier la o rata predeterminata de un algoritm matematic. Tranzactiile sunt procesate in industria miniera descentralizata, iar aprovizionarea XRP este emisa de o companie la o rata predeterminata de directorii sai, in timp ce tranzactiile sale sunt procesate de un comitet de parti interesate pre-aprobate.

Acest lucru il face o optiune perfecta pentru cei care stiu ce este in neregula cu mecanismele bancare traditionale, dar nu sunt prea interesati de descentralizarea completa.

Cum se utilizeaza XRP?

In timp ce scopul principal al XRP ca schimb valutar si transfer bancar international este destul de subdezvoltat in acest moment, moneda digitala este acceptata de cel putin 4.500 de comercianti din intreaga lume.

Cum sa alegeti un portofel XRP?

Exista multe portofele care pot stoca XRP. In functie de nevoia lor de securitate si functionalitate, utilizatorii pot alege portofelul care li se potriveste. Schimbul Kriptomat este un loc minunat pentru a va stoca XRP, deoarece ofera o gama larga de optiuni functionale (cumparare, vanzare, schimb pentru alte criptomonede) fara a compromite niciodata securitatea.

Concluzie

XRP este o moneda digitala pentru persoanele care cred ca este necesara o modernizare a operatiunilor bancare traditionale, dar nu in masura in care o propun alte criptomonede. Valoarea XRP vine din viteza de procesare si din atractia fata de institutii si reprezinta calea de mijloc intre finantele traditionale si finantele descentralizate.

Intrebari frecvente despre Ripple si XRP

Este XRP descentralizat?

Nu, XRP este descentralizat in ceea ce priveste modul in care functioneaza validatorii sai. Cu toate acestea, faptul ca acesti validatori trebuie sa fie aprobati de o singura entitate scade descentralizarea generala a retelei.

Este XRP un blockchain?

Nu, XRP este un registru distribuit, dar nu un blockchain.

Cumparand XRP inseamna ca voi cumpara si Ripple?

Cumpararea de XRP nu inseamna ca achizitionati actiuni Ripple. Ripple nu este o companie cotata la bursa, ceea ce inseamna ca actiunile sale nu pot fi cumparate pe nicio bursa.

Cum cumpar XRP?

Cumpararea XRP este la fel de usoara ca vizitarea paginii Kriptomat cumpara Ripple (XRP) si alegerea unei metode de plata. Kriptomat le permite utilizatorilor sa cumpere XRP cu MasterCard sau Visa, transfer SEPA, Skrill, Neteller sau Sofort.

Cum se vinde XRP?

Daca detineti deja XRP si il tineti pe portofelul de schimb Kriptomat, il puteti vinde cu usurinta navigand in interfata si alegand optiunea de plata dorita.

Pret XRP

Actualul pret Ripple (XRP) este 0.568000 €.

Volumul de tranzactionare XRP in 24 de ore este 4,083,222,089 €. XRP este in prezent clasat #6 intre toate criptomonedele in functie de capitalizarea totala a pietei, cu o plafon de piata de 27,456,221,795 €. Are o oferta circulanta de XRP 47,949,281,138 si oferta maxima este de 1 miliard XRP.

related articles