Oamenii beau vin de mii de ani, iar beneficiile in acest sens au fost bine documentate. Cercetarile emergente continua sa sugereze ca a bea vin cu moderatie, iar cand spunem cu moderatie ne referim la aproximativ un pahar pe zi ofera mai multe beneficii.
Exista atat de multe beneficii pentru sanatate de care puteti avea parte daca beti cu moderatie vinuri premium, iar in randurile urmatoare am ales sa va prezentam cateva dintre acestea. Va reamintim inca odata insa, ca este indicat sa beti cu moderatie pentru ca vinurile sa va ofere beneficii pentru sanatate.
Bogat in antioxidanti
Exista multe alimente si bauturi bogate in antioxidanti, iar vinul este unul dintre ele. Antioxidantii sunt compusi care previn deteriorarea celulara cauzata de inflamatie si stresul oxidativ. Stresul oxidativ este o afectiune cauzata de un dezechilibru intre antioxidanti si molecule instabile numite radicali liberi, care va pot deteriora celulele.
Strugurii au niveluri ridicate de polifenoli, care sunt antioxidanti ce s-au dovedit ca reduc stresul oxidativ si inflamatia. Deoarece strugurii de vin rosu sunt mai bogati in antioxidanti decat soiurile de struguri albi, consumul de vin rosu poate creste nivelul de antioxidanti din sange intr-o masura mai mare decat consumul vin alb.
De fapt, un studiu de 2 saptamani la 40 de adulti a constatat ca consumul de 13,5 uncii (400 ml) de vin rosu a crescut zilnic statutul de antioxidanti. Starea de antioxidanti mai mare este asociata cu un risc scazut de boala. De exemplu, consumul de vin rosu a fost asociat cu un risc redus de boala Alzheimer si Parkinson, care sunt asociate cu stresul oxidativ.
Vinul rosu este bun dupa deteriorarea creierului dupa accident vascular cerebral
O revizuire din 2015 raporteaza ca resveratrolul poate ajuta la protejarea impotriva leziunilor cerebrale secundare, dupa un accident vascular cerebral sau leziuni ale sistemului nervos central. Acest lucru se datoreaza efectelor sale pozitive asupra inflamatiei, stresului oxidativ si mortii celulare. Cu toate acestea, aceste studii arata efectele resveratrolului mai degraba decat vinul rosu in sine.
Legatura dintre vinul rosu si cancer
Unele cercetari spun ca consumul de vin rosu cu moderatie ar putea reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, Institutul National al Cancerului din Statele Unite ale Americii afirma ca exista dovezi puternice conform carora consumul de alcool poate provoca anumite tipuri de cancer, in special consumul puternic in timp.
Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca creeaza toxine in organism, dauneaza tesuturilor corpului si creeaza oxidare. Aceasta inseamna ca efectele adverse potentiale ale alcoolului pot depasi orice beneficiu al resveratrolului, atunci cand alcoolul este consumat in exces.
Institutul National al Cancerului leaga consumul excesiv de alcool cu o serie de tipuri de cancer, inclusiv cancer de gura, gat, ficat, san si colon. Pentru majoritatea oamenilor, savurarea vinului rosu cu moderatie este sigura, dar este important sa retineti ca consumul de alcool in exces este daunator.
Vinul rosu poate preveni dementa
Vreti sa aflati o curiozitate? Se pare ca daca alegeti sa consumati vinuri premium (vin rosu), puteti preveni aparitia dementei. Potrivit unui raport din 2018, cercetatorii au descoperit un risc crescut de dementa la persoanele care s-au abtinut de la consumul de vin.
Autorii spun ca acest lucru se poate datora efectelor neuroprotectoare ale polifenolilor si ale altor compusi din vin, care pot reduce inflamatia si pot modifica profilul lipidic din organism.
Vinul rosu va poate ajuta sa preveniti depresia
Un studiu realizat in 2013 pe 5.505 de persoane de peste 7 ani a aratat ca cei care beau intre 2-7 pahare de vin in fiecare saptamana au avut un nivel mai scazut de depresie. Ei au raportat de asemenea, ca persoanele care au baut vin sau alte bauturi alcoolice in exces, au avut mai mult risc de depresie.
Cum va ajuta vinul rosu sa nu dobanditi boala hepatica
Alcoolul este o cauza frecventa a bolilor hepatice. Cu toate acestea, un aport moderat de vin rosu are legaturi cu o buna sanatate a ficatului in anumite contexte. Potrivit unui studiu din 2018, aportul modest de alcool in special vinul, este legat de fibroza hepatica mai mica la persoanele cu boli hepatice grase nonalcoolice.
Acestea fiind spuse, impactul vinului rosu asupra sanatatii ficatului este complicat. Desi ofera antioxidanti si reduce stresul oxidativ, bautul poate creste si acidul uric si trigliceridele, ceea ce dauneaza ficatului.
Cercetatorii trebuie sa finalizeze mai multe studii pentru a descoperi efectele complexe ale aportului moderat de vin rosu asupra sanatatii ficatului.
Asadar, pentru a concluziona, consumul excesiv de alcool nu este indicat pentru ca dauneaza grav sanatatii, insa a bea un pahar de vin rosu de cea mai buna calitate, poate oferi o multime de beneficii pentru sanatate.
Indreptati-va atentia cu indredere spre 24Drinks.ro, alegeti ce un sortiment din categoria de vinuri premium, si bucurati-va de beneficiile oferite de consumul moderat de vin.