HomeBlogCe este ISO 45001?

Ce este ISO 45001?

by David Rus
0 comment656 views

ISO 45001 este standardul pentru sistemele de management al sanatatii si securitatii ocupationale, si a aparut in 2018 pentru a inlocui OHSAS 18001: 2007.

Inainte de elaborarea unui standard de sistem de management de catre comitetul ISO, a fost pregatit un „studiu de justificare” pentru a prezenta un caz pentru proiectul propus. In legatura cu dezvoltarea ISO 45001, nevoile utilizatorilor sunt identificate din urmatoarele:

Cerintele utilizatorilor pentru ca cerintele standardelor sistemului de management sa fie mai bine aliniate sau sa permita „integrarea” in sistemele de management ale organizatiei lor. Acest lucru a condus la dezvoltarea unei „Structuri la nivel inalt” (denumita adesea „Anexa SL”) care ofera o secventa de clauza (structura) comuna, text, termeni si definitii pentru standardele sistemului sau de management. Aceasta „structura la nivel inalt” a fost aplicata in timpul dezvoltarii ISO 45001.

Potrivit sondajului de standarde si certificate al Grupului de Proiect OHSAS din 2011, exista acum peste 90000 de certificate emise in 127 de tari. Acest fapt demonstreaza necesitatea unui standard ISO pentru aceasta disciplina.

Avantajele utilizarii ISO 45001

Un sistem de management OH&S bazat pe ISO 45001 va permite unei organizatii sa isi imbunatateasca performanta OH&S prin:

 • Dezvoltarea si implementarea unei politici OH&S si a obiectivelor OH&S.
 • Stabilirea proceselor sistematice care iau in considerare „contextul” sau si care iau in considerare riscurile si oportunitatile sale, precum si cerintele sale legale si de alta natura.
 • Determinarea pericolelor si a riscurilor OH&S asociate activitatilor sale; cautarea eliminarii acestora sau introducerea de controale pentru a minimiza efectele potentiale ale acestora.
 • Stabilirea controalelor operationale pentru gestionarea riscurilor sale de OH&S si a cerintelor sale legale si de alta natura.
 • Asigurarea lucratorilor sa aiba un rol activ in problemele OH&S.
 • In combinatie, aceste masuri vor asigura promovarea reputatiei unei organizatii ca loc sigur de lucru si poate avea beneficii mai directe, cum ar fi:
 • Imbunatatirea capacitatii sale de a raspunde la problemele de conformitate cu reglementarile.
 • Reducerea costurilor totale ale incidentelor.
 • Reducerea timpilor de nefunctionare si a costurilor de intrerupere a operatiunilor.
 • Reducerea costului primelor de asigurare.
 • Reducerea absenteismului si a ratelor de rotatie a angajatilor.
 • Recunoasterea faptului ca a atins un punct de referinta international (care la randul sau poate influenta clientii care sunt preocupati de responsabilitatile lor sociale).

In plus fata de beneficiile mentionate mai sus, trecerea de la OHSAS 18001 la ISO 45001 aduce:

 • mai multa claritate cu privire la problemele OH si SMS.
 • implicare sporita a conducerii si participarea lucratorilor la OH si SMS.
 • gandire bazata pe riscuri pentru OH & SMS, precum si pentru riscurile OH&S.
 • alinierea politicii si obiectivelor OH&S cu directia strategica a organizatiei.
 • integrarea OH & SMS in procesele de afaceri ale organizatiei.
 • limbaj simplificat, structura comuna si termeni.

Cum ISO 45001 sustine obiectivele de dezvoltare durabila ale Natiunilor Unite

Organizatiile care sunt angajate in sustenabilitate isi aliniaza din ce in ce mai mult strategiile corporative la obiectivele de dezvoltare durabila (ODD) ale Natiunilor Unite. Certificarea acreditata a ISO 45001, sistemul international de management al sanatatii si securitatii la locul de munca, demonstreaza angajamentul unei organizatii de a asigura conditii decente de munca, sanatate, bunastare si practici de egalitate.

Pentru organizatiile care doresc sa-si imbunatateasca profilul ESG (mediu, social si guvernanta), implementarea ISO 45001 si alinierea acestuia la ODD trimite un mesaj puternic actionarilor si partilor interesate, inclusiv angajatilor, ca le pasa cu adevarat de oamenii lor.

Cine sunt utilizatorii vizati ai standardului?

Raspunsul simplu il reprezinta toate organizatiile. Atata timp cat organizatia dvs. are oameni care lucreaza in numele acesteia sau care ar putea fi afectati de activitatile sale, atunci utilizarea unei abordari sistematice pentru gestionarea sanatatii si sigurantei va aduce beneficii.

Standardul poate fi utilizat in mod egal de operatiuni mici cu risc scazut, precum si de organizatii complexe cu risc ridicat si mari. In timp ce standardul impune ca riscurile OH&S sa fie abordate si controlate, acesta ia de asemenea o abordare bazata pe risc a sistemului de management OH&S in sine, pentru a se asigura ca este eficient, si pentru a fi imbunatatit pentru a raspunde „contextului” in continua schimbare al unei organizatii.

Aceasta abordare bazata pe risc este in concordanta cu modul in care organizatiile isi gestioneaza celelalte riscuri „de afaceri” si, prin urmare, incurajeaza integrarea cerintelor standardului in procesele generale de management ale organizatiilor.

Cum se raporteaza ISO 45001 la alte standarde?

ISO 45001 urmeaza abordarea structurii la nivel inalt care este aplicata altor standarde ale sistemului de management ISO, cum ar fi ISO 9001 (calitate) si ISO 14001 (mediu).

La elaborarea standardului, s-a luat in considerare continutul altor standarde internationale (cum ar fi OHSAS 18001 sau „Ghidul ILO –OSH” al Organizatiei Internationale a Muncii) si a standardelor nationale, precum si a standardelor si conventiilor internationale ale Muncii (ILS).

Cei care adopta standardul, odata ce a fost publicat, ar trebui sa isi gaseasca cerintele in concordanta cu celelalte standarde. Acest lucru va permite o migrare relativ usoara de la utilizarea unui standard de sistem de management OH&S existent la utilizarea ISO 45001 si va permite, de asemenea alinierea si integrarea cu cerintele altor standarde ale sistemului de management ISO in procesele generale de management ale organizatiei lor.

related articles