HomeAutoturismeCum decurge procesul de vopsire electrostatica?

Cum decurge procesul de vopsire electrostatica?

by David Rus
0 comment847 views

Daca ai nevoie de vopsire electrostatica, poti apela la serviciile dintr-o vopsitorie in camp electrostatic si vei obtine cele mai bune rezultate. Iata cateva caracteristici importante ale acestei tehnici.

Caracteristicile procesului

  • Utilizeaza o incarcare electrostatica de inalta tensiune , care se aplica atat piesei cat si mecanismului pulverizator
  • Utilizeaza 95% din vopsea pulverizata datorita faptului ca supra-pulverizarea este redusa si asigura totodata o acoperire mai buna.
  • Materialele de vopsire pot fi pulbere sau lichide
  • Procesul poate fi automat sau manual
  • Piesele de lucru trebuie sa fie conductoare
  • Piesele de lucru sunt de obicei coapte dupa acoperire

In industrie, piesa care trebuie vopsita se misca pe o banda transportoare spre o cabina de vopsire sau rezervor de vopsea, unde este pulverizata  sau este scufundata in particule de vopsea incarcate electrostatic.

Integrata intr-o cabina de vopsire cu pulbere, se afla o unitate de recuperare a pulberii, care recupereaza intre 95% si 100% din straturile de vopsire care nu adera la suprafata. Dupa acoperirea piesei, continua pe banda transportoare pana la un cuptor, unde vopseaua este intarita. Avantajele procesului de acoperire electrostatica sunt capacitatea de a recupera spray-ul excesiv si automatizarea procesului care va reduce costurile.

Exista, de asemenea, unele dezavantaje ale procesului: totul in zona acoperirii trebuie sa fie impamantat pentru a preveni acumularea statica. Toate elementele trebuie curatate temeinic pentru ca vopseaua sa adere la suport.

Intr-un sistem aerian, orice adancitura a piesei care este acoperita poate fi ratata, deoarece vopseaua electrostatica este mai atrasa de colturi si margini ascutite; acest lucru inseamna ca un alt proces pentru acoperire poate fi o optiune mai buna daca piesa are adancituri mari si multe.

Geometria piesei de prelucrat este limitata doar de dimensiunea cabinei de vopsire sau rezervor. Folosind acoperirea electrostatica, este posibila aplicarea vopselei in diferite grosimi. De obicei, este de preferat sa se aplice multe straturi subtiri, spre deosebire de un singur strat gros.

Sarcina poate fi livrata in cabina de acoperire sau de scufundare, in orice mod, folosind cel mai frecvent mainile sau un cleste. Dupa ce a trecut prin cabina sau rezervor si a fost acoperita, piesa de prelucrare, fie merge intr-un cuptor de copt, fie afara in aer liber pentru a permite vopselei sa se usuce foarte bine. In aparatul de pulverizare, se pot utiliza multe duze de pulverizare diferite in functie de consistenta dorita a vopselei si de forma piesei de prelucrat.

Vopsirea electrostatica este un proces care leaga electric si chimic straturile de vopsea  pe suprafetele metalice. O instalatie electrostatica prin pulverizare a vopselei incarca pozitiv particulele de vopsea pulverizate atunci cand parasesc pistolul de pulverizare. Suprafata metalica care primeste vopseaua este incarcata negativ. Vopseaua este atrasa imediat pe suprafetele metalice din cauza incarcarilor electrice opuse. Vopsirea electrostatica este un proces eficient pentru unele aplicatii.

Tintand cont de toate aceste aspecte, atunci cand poate fi utilizata vopsirea electrostatica este chiar recomandata pentru ca ajuta eficient la economisirea materialelor si la finisarea rapida a procesului de vopsire, elementul vopsit putand fi utilizat dupa cel mult o zi.

related articles