HomeSanatateCele mai frecvente afecţiuni întâlnite în urologie

Cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în urologie

by David Rus
0 comment417 views

            Urologia, cunoscută și sub numele de chirurgie genito-urinară, este ramura medicinii care se concentrează pe bolile chirurgicale și medicale ale sistemului urinar masculin și feminin și ale organelor de reproducere masculine. Organele studiate în cadrul urologiei includ rinichii, glandele suprarenale, ureterele, vezica urinară, uretra și organele reproductive masculine (testicule, epididim, conducte deferente, vezicule seminale, prostată și penis).

            Tractele urinare și reproductive sunt strâns legate, prin urmare, destul de frecvent tulburările unuia îl pot afecta pe celălalt. Astfel, un spectru major al afecțiunilor gestionate în urologie există sub domeniul tulburărilor genito-urinare. Urologia îmbină gestionarea afecțiunilor medicale (non-chirurgicale), cum ar fi infecțiile tractului urinar și hiperplazia benignă de prostată, cu gestionarea afecțiunilor chirurgicale, cum ar fi cancerul de vezică urinară sau de prostată, calculii renali, anomalii congenitale, leziuni traumatice și incontinența de stres.

            Tehnicile urologice includ chirurgie robotică și laparoscopică minim invazivă, intervenții chirurgicale asistate de laser și alte proceduri ghidate în domeniu.

Afecţiuni urologice frecvente şi simptomele lor (la bărbaţi)

            În mod inevitabil, în special odată cu înaintarea în vârstă, este de aşteptat ca majoritatea bărbaţilor să fie măcar o dată afectaţi de o problemă urologică. Aceste complicații ar putea fi rezultatul anumitor afecțiuni, leziuni, genetică sau chiar un defect congenital.

            Se întâmplă adesea ca afecţiunile comune precum incontinența urinară, infertilitatea și infecțiile vezicii urinare, să fie probleme asociate predominant femeilor. Contrar acestor aşteptări, în realitate, şi bărbaţii sunt cel puţin la fel de predispuşi unei astfel de complicaţii.

Acest fapt poate genera senzaţia de jenă și poate afecta stima de sine, încrederea și calitatea vieții. Prin urmare, atunci când sunt observate modificări anormale sau probleme, este crucial ca un bărbat să caute ajutor de la un urolog cât mai devreme posibil, pentru a putea prevenii apariţia complicațiilor suplimentare.

            1. Prostata mărită

            Această afecțiune se numește hiperplazie benignă de prostată sau BPH. Apare atunci când prostata se mărește, determinând dificultăţi în urinare.

            2. Cancerul de prostată

            Acesta se întâmplă să fie a doua principală cauză de deces pentru bărbați. Apare atunci când celulele din prostată devin canceroase și încep să crească necontrolat.

            3. Disfuncția erectilă

            Este o afecțiune comună care afectează bărbații, în special după vârsta de 40 de ani. Simptomele presupun incapacitate de a obține sau menține o erecție pentru relații sexuale.

             4. Prostatită

            Senzaţia de arsură în timpul urinării, precum şi modificări ale urinei (aspect tulbure), pot fi un semn că bacteriile au pătruns în tractul urinar și ar putea duce la o infecție urinară. Prostatita este destul de asemănătoare cu o infecţie a tractului urinar, însă poate provoca urinare dureroasă, dureri abdominale, pelviene sau de spate.

            5. Incontinența urinară

            Atunci când mușchii  peretelui pelvian se slăbesc, individul nu mai poate avea control deplin asupra vezicii urinare, provocând, astfel, scurgeri sau necesitatea de a urina frecvent.

            Policlinica Carit-San Medical dispune de unele dintre cele mai bune şi actuale servicii de urologie Mureş 2021, oferite de către Medicul Primar Dr. Schwartz Ladislau. Apelaţi din timp la un specialist, întrucât toate aceste complicaţii, netratate la timp, pot rezulta în infertilitate.

related articles