HomeBlogCe este priveghiul?

Ce este priveghiul?

by David Rus
0 comment687 views

Încetarea din viață a unei persoane dragi nouă este ceva normal, dar cu toate acestea niciodată nu ești pregătit pentru acest moment. Este unul de o mare încărcătură sufletească, și nimeni nu trece ușor peste el. În afară de implicațiile emoționale, organizarea unei înmormântări nu este chiar atât de ușoară, de aceea ar fi bine să renunți să te ocupi singur de tot și să lași această operațiune pe mâna profesioniștilor.

O firmă de pompe funebre este cea mai bună soluție, pentru că știu exact ce trebuie făcut, din toate punctele de vedere, dar au pentru clienți diverse pachete funerare, în funcție de buget. Totul va fi mult mai simplu așa, și în acest caz vei avea timpul să îți iei rămas bun de la cel care a părăsit această lume.

Este vorba despre cele trei zile de la deces și până la înmormântare, când tradiția spune că are loc priveghiul. Ce înseamnă aceasta, vei descoperi în rândurile următooare.

Un ultim rămas bun

La casa mortuară, la capelă sau chiar la tine acasă, se poate organiza un fel de priveghere pentru cel care a încetat din viață. Cu acest prilej, se aprind lumânări, iar cei prezenți se roagă pentru sufletul celui decedat. Cele mai multe priveghiuri au loc la capelă, deoarece acolo este depus sicriul cu trupul celui decedat.

De asemenea, există slujba stâlpilor, care trebuie citită de un preot la capul celui decedat, și care nu poate avea loc decât la capelă.

Nu se așează bani în sicriu

Atunci când vine vorba despre o înmormântare tradițională, există anumite obiecte funerare care sunt obligatorii: sicrie, cruce, icoană, candelă și multe altele. Și, pentru că tot a venit vorba despre ele, niciodată nu se așează bani în sicriu. Dacă vrei să ajuți familia îndoliată, atunci le poți da lor direct o sumă de bani.

Cum sa te comporți la un priveghi?

De regulă, la un priveghi majoritatea celor prezenți își aduc aminte întâmplări a căror protagonist a fost tocmai persoana care a încetat din viață. Asta nu înseamnă că este un bun prilej de amuzament, ci dimpotrivă, la un priveghi eticheta cere mult bun simț, să se vorbească pe un ton redus al vocii.

Purtatul de haine negre sau închise la culoare nu este obligatoriu, dar este important ca piesele vestimentare să fie unele decente. De asemenea, ar fi bine să îți dai pe silențios telefonul mobil, și nici să nu porți o discuție telefonică atunci când ești la priveghi.

Te poți scuza și ieși afară, dacă este vorba despre ceva urgent. Interesează-te să vezi dacă există un loc anume pentru aprinderea lumânărilor sau depunerea coroanelor sau buchetelor de flori. Respectă durerea familiei și arată-le că le ești alături în aceste momente dificile.

related articles