HomeBlogSituatii in care sunt incalcate drepturile omului

Situatii in care sunt incalcate drepturile omului

by David Rus
0 comment876 views

O incalcare a drepturilor omului este refuzul libertatii de gandire si de miscare la care toti oamenii au dreptul in mod legal. In timp ce indivizii pot incalca aceste drepturi, conducerea sau guvernul unui stat de cele mai multe ori incalca drepturile omului.

La randul sau, acest lucru ii plaseaza pe acesti oameni in ciclul saraciei si al asupririi. Persoanele care abordeaza viata cu atitudinea ca nu toate vietile umane sunt de aceeasi valoare perpetueaza acest ciclu. Acest articol va explora exemple de incalcari ale drepturilor omului si ce pot face oamenii in legatura cu acest fenomen.

O scurta istorie

Declaratia universala a drepturilor omului a aparut in 1948. Din cei 56 de membri ai Organizatiei Natiunilor Unite la acel moment, opt dintre ei nu au votat in favoarea drepturilor omului care sa fie egale. De atunci, drepturile internationale ale omului au facut progrese monumentale. Acest lucru nu inseamna totusi, ca unii nu incalca aceste drepturi in fiecare zi.

Exista atat de multe situatii in care oamenii se confrunta cu incalcari ale drepturilor lor, si din pacate au de suferit datorita acestor incalcari ale drepturilor. Grupurile sociale defavorizate social sunt deosebit de susceptibile la discriminare. Aceasta include femeile, copiii, minoritatile etnice, persoanele cu dizabilitati, refugiatii, popoarele indigene si persoanele care traiesc in saracie.

Exista insa si solutii in acest sens, astfel ca persoanele constiente de faptul ca li s-au incalcat anumite drepturi, pot cauta un avocat care apara drepturile omului la CEDO, pentru a beneficia de o consultanta juridica.

Avocatul va primi toate informatiile de la persoana care considera ca i-au fost incalcate drepturile, si cu siguranta ii va spune direct daca intr-adevar i s-au incalcat sau nu drepturile, si daca la CEDO isi va gasi sau nu dreptatea.

Un avocat cu experienta, cu siguranta va putea sa-i spuna unui client rapid daca drepturile i-au fost incalcate, dar si care sunt urmatorii pasi care trebuie sa ii urmeze, astfel incat la CEDO sa aiba castig de cauza.

Pana atunci insa, despre unele dintre incalcarile drepturilor omului vom discuta in randurile care urmeaza, deci neaparat merita sa cititi pana la final, pentru a sti daca va sunt incalcate sau nu drepturile.

Discriminare

Ramificatiile incalcarilor drepturilor omului ii afecteaza in mod disproportionat pe cei care traiesc in tarile in curs de dezvoltare, din cauza factorilor si dificultatilor care se agraveaza. Marginalizarea grupurilor bazate pe identitatea de gen si orientarea sexuala a devenit o problema predominanta a secolului 21.

Desi exista parti ale lumii exceptional de progresiste care au facut progrese in ceea ce priveste includerea comunitatii LGBTQIAPK (lesbiana, gay, bisexuala, transexuala, queer, intersexuala, asexuala, pansexuala / poliamora, kink), stigmatizarea ramane o dilema care nu are o claritate rezolutie.

Alte cazuri stigmatizate includ persoanele care traiesc cu HIV / SIDA si victimele violului sau ale altor forme de violenta bazata pe gen.

Abuzul pedepsei cu moartea

Exista nenumarate exemple de incalcari ale drepturilor omului. Un exemplu deosebit de sfasietor este executia copiilor de catre Republica Islamica. Investigatorul special al drepturilor omului din Iran, Javaid Rehmen, a declarat in raportul sau Adunarii Generale a ONU din octombrie 2019 ca utilizarea pedepsei cu moartea continua sa fie in fruntea topurilor mondiale. Acest lucru se intampla in ciuda progreselor semnificative din cei doi ani anteriori.

Iranul are un drum lung de parcurs. Acest lucru are in vedere faptul ca minoritatile religioase si etnice inca se confrunta cu un nivel ridicat de discriminare. Rehmen a descris maltratarea recenta a activistilor pentru drepturile omului: „[ei] au fost intimidati, hartuiti, arestati si retinuti”.

Rehmen continua sa informeze adunarea ca intre lunile septembrie 2018 si iulie 2019, opt avocati aparatori ai drepturilor omului au fost arestati si condamnati la o perioada prelungita de inchisoare.

Noul val de incalcari ale drepturilor omului

Cei care traiesc in tarile cel mai putin dezvoltate experimenteaza unele dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului. Adunarea Generala a ONU a adoptat Declaratia privind dreptul la dezvoltare in 1986 pentru a aborda aceasta problema in mod specific. Declaratia este radicala in sensul ca recunoaste dezvoltarea ca un drept pentru toti oamenii.

Acest lucru este clar pe care oamenii nu il aplica, desi este un drept legal. Aceasta ofera o intelegere ca dezvoltarea este o componenta cruciala in atingerea egalitatii si protejarea drepturilor omului.

Prizonierii de razboi si victimele torturii sunt de asemenea, exemple de incalcari ale drepturilor omului. Razboiul impotriva terorii a declansat un nou aflux de acte de abuz asupra drepturilor omului, care a continuat in ultimele doua decenii si a sustinut destabilizarea drepturilor internationale ale omului.

Pentru a recupera acest sentiment pierdut al umanitatii, este esentiala o intelegere comuna a drepturilor fiintelor umane.

Mentalitatea occidentala, care ia aceste drepturi si libertati pentru sine, contribuie la aceasta problema in ansamblu. Intrebarea este cum pot liderii cu resurse limitate sa impuna protectia drepturilor oamenilor?

Solutiile

Realizarea unei metode durabile, practice si eficiente de protejare a drepturilor omului pe tot globul, care sa permita de asemenea, valorilor si culturii locale sa ramana intacte, cu siguranta este o ambitie dificila. Oamenii trebuie sa recunoasca frumusetea diferentelor individuale si sa incerce sa se inteleaga reciproc inainte ca o schimbare sa se intample.

Incepand cu pasii mai mici, cum ar fi intelegerea victimelor violului, violentei si discriminarii, in loc sa perpetueze o cultura de blamare a victimelor, ar putea fi mai influenta decat vizualizarea situatiei printr-un obiectiv atat de expansiv. Abia atunci aceste exemple de incalcari ale drepturilor omului se vor transforma in exemple de bunatate umana.

related articles