HomeAutoturismeTu stii cand trebuie schimbate placutele de frana?

Tu stii cand trebuie schimbate placutele de frana?

by David Rus
0 comment318 views

Despre placutele de frana toata lumea stie ca trebuie schimbate periodic. De multe ori, acestea sunt facute responsabile pentru majoritatea defectiunilor la sistemul de franare, insa acest lucru nu poate fi spus decat dupa o constatare facuta de un mecanic.

Altfel, ne dam cu parerea fara sa stim adevaratul motiv al unui sistem de franare defectuos. In orice caz, daca ai totusi dubii in ceea ce priveste starea placutelor de frana, afla ca acestea au un cost mic, spre comparatie cu alte piese ale sistemului de franare.

De asemenea, manopera nu este una foarte costisitoare, astfel incat o verificare periodica a acestor mici componente te poate scuti de alte neplaceri in trafic. Pana la a ajunge insa sa schimbam placutele de frana, sa vedem mai intai de cate tipuri sunt acestea si care ar fi durata lor de viata, in functie de tipul de fabricatie.

Placute frana metalice

Din punct de vedere al fabricatiei, placutele de frana se impart in doua mari categorii: metalice si ceramice. In realitate, este oarecum impropriu sa vorbim despre placute metalice, cata vreme acestea sunt alcatuite in proportie de doua treimi din material metalic si o treime materiale organice.

In orice caz, trebuie sa stim ca la fabricarea unui set de placute metalice sunt folosite peste 10 componente, astfel incat aceste componente sa reziste atat in timp, cat si bine fixate in ansamblul sistemului de franare.

In functie de aliajul din care sunt fabricate placutele de frana vom sti si durata de viata a acestora. In plus, un aliaj prea dur poate avea drept consecinta uzura prematura a discurilor de frana, ceea ce, iarasi, nu este in avantajul nostru.

Placute frana ceramice

Atunci cand vorbim despre placute frana ceramice, acestea au avantajul unei rezistente mai mari in timp, precum si folosirea lor la temperaturi mai mari decat in mod uzual.

Din acest motiv, placutele de frana ceramice sunt folosite la masinile de curse sau, in orice caz, la autoturisme proiectate sa circule cu o viteza peste medie. Dezavantajul acestor placute este legat insa de costurile de productie si, implicit, de pretul de raft, care este net superior unor placute frana metalice.

Cat priveste durata de viata a placutelor de frana, aceasta difera de la un producator la altul si in functie de tipul de material din care sunt confectionate. In orice caz, schimbarea lor trebuie facuta perechi, nu separat, operatiunea efectuandu-se la un service autorizat.

In principiu, daca auziti zgomote ciudate in momentul franarii, daca vedeti ca masina raspunde mai greu si se opreste la o distanta mai mare dupa actionarea pedalei de frana, inseamna ca este cazul sa faceti o verificare a placutelor de frana.

related articles