HomeAfaceriCe este agentul frigorific R22 si de unde provine?

Ce este agentul frigorific R22 si de unde provine?

by David Rus
0 comment711 views

Incercarile de valorificare a frigului pentru uz personal au inceput la mijlocul anilor 1700, cand Dr. William Cullen a publicat o carte despre evaporarea fluidelor si mijloacele de producere a frigului.

De atunci, inventatorii, inovatorii, oamenii de stiinta si altii au participat la evolutia „producerii frigului”. In 1928, trei oameni de stiinta au creat agenti frigorifici cu clorofluorocarbon (CFC). Acestia au produs primele fluide frigorifice neinflamabile din lume, oferind siguranta aparatelor de aer conditionat utilizate pe atunci.

Unul dintre compusii produsi din aceasta alianta elementara a fost R22, care este o hidroclorofluorocarbona (HCFC), si despre care puteti afla informatii de pe Magazin-Virtual.net. Denumit si freon R-22 sau freon HCFC-22, R22 a devenit agentul frigorific standard utilizat in sistemele de aer conditionat de atunci.

R22 dauneaza mediului

Zeci de ani mai tarziu oamenii de stiinta au descoperit ca clorul, o componenta atat a agentilor frigorifici CFC, cat si a celor HCFC, a afectat stratul de ozon si sanatatea noastra.

Odata ce clorul este eliberat in aer, acesta are capacitatea de a se lega de materiale organice si anorganice. CFC-urile si HCFC-urile sunt foarte stabile si, prin urmare, sunt capabile sa ramana intacte pe masura ce ajung la stratosfera Pamantului. In stratosfera, acestea sunt in cele din urma defalcate de radiatiile UV, unde elibereaza atomi de clor foarte reactivi.

Cand acesti atomi sunt eliberati, continua sa reactioneze cu ozonul (O3). Acest lucru creeaza o alta reactie care elibereaza mai multi atomi de clor, si astfel se creeaza un lant de reactii, distrugand ozonul. Atomii de clor ajung in cele din urma inapoi in atmosfera inferioara, unde formeaza compusi stabili. Reactioneaza cu metanul si creeaza clorura de hidrogen. Clorura de hidrogen reactioneaza cu vaporii de apa si creeaza acid clorhidric. Aceasta este reteta pentru ploile acide.

Acest lucru nu numai ca face clorul sa dauneze mediului nostru, ci si sanatatii noastre. S-a demonstrat ca expunerea constanta la respiratia clorului pe o perioada lunga de timp afecteaza sistemul imunitar, inima, sangele si sistemul respirator la animale si oameni. Aceste efecte includ iritarea pielii si a ochilor, tuse, dureri in piept, retentie de apa in plamani si cancer.

Protocolul de la Montreal din 1987

Protocolul de la Montreal  este un acord global pentru a proteja mediul prin eliminarea treptata a productiei si a consumului de substante care epuizeaza stratul de ozon (ODS). Conform acestui protocol, toate substantele care epuizeaza ozonul sunt considerate substante controlate de clasa I sau clasa II.

Protocolul a fost finalizat pana in 1988 pentru a implica un plan de „eliminare treptata”. Acesta a fost un plan pas cu pas pentru a nu avea un impact economic sever asupra sectoarelor privat si public. Le-a oferit proprietarilor de case si intreprinderilor optiunea de a trece la agenti frigorifici fara clor, odata ce a venit timpul sa isi inlocuiasca sistemul actual de aer conditionat sau pompa de caldura.

Planul este stabilit pentru eliminarea completa a agentului frigorific R22, precum si a amestecurilor comune de agent frigorific care contin HCFC-22 pana in anul 2030. Aceasta include R-401A, R-402A, R-408A, R-409A, R-414B si agentii frigorifici R-502A. (Exista, de fapt, un total de 34 de HCFC care sunt eliminate treptat). 

Pana la 1 ianuarie 2015, interzicerea productiei, importului si utilizarii tuturor HCFC-urilor a inceput, cu exceptia nevoilor continue de servicii ale sistemelor frigorifice. Cu toate acestea, pana in 2020, R22 si altele asemenea nu vor mai fi produse sau importate pentru a continua nevoile de servicii.

Dupa anul 2020, numai HCFC-22 recuperat, reciclat sau produs anterior poate fi utilizat pentru deservirea echipamentelor existente. Pana sa atingem anul 2030, adica. De aceea, daca nu ati observat deja, costul agentului frigorific R22 a crescut foarte mult.

De cand R22 si alti agenti frigorifici HCFC-22 sunt eliminati treptat, producatorii de pompe de caldura si  echipamente de climatizare si- au reproiectat sistemele. Noile sisteme vor saluta noul R-410A fara clor.

Din pacate, din cauza potentialului de incalzire globala a tuturor agentilor frigorifici HFC, a fost adusa o alta modificare la Protocolul de la Montreal. Exista un alt plan de reducere treptata pentru R-410A care se asteapta sa inceapa in anul 2020. Intre timp, proprietarii de case cu acest sistem modernizat vor cumpara cel putin o optiune fara clor si vor creste in acelasi timp eficienta energetica.

Viitorul ne se indreapta catre utilizarea unui agent frigorific monocomponent numit R-32. Se spune ca are doar o treime din potentialul de incalzire globala ca predecesorul sau, agentul frigorific R-410A. Codurile si standardele pentru acest nou agent frigorific sunt in prezent actualizate pentru uz general.

Asadar, nu va mai dura foarte mult timp pana cand vom folosi cu totii aparate de aer conditionat de ultima generatie, care nu vor mai fi daunatoare mediului inconjurator. Acelasi lucru este valabil si in industria auto, pentru ca freonul folosit pentru a da aer rece masinii, va fi inlocuit cu alt agent de racire care nu afecteaza mediul inconjurator.

related articles