HomeBlogCe este SEO? Ghidul incepatorului

Ce este SEO? Ghidul incepatorului

by David Rus
0 comment236 views

Nu este un secret pentru nimeni ca Google este „regele internetului„. Toata lumea merge la acest motor de cautare pentru a cere practic o informatie despre aproape orice. Si toata lumea, fie ca este vorba de companii, marci sau persoane publice, incearca sa isi faca informatiile usor de gasit pe Google. Tocmai in asta consta SEO, optimizarea continutului unei pagini web pentru a aparea in primele rezultate ale unei cautari pe internet.

Prin urmare, crearea unui site incredibil implica aplicarea diferitelor tehnici SEO. Nu este suficient sa creezi un design atractiv, sa adaugi continut personalizat si sa iti publici site-ul web. 

Studiile indica faptul ca 75% din clicurile pe motoarele de cautare sunt facute pe primele trei rezultate. Restul de 25% este raspandit printre sute sau mii de rezultate de cautare. Cu alte cuvinte, ar trebui sa aspiri intotdeauna ca, continutul sau site-ul sa fie pozitionat pe „podiumul” primelor rezultate.


Acestea fiind spuse, este absolut esential sa acorzi atentie celui mai mic detaliu al site-ului tau. In acest articol iti spunem ce este SEO, cum sa ai grija de toate aceste detalii si de pasii pe care trebuie sa ii urmezi astfel incat site-ul tau sa respecte cele mai bune practici SEO.

SEO standuri pentru Search Engine Optimization– vine de la optimizarea motorului de cautare. SEO este un set de tehnici care ajuta o pagina web sa se pozitioneze in mod natural (neplata) in primele rezultate ale cautarilor care se fac in motoarele de cautare, cum ar fi Google.


Cu alte cuvinte, pentru a functiona bine, site-ul tau trebuie sa satisfaca tot ceea ce motoarele de cautare ca Google asteapta. Si pentru ca Google doreste intotdeauna sa ofere cea mai buna experienta posibila utilizatorilor sai, arata doar in rezultate cele mai bune informatii disponibile. In esenta, SEO nu este altceva decat un proces care permite motoarelor de cautare sa identifice cele mai bune informatii disponibile pe internet pentru o anumita cautare.

Cum functioneaza motoarele de cautare

Dupa cum a devenit, probabil, clar pentru tine, SEO inseamna de fapt motoarele de cautare. Dar cum functioneaza? Cum stie Seo ce se afla pe site-ul tau.?

Motoarele de cautare folosesc roboti care acceseaza cu crawlere paginile web pentru a afla despre continutul lor. Cand aduna suficiente informatii, le indexeaza, adica le inregistreaza. In acest fel, atunci cand un utilizator face o cautare, algoritmul motorului ofera informatiile indexate care raspund cel mai precis la cautarea sa.


Trebuie remarcat faptul ca Google nu dezvaluie detaliile functionarii algoritmului sau, deci este imposibil sa stii exact ce factori ia in considerare pentru a pozitiona o pagina web. Vezi aici tot ce trebuie sa stii despre Optimizare site si serviciile necesare.

SEO On Page y SEO Off Page

SEO depinde de multi factori (mai mult de 250), dar cum este imposibil de stiut care sunt cele mai decisive in pozitionarea web, expertii recomanda ca fiecare strategie SEO sa contina un cocktail de tehnici. Aceste tehnici se incadreaza practic in doua categorii: SEO on-page si SEO off-page.


SEO on-page sunt tehnicile pe care le poti aplica in cadrul site-ului in sine, de la designul si textul acestuia, la metadate, Alt-text si altele. SEO off-page se refera, in schimb, la toate strategiile pe care le poti realiza in afara site-ului pentru a imbunatati pozitionarea acestuia si care includ, printre multe altele, link-uri externe, publicatii pe retelele sociale si alte metode de promovare a unei pagini web.


Ambele tehnici sunt esentiale pentru a genera trafic pentru site-ul dumneavoastra si, de asemenea, pentru a indica Google ca site-ul dumneavoastra nu este un „nimeni”. Daca lucrati din greu pentru ca Google sa inteleaga ca site-ul este important si continutul sau intereseaza oamenii, veti obtine paginile site-ului dvs.

Cum se aplica SEO

Desi poate parea evident, este important sa clarificam faptul ca primul pas in orice strategie SEO de succes este crearea unui site web fantastic. Printre altele, trebuie sa te asiguri ca site-ul este usor de navigat, ofera o experienta excelenta utilizatorului si transmite in mod clar tot continutul sau. Daca faci acest lucru, vei fi castigat mult teren pentru a oferi un raspuns excelent la cautarile utilizatorilor.

Cu toate acestea, SEO este mult mai mult decat proiectarea unui site web cu aspect profesional. Iata cateva dintre tehnicile SEO de care trebuie sa tii cont si tu:


Cauta cuvinte cheie


Desi nu este lipsit de controverse, s-ar putea spune ca una dintre tehnicile de a intelege si aplica SEO este de a face cercetare de cuvinte cheie. Este vorba despre gasirea celor mai potrivite cuvinte de utilizat pe paginile site-ului nostru. Cu aceasta cercetare si cu ajutorul unor instrumente specifice, poti intelege modul in care oamenii (din intreaga lume) cauta lucruri legate de produsul sau serviciul tau. Alegerea cuvintelor potrivite pe site-ul tau poate influenta foarte mult volumul de trafic web pe care il primesti.

related articles