Definitia unei diete sanatoase s-a schimbat continuu, deoarece nutritia este o stiinta care evolueaza constant. Timp de multi ani, cuvantul „dieta” a fost folosit in mod eronat pentru a se referi la o restrictie alimentara (restrictie calorica) sau pentru a se referi la consumul de cantitati mici sau tipuri de alimente pentru a obtine pierderea in greutate.
Cu toate acestea, cuvantul dieta se refera numai la suma alimentelor care sunt consumate de o persoana sau de un organism viu intr-o perioada de 24 de ore, cand aceasta dieta este urmata in mod regulat in ceea ce priveste compozitia, frecventa si cantitatea de alimente si bauturi consumate, se numeste: model de hranire.
Caracteristicile pe care le poate avea o dieta sau un model de alimentatie variaza in functie de urmatorii factori: culturali, de mediu, individuali, economici, geografici, de disponibilitatea alimentelor, printre altele. Poti gasi mai multe detalii pe https://beprogressive.ro/blogs/news/5-pasi-catre-un-stil-de-viata-sanatos.
Exista numeroase dovezi stiintifice care sustin ca aportul anumitor tipuri de alimente sau modele de alimentatie influenteaza pozitiv sanatatea si promoveaza prevenirea bolilor cronice netransmisibile (NCD), care au fost numite „diete sanatoase” sau „modele de alimentatie sanatoasa”.
O dieta sanatoasa, precum si un model de alimentatie sanatoasa se caracterizeaza printr-un consum ridicat de legume si fructe, un consum moderat de leguminoase, peste, cereale integrale, uleiuri vegetale si un consum scazut de cereale din cereale non-integrale, carne rosie, in special carnati, in care sodiul este utilizat pentru conservare, zahar, sare si grasimi trans care pot fi prezente in margarine, produse de patiserie industriale, fast-food.
Nutritia suboptimala este una dintre cele mai importante cauze ale sanatatii precare. In prezent, este recunoscuta influenta complexa pe termen lung a dietei si a modelelor alimentare asupra starii de sanatate in general si importanta includerii unei diete sanatoase, in acelasi timp, se asigura o hidratare adecvata si o aprovizionare adecvata cu micronutrienti (vitamine si minerale), care sunt necesari in cantitati mai mici decat macronutrientii si sunt esentiali pentru crestere, dezvoltare, metabolism si functionarea fiziologica normala.
O dieta sanatoasa si corecta are urmatoarele caracteristici.
Complet: Contine toate substantele nutritive. Pentru aceasta se recomanda includerea a cel putin unui aliment din cele trei grupe, care sunt legume si fructe, alimente de origine animala si cereale sau inlocuitori.
Echilibrat: Ca nutrientii pastreaza proportiile adecvate unul fata de celalalt.
Inofensiv: Ca consumul sau obisnuit nu implica riscuri pentru sanatate, deci trebuie sa fie lipsit de microorganisme daunatoare, toxine, contaminanti si ca nu se consuma cantitati excesive de nutrienti.
Suficient: Aceasta acopera nevoile tuturor nutrientilor in functie de grupa de varsta si caracteristicile fiecarui individ.
Variat: Cand diferite alimente din cele trei grupuri sunt incluse in fiecare ora de masa principala.
Adecvat: Cand este in concordanta cu cultura si gusturile celor care o consuma, pe langa faptul ca este adaptata la resursele economice pe care le au.
In cazul multor tari acest ultim punct devine relevant si a fost dificil de realizat, deoarece, odata cu trecerea timpului, a avut loc transformarea catre o lume globalizata, care a implicat o pierdere semnificativa a biodiversitatii si a culturii culinare, optand intr-o masura mai mare pentru alimentele industrializate in locul alimentelor traditionale.