HomeBlogEnergie solara si fotovoltaica pentru casa

Energie solara si fotovoltaica pentru casa

by David Rus
0 comment498 views

Majoritatea formelor de energie de pe Pamant si-au castigat initial puterea de la soare. Chiar si combustibilii fosili, cum ar fi carbunele, petrolul sau gazul, s-au format atunci cand energia soarelui a creat materie organica (prin fotosinteza), care a fost ulterior prinsa in subteran.

Soarele continua si in prezent sa ofere mai multa energie pe suprafata pamantului decat am putea avea si folosi vreodata. Deci nu ar fi grozav daca ar exista o modalitate de a transforma toata aceasta energie in electricitate?

Panouri solare fotovoltaice (PV)

Vestea buna este ca este posibila generarea de energie solara, folosind efectul foto-electric. Celulele speciale care genereaza un mic curent electric in lumina soarelui sunt legate intre ele pentru a forma panouri fotovoltaice (PV), care sunt necesare in programul casa verde.

Fotovoltaica inseamna energie electrica obtinuta din lumina, iar procesul transforma energia solara gratuita (cea mai abundenta sursa de energie de pe planeta) in curent electric direct. Panourile fotovoltaice sunt amplasate acolo unde pot lua lumina zilei, pe acoperisurile constructiilor care sunt cele mai bune, sunt fie utilizate pentru incarcarea bateriilor, fie legate la reteaua nationala.

Dupa conversia in curent alternativ de inalta tensiune, sistemele fotovoltaice (PV) pot ajuta alimentarea echipamentelor electrice obisnuite, cum ar fi electrocasnice sau computere.

Sistemele fotovoltaice sunt de asemenea valoroase in locatii indepartate care nu sunt conectate la reteaua de alimentare, unde electricitatea este adesea stocata in baterii. Intr-adevar, primele aplicatii comerciale ale fotovoltaicului pentru alimentarea cladirilor au fost acum peste 40 de ani pe farurile din Japonia.

O celula fotovoltaica este formata din doua sau mai multe straturi subtiri de material semiconductor, cel mai frecvent siliciu. Cand siliciul este expus la lumina, se genereaza sarcini electrice si acesta poate fi indepartat prin contacte metalice, sub forma de curent continuu (CC).

Puterea electrica dintr-o singura celula este mica, astfel incat mai multe celule sunt conectate impreuna pentru a forma un „sir”, care produce un curent direct.

In multe aplicatii instalate pe acoperis, sirurile sunt apoi incapsulate (de obicei in spatele sticlei) pentru a forma un modul, sau mai simplu spus, panou fotovoltaic. Modulul sau panoul fotovoltaic este blocul principal de constructie al unui sistem fotovoltaic si orice numar de panouri fotovoltaice poate fi conectat impreuna pentru a da puterea electrica dorita.

Echipamentul fotovoltaic nu are piese mobile si, ca urmare, necesita o intretinere minima. Acesta genereaza energie electrica fara a produce gaze du efect de sera, nici alte gaze si este un proces silentios.

Cu toate acestea, in cazul in care curentul direct produs de un panou fotovoltaic trebuie sa se transforme in curent alternativ pentru conectarea la retea, si trebuie sa fie trecut printr-un invertor.

Principalul avantaj al PV este flexibilitatea sa in ceea ce priveste designul si instalarea relativ usoara si rapida. In plus, majoritatea cladirilor au o cerere semnificativa de energie electrica si, prin urmare, odata implementate masurile de eficienta energetica de baza pentru reducerea nevoilor de energie electrica, PV ofera o solutie simpla.

Exista cinci tipuri de celule solare disponibile in comert:

  • Monocristalin.
  • Policristalin.
  • Silicon cu film gros.
  • Silicon cu film subtire.
  • Alte filme subtiri (CIGS si CdTe).

Avantajele energiei solare

  1. Sursa de energie regenerabila

Dintre toate avantajele panourilor solare, cel mai important este in mod evident, acela ca energia solara este o sursa de energie cu adevarat regenerabila. Poate fi valorificata in toate zonele lumii aceasta energie, si este disponibila in fiecare zi.

Nu putem ramane fara energie solara, spre deosebire de alte surse de energie. Energia solara va fi accesibila atata timp cat vom avea soarele, de aceea lumina solara va fi disponibila pentru cel putin 5 miliarde de ani cand, potrivit oamenilor de stiinta, soarele va muri.

  1. Reduce facturile de electricitate

Deoarece veti satisface unele dintre nevoile dvs. de energie cu energia electrica generata de sistemul dvs. solar, facturile dvs. de energie vor scadea. Cat de mult economisiti pe factura va depinde de dimensiunea sistemului solar si de consumul de energie electrica.

  1. Costuri de intretinere scazute

In general, sistemele de energie solara nu necesita multa intretinere. Trebuie doar sa le pastrati relativ curate, astfel incat curatarea lor de doua ori pe an va face treaba. In caz ca doriti ca acestea sa fie curatate, va puteti baza intotdeauna pe companii specializate de curatenie, care ofera acest serviciu pentru preturi foarte mici. Cei mai multi producatori de panouri solare fiabile ofera 20-25 de ani de garantie.

De asemenea, intrucat nu exista piese mobile, nu exista uzura. Convertorul este de obicei, singura parte care trebuie schimbata dupa 5-10 ani, deoarece lucreaza continuu pentru a transforma energia solara in energie electrica.

  1. Dezvoltarea tehnologiei

Tehnologia din industria energiei solare avanseaza constant si imbunatatirile se vor intensifica in viitor. Inovatiile in fizica cuantica si nanotehnologie pot spori eficienta panourilor.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste panourile solare fotovoltaice, care snt necesare in programul casa verde.

related articles