HomeTelefoane MobileAndroid 10 vs Android 9: Diferentele

Android 10 vs Android 9: Diferentele

by David Rus
0 comment789 views

Incepand cu ziua in care Google a anuntat aparitia Android Q (acum Android 10) la WWDC 2019, atat utilizatorii cat si dezvoltatorii si-au tinut ochii lipiti de ecranele lor. Au participat la fiecare discutie aferenta – fie ca a fost vorba despre numele Android Q, functiile sale, instalarea beta-ului sau data lansarii.

Si acum, cand Android 10 este live, aceasta sesiune de discutii a luat o noua intorsatura. Atat utilizatorii Android, cat si dezvoltatorii de aplicatii au inceput sa se gandeasca la faptul ca Android 10, reprezinta poate cea mai mare lansare de Android OS de pana acum. Au deci inceput sa puna intrebari – Android 10 vs Android 9: Care este mai bun?

Mergand pe acelasi flux, putem sa comparam cele doua versiuni recente ale sistemului de operare Android aici, in acest articol.

Dar inainte de a sari direct la o comparatie intre Android 10 si Android 9, haideti sa recapitulam noile functii din Android 10.

Android 10 Update: 6 functii noi in cea mai recenta versiune de sistem de operare Google

Android 10 Update: 6 functii noi in cea mai recenta versiune de sistem de operare Google

In timp ce Android 10 a venit incarcat cu peste 50 de functii noi, unele extrem de interesante, cateva dintre ele se pot distinge cu lejeritate:

  1. Mod intunecat

Cea mai importanta caracteristica care se dovedeste a fi si cea mai importanta dintre toate in ultima versiune a sistemului de operare Android, este Dark Mode.

Odata cu aparitia acestei functii, utilizatorii vor putea sa se uite la un ecran negru inchis, cu continut scris in alb. Si in acest fel, nu le vor mai fi afectati ochii, in timp ce petrec ore intregi pe dispozitivele lor.

Aceasta functie de mod intunecat a fost deja introdusa in aplicatiile implicite, in timp ce dezvoltatorii de aplicatii Android au fost obligati sa incorporeze acest mod, in planurile de dezvoltare a aplicatiilor proprii. Pentru aceasta, Google a creat si un nou API.

  1. Suport pentru telefon pliabil

O alta caracteristica care a facut ca toata lumea sa sara de pe scaun cu bucurie la auzul vestii, este suportul Android, pentru telefoanele pliabile.

Cu aceasta caracteristica, sistemul de operare Android va fi acum accesibil pe telefoane pliabile, cum ar fi Galaxy Fold de la Samsung. Aceasta a indicat ca utilizatorii se vor bucura de servicii rafinate la un consum scazut al bateriei, dar s-au deschis si noi ferestre de oportunitati pentru dezvoltarea de aplicatii mobile Android care sa functioneze perfect pe astfel de device-uri pliabile.

  1. Subtitrare live

Android 10 a adus in spatiu si functia Live Caption. Cu aceasta caracteristica, utilizatorii vor putea accesa subtitrari automate pentru toate fisierele media, inclusiv videoclipuri, mesaje audio si podcast-uri.

Iar cea mai buna parte, este ca aceasta caracteristica este disponibila si in modul offline.

  1. Recunoasterea faciala

Succesorul Android Pie a adus si functia de recunoastere faciala pe dispozitivele Android. Aceasta caracteristica, care a ajuns pe lista functiilor Android imprumutate de la iOS-ul Apple, permite utilizatorilor sa-si deblocheze dispozitivele, sa confirme achizitiile de aplicatii si sa aprobe tranzactiile din Google Pay.

Recunoasterea faciala

  1. Accesibilitate pe desktop

Nu in ultimul rand, Accesibilitatea pe desktop a devenit, de asemenea, una dintre cele mai bune functii Android Q.

Dupa cum indica si numele, aceasta caracteristica permite utilizatorilor sa-si conecteze dispozitivele la desktop-uri si sa acceseze caracteristicile acestora. Aceasta, pe de o parte, a imbunatatit experienta utilizatorului, in timp ce, pe de alta parte, a facut imperativ ca dezvoltatorii de aplicatii Android sa isi reaseze strategiile in consecinta.

  1. Anularea eliminarii aplicatiei

Cea mai recenta versiune a sistemului de operare Android a venit si cu o optiune de a anula actiunea de stergere a unei aplicatii in mod accidental. In acest fel, noul sistem de operare Android ofera utilizatorilor o evadare din dificultatea de a parcurge procesul indelungat de cautare si reinstalare a aplicatiei din App Store, pe care tocmai au sters-o din greseala.

Terminand si cu acest aspect, sa nu mai asteptam si sa comparam cele doua versiuni recente de Android:

Android 10 vs Android 9: Comparatia a doi titani

  1. Design si teme UI

Cand vine vorba despre design si teme, Android Pie s-a dovedit a fi o inovatie revolutionara. Actualizarea sistemului de operare Android a adaugat culori ecosistemului, a facut ca icoanele sa para mai curbe cu margini rotunjite si au dat o senzatie mai estetica.

Aceasta experienta de „aspect si senzatie” a fost dusa la un alt nivel de Android 10. UX-ul cu care Android 10 vine nu a mai fost vazut niciodata, de cand accentul a fost pus pe design, in timpul evolutiei de la Android M catre Android O.

Noua versiune a sistemului de operare Android a introdus modul intunecat la nivel de sistem si o multitudine de teme. Aceste teme permit utilizatorilor sa personalizeze dimensiunea fontului, stilul si forma pictogramelor pe dispozitivul lor si sa-si recreeze experienta cu Android 10.

  1. Mesagerie si Emoji

Cand se ia in considerare Android 10 vs Pie, o diferenta inteligenta a fost observata si in functionalitatea de mesagerie.

In Android 10, aplicatia de mesagerie a venit cu facilitatea de a raspunde inteligent si a actiunilor sugerate. Adica, daca un prieten de-al tau te invita la o bere, smartphone-ul tau iti va sugera sa raspunzi „👍”. Si apoi, te va transfera automa in aplicatia “Google Maps”, pentru a verifica indicatiile de locatii posibile, unde va puteti intalni.

De asemenea, Android 10 a extins experienta utilizatorului cu emoji la un nivel mai nou. In timp ce Android 9.0 a facut ca Google sa fie cel de-al doilea furnizor major care sustine emoji-uri prin introducerea a 157 de emoji noi, Android Q a fost livrat cu emoji ale unor oameni din diferite profesii si cu o selectie complet noua de emoji ce reprezinta alimente si/sau animale. Nu numai acest lucru este nou, noua versiune Android a adus schimbari semnificative in toate categoriile de emoji, pentru a le face sa para neutre de gen.

Mesagerie si Emoji

  1. Consumul bateriei

Fara indoiala, Android 9.0 Pie a imbunatatit nivelul de consum al bateriei prin introducerea functionalitatii „Baterie adaptiva” si „Reglare automata a luminozitatii”.

Dar, cu modul intunecat la orizont si cu sistem de baterie adaptiva modernizata, durata de viata a bateriei pe Android 10 este si mai lunga decat pe os-ul precedent.

  1. Controluri de navigare gestuala

Schimbarea majora care a fost observata atunci cand vine vorba de comparatia cu Android 9 este in domeniul navigarilor bazate pe gesturi.

Android 10 a eliminat butonul „Acasa” din hardware-ul dispozitivelor. De asemenea, a adaugat functionalitati de navigare pentru gesturi mai rapide si mai intuitive decat cele oferite de Android 9. De exemplu:

In cazul in care doriti sa comutati intre aplicatia curenta si cea utilizata anterior, glisati si tineti apasat, apoi glisati degetul spre stanga sau spre dreapta.

Pentru multitasking, tot ce trebuie sa faceti este sa glisati in sus si apoi sa apasati in jos pe ecranul dispozitivului dvs. pentru un moment.

related articles