HomeSanatateTusea – cauze si solutii

Tusea – cauze si solutii

by David Rus
0 comment351 views

In special in sezonul rece (si nu numai), tusea este unul dintre cele mai intalnite simptome. Aceasta poate insemna ca urmeaza sa apara o raceala sau ca avem o infectie acuta a cailor respiratorii. Netratata la timp si corespunzator, poate cauza probleme mai grave.

Ce este tusea? Tusea este o consecinta prin care corpul nostru raspunde la iritantii aflati in caile respiratorii. In mod normal, nu trebuie sa privim acest simptom ca pe un lucru ingrijorator. Specialistii spun ca aceasta trece de la sine chiar si fara a lua vreun tratament. Problema apare atunci cand este severa si in acest caz cel mai bine este sa apelam la un medic ce ne va da tratamentul potrivit in functie de tipul de tuse avut si care poate fi un medicament sau un supliment alimentar sub forma de siropuri naturale sau diverse ceaiuri de plante.

Tipuri de tuse

Tusea poate fi uscata (seaca, iritativa), umeda (cu expectoratie) sau productiva.

Tusea uscata apare in urma unei infectii a tractului respirator inferior (nas si gat)  cum ar fi raceala si gripa, dar putem vorbi aici si de o infectie a tractului respirator inferior ca bronsiolita sau pneumonia. De asemenea, aceasta poate indica si aparitia astmului care in mod normal se manifesta prin tuse continua si mai puternica pe timpul noptii, ca o consecinta a expunerii la factori iritanti, cum ar fi fumul de tigara.

Tusea umeda vine insotita de secretii si mucus (fluide) ce se afla la nivelul tractului respirator inferior – trahee si plamani. Prin tuse, lichidul din tractul respirator inferior este eliminat.

Tusea productiva este atunci cand apare flegma, lucru benefic deoarece bolnavul elimina astfel mucusul aflat la nivelul pieptului.

Cauzele aparitiei tusei

Ca si cauze ale tusei, putem aminti: alergiile, bronsita, alergiile, sinuzita acuta, sinuzita cronica, bronsiolita, bronsiectaziile, raceala comuna, astmul din copilarie, emfizemul, crupul faringian, laringita, gripa, pneumonia, cancerul pulmonar, tusea convulsiva, tuberculoza si altele.

Cand apelam la medic?

Este indicat sa apelam la un specialist atunci cand brusc debuteaza o tuse violenta, cand este insotita de febra, cand scoatem sunete ascutite in momentul in care inspiram, daca mucusul eliminat este gros, su un miros urat si de culoare galben-verzuie, daca tusim de mai mult de 10-15 zile, daca transpiram excesiv si pierdem din greutate, daca simtim ca ni se agraveaza tusea atunci cand stam intinsi, in cazul in care respiram sau inghitim mai greu sau atunci cand eliminam sange in timp ce tusim.

Exista si cateva lucruri pe care le putem face pentru a ameliora tusea: sa consumam cat mai multe lichide, acestea favorizand eliminarea mucusului din gat sau daca sunt calde ne clameaza durerea de gat, sa pastram constant un aer umed in camera unde petrecem mai mult timp, sa consumam bomboane dulci care faciliteaza tusea uscata si calmeaza gatul iritat, trebuie sa renuntam la fumat, sa ne asiguram ca nu avem mult praf in jur, sa evitam anumite alimente care cresc productia de mucus.

Ca si tratament, siropul de tuse este cel mai indicat deoarece este usor de luat chiar si de catre copii si ajunge imediat acolo unde trebuie actionat.

Manicos – un magazin online specializat in articole naturiste – ne recomanda siropul de tuse cu miere, care este eficient in toate cele 3 tipuri de tuse, putand fi consumat chiar si de catre copii incepand cu varsta de 3 ani.

related articles