HomeSanatateCe trebuie sa stii despre industria asistentei medicale?

Ce trebuie sa stii despre industria asistentei medicale?

by David Rus
0 comment269 views

Industria asistentei medicale se transforma rapid, de la roboti chirurgicali la spitale inteligente; transformarea digitala revolutioneaza asistenta medicala in moduri noi si interesante. Companiile din industria asistentei medicale sunt toate in avangarda, iar tendintele actuale promit modificari suplimentare pentru profesionistii din domeniul sanatatii.

Pe de alta parte, atunci cand te gandesti la tehnologie in industria medicala si mai exact la tehnica medicala, exista mai multi factori cruciali de luat in considerare. Avand in vedere necesitatea guvernelor de securitate, cantitatile masive de date sensibile si mediul tehnologic in schimbare rapida, asistenta medicala se afla printre sectoarele economice care se confrunta cu cele mai importante provocari in implementarea de solutii IT eficiente, preocuparea principala fiind cresterea fluxurilor de date si managementul costurilor.

De la micile cabinetele ale medicilor de familie si pana la spitale majore, mediul informatic al asistentei medicale este din ce in ce mai complex si, daca nu este gestionat corespunzator, poate avea un impact negativ asupra ingrijirii pacientilor. Care sunt provocarile tehnologice majore din industria medicala in mediul modern? Si cum sa depasiti aceste provocari? Vom incerca sa raspundem la aceste intrebari, in randurile de mai jos.

Industria asistentei medicale include mai multe sectoare care sunt dedicate furnizarii de servicii si asistenta in ingrijirea sanatatii. Ca un cadru de baza pentru definirea sectorului, Clasificarea internationala standard a Organizatiei Natiunilor Unite clasifica asistenta medicala ca fiind, in general, sfera acelor activitati spitalicesti, a tuturor activitatilor medicale si stomatologice si „alte activitati de sanatate umana”.

Ultima clasa implica activitati care se afla sub supravegherea asistentilor medicali, moaselor, fizioterapeutilor, laboratoare stiintifice sau de diagnostic, clinici de patologie, unitati de sanatate rezidentiale, avocati ai pacientilor sau alte profesii de sanatate conexe.

In plus, in conformitate cu clasificarile din industrie si piata, cum ar fi Standardul global de clasificare a industriei si Benchmark-ul de clasificare a industriei, asistenta medicala include multe categorii de echipamente medicale, instrumente si servicii, inclusiv biotehnologie, laboratoare si substante de diagnostic, fabricarea si livrarea de medicamente.

De exemplu, produsele farmaceutice si alte dispozitive medicale sunt principalele exporturi de inalta tehnologie din Europa si Statele Unite. Statele Unite domina domeniul biofarmaceutic, reprezentand trei sferturi din veniturile mondiale din biotehnologie.

Cercetari in domeniul asistentei medicale

Cantitatea si calitatea multor interventii medicale sunt imbunatatite prin rezultatele stiintei, cum ar fi avansurile in modelul medical al sanatatii, care se concentreaza pe eradicarea bolilor prin diagnostic si tratament eficient. Multe progrese importante s-au realizat prin cercetarea in domeniul sanatatii, cercetarea biomedicala si cercetarea farmaceutica, care constituie baza medicamentelor bazate pe dovezi si practicile bazate pe dovezi in furnizarea serviciilor medicale.

Cercetarile in domeniul asistentei medicale se implica in mod direct cu pacientii si, ca atare, idea de cine si cum sa interactioneze cu acestia devine importanta de luat in considerare atunci cand se incearca sa fie inclusa activ, in studiile stiintifice.

Desi cele mai bune practici unice nu exista, rezultatele unei analize sistematice privind implicarea pacientului sugereaza ca metodele de cercetare pentru selectia pacientului trebuie sa tina seama atat de disponibilitatea pacientului, cat si de disponibilitatea de a se implica.

Cercetarea serviciilor de sanatate poate duce la o eficienta mai mare si la o livrare echitabila a interventiilor de asistenta medicala, o idee care este avansata prin modelul social de sanatate si dizabilitate, care accentueaza schimbarile societale,  ce pot fi facute pentru a face populatiile mai sanatoase. Rezultatele cercetarilor din domeniul serviciilor de sanatate constituie adesea baza politicii bazate pe dovezi in sistemele de asistenta medicala.

Cercetarea serviciilor de sanatate este, de asemenea, sprijinita de initiative in domeniul inteligentei artificiale pentru dezvoltarea sistemelor de evaluare a sanatatii care sunt utile din punct de vedere clinic, la timp, sensibile la schimbare, sensibile din punct de vedere cultural, determina un efort mic, costuri reduse, incorporate in proceduri standard si implica rabdare.

Finantarea asistentei medicale

In general, exista cinci metode principale de finantare a sistemelor de asistenta medicala:

 • impozitare generala catre stat, judet sau municipalitate
 • asigurare de sanatate sociala
 • asigurare voluntara sau privata de sanatate
 • plati din buzunar
 • donatii catre organizatii de caritate sanitare

In majoritatea tarilor, exista un amestec din toate cele cinci modele, dar acest lucru variaza in functie de tari si de-a lungul timpului, in interiorul tarilor. Pe langa mecanismele de finantare, o intrebare importanta ar trebui sa fie intotdeauna cat sa cheltuiti pentru asistenta medicala. In scopul comparatiei, aceasta este adesea exprimata ca procent din PIB cheltuit pentru asistenta medicala.

In tarile OCDE pentru fiecare suma suplimentara de 1000 de dolari cheltuiti in asistenta medicala, speranta de viata scade cu 0,4 ani. In mod evident, acest tip de analiza este defectuos, deoarece speranta de viata este doar o masura a performantei unui sistem de sanatate, dar in egala masura, ideea ca mai multa finantare este mai buna, nu este acceptata.

In 2011, industria asistentei medicale a consumat in medie 9,3 la suta din PIB sau 3.322 dolari SUA (ajustat la PPP) pe cap de locuitor in cele 34 de tari OCDE. SUA (17,7% sau 8.508 USD PPP), Olanda (11,9%, 5.099), Franta (11,6%, 4.118), Germania (11,3%, 4.495), Canada (11,2%, 5669) si Elvetia (11) %, 5.634) au fost primii cheltuitori, cu toate acestea, speranta de viata a populatiei totale la nastere a fost cea mai mare in Elvetia (82,8 ani), Japonia si Italia (82,7), Spania si Islanda (82,4), Franta (82,2) si Australia (82,0), in timp ce media OCDE depaseste 80 de ani pentru prima data in 2011: 80,1 ani, un castig de 10 ani din 1970. SUA (78,7 ani) se situeaza doar pe locul 26 in randul celor 34 de tari membre OCDE, dar are cele mai mari costuri, de departe . Toate tarile OCDE au obtinut o acoperire de sanatate universala (sau aproape universala), cu exceptia SUA si Mexicului.

In Statele Unite, unde se cheltuie aproximativ 18% din PIB pentru suportul sanatatii, Analiza Fondului Commonwealth a cheltuielilor si a calitatii arata o corelatie clara intre o calitate mai proasta a sanatatii si o cheltuiala mai mare.

Administrare si reglementare

Gestionarea si administrarea asistentei medicale este esentiala pentru furnizarea serviciilor de asistenta medicala. In special, practicile profesionistilor din domeniul sanatatii si functionarea institutiilor de asistenta medicala sunt reglementate de obicei de catre autoritatile nationale sau de stat / provincii prin intermediul unor organisme de reglementare adecvate in scopul asigurarii calitatii.

Majoritatea tarilor au personal de acreditare in consiliile de reglementare sau departamentele de sanatate care documenteaza certificarea sau autorizarea lucratorilor din domeniul sanatatii si istoricul muncii lor.

Tehnologia informatiei de sanatate

Tehnologia informatiei in domeniul sanatatii, gestionarea informatiilor in domeniul sanatatii, informatica medicala si sanatate electronica

Tehnologia informatiei in domeniul sanatatii (HIT) este „aplicarea procesarii informatiilor care implica atat hardware-ul, cat si software-ul care se ocupa cu stocarea, regasirea, partajarea si utilizarea informatiilor, datelor si cunostintelor pentru ingrijirea sanatatii.

Componentele tehnologiei informatiei pentru sanatate:

 • Registrul electronic de sanatate (EHR) – EHR contine istoricul medical complet al pacientului si poate include inregistrari de la mai multi furnizori.
 • Registrul medical electronic (EMR) – EMR contine datele medicale si clinice standard colectate in biroul furnizorului.
 • Personal Health Record (PHR) – PHR este un istoric medical al pacientului care este pastrat privat, pentru uz personal.
 • Software de gestionare a practicilor medicale (MPM) – este conceput pentru a eficientiza sarcinile de zi cu zi ale functionarii unei unitati medicale. Cunoscut si sub denumirea de software de management de practica sau de sistem de management al practicilor (PMS).
 • Schimb de informatii de sanatate (HIE) – Schimbul de informatii de sanatate permite profesionistilor din domeniul sanatatii si pacientilor sa acceseze in mod corespunzator si sa partajeze in siguranta informatiile medicale vitale ale unui pacient.

Tehnologia informatiei pentru sanatate (HIT) este tehnologia informatiei aplicata sanatatii si ingrijirii sanatatii. Sprijina gestionarea informatiilor de sanatate pe sisteme computerizate si schimbul sigur de informatii despre sanatate intre consumatori, furnizori, platitori si monitorizatori de calitate. Pe baza unui raport adesea citat din 2008 asupra unei serii mici de studii efectuate pe patru site-uri care ofera servicii de ingrijire ambulatorie – trei centre medicale din SUA si unul din Olanda – utilizarea documentelor electronice de sanatate (EHR) a fost considerata cel mai promitator instrument pentru imbunatatirea calitatii, sigurantei si eficientei generale a sistemului de furnizare a sanatatii. Conform unui raport din 2006 al Agentiei pentru Cercetari si Calitate in Sanatate, utilizarea larga si constanta a HIT va aduce urmatoarele avantaje:

 • imbunatatirea calitatii sau eficientei asistentei medicale
 • creste productivitatea sau eficienta asistentei medicale
 • poate preveni erorile medicale si creste precizia asistentei medicale si corectitudinea procesuala
 • reduce costurile pentru ingrijirea sanatatii
 • creste eficienta administrativa si procesele de asistenta medicala
 • scade nr. documentelor si timpul de munca neproductiv sau inactiv
 • extinde comunicarea in timp real a informaticii medicale in randul profesionistilor din domeniul sanatatii
 • extinde accesul la ingrijire la preturi accesibile

Tipuri de tehnologie

Intr-un studiu din 2008 despre adoptarea tehnologiei in Statele Unite, s-au clasificat cererile de prescriere pentru a include inregistrari medicale electronice (EMR), asistenta de decizie clinica (CDS) si intrare computerizata a ordinului medicului (CPOE).

Acestea au definit in continuare aplicatiile de distribuire pentru a include coduri de bare la distribuirea medicamentelor (BarD), robotul pentru distribuirea medicamentelor (ROBOT) si masinile automate de distribuire (ADM). Ei au definit aplicatiile pentru administrare pentru a include inregistrarile electronice de administrare a medicamentelor (eMAR) si codificarea barelor la administrarea medicamentelor (BarA sau BCMA).

related articles