HomeBlogCare sunt motivele pentru care se impodobesc brazii?

Care sunt motivele pentru care se impodobesc brazii?

by David Rus
0 comment385 views

Asa cum stim cu totii, impodobirea brazilor reprezinta o traditie destul de veche (si vie) ce inca se respecta cu “sfintenie” la nivel mondial. Aceasta este o traditie care, deseori apropie membrii familiilor de pretutindeni, lumineaza si coloreaza casele celor ce sarbatoresc Craciunul, traditie ce “infrumuseteaza” profilurile de Instagram ale “influencerilor” si nu numai, dar si care sta la baza clipurilor amuzante de pe internet cu pisici ce darama brazii.

Fie ca ai brazi de Craciun artificiali sau naturali, este recomandat sa tii cont de faptul ca bradul iti va aduce mai aproape spiritul sarbatorilor.

Insa, brazii de Craciun si traditia impodobirii acestora au o origine mult mai indepartata decat multi dintre noi, probabil, ne-am imaginat.

In primul rand: ce sunt, de fapt, brazii?

Conform Wikipedia, ,,bradul (abies) este un gen care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae , raspandite preponderent in zonele muntoase ale emisferei nordice”. Dar sa nu ne incarcam mintea cu formalitati si termeni pe care, cel mai probabil, nu ii vom putea retine.

Pe scurt, brazii naturali reprezinta un avantaj in ceea ce priveste decorarea casei cu ocazia Craciunului, tinand cont de mirosul imbietor pe care il au, dar si de “cetina tot verde”, asa cum spune si cantecul “O, brad frumos!”, pe care mai mult ca sigur l-ai auzit macar o data in viata.

Traditia impodobirii bradului de Craciun isi are originea in Roma Antica, dar si in epoca Evului Mediu. In Roma Antica, romanii il cinsteau pe zeul soarelui prin decorarea unui copac pentru solstitiul de iarna. In Evul Mediu, de Sarbatoarea lui Adam si a Evei, oamenii impodobeau pomi cu mere, marul reprezentand un semn al fructului pomului cunoasterii. Insa, primele dovezi concrete legate de decorarea bradului provin din Estonia si Letonia, in secolul al XV-lea.

In prezent, asa cum am mai spus, oameni de pretutindeni impodobesc brazii cu decoratiuni care mai de care, globuri uriase si stralucitoare, beteala stufoasa, bomboane pe care, de foarte multe ori, si copiii si adultii le mananca pana pe data de 25 decembrie, in ziua Craciunului. Dar haide, cine ne poate condamna? Bomboanele de pom nu se compara cu absolut niciun alt desert!

Uneori, bradul de Craciun poate reprezenta chiar si un prilej de lauda între membrii familiei, colegi de munca, prieteni, insa care ar mai fi farmecul sarbatorilor fara intrecerea si invidia nevinovata de la masa de Craciun? Atata timp cat nu se lasa cu farfurii sparte sau brazi daramati din cauza certurilor de genul “EU AM UN BRAD MAI FRUMOS DECAT AL TAU!”, nu vad nicio problema.

Ca tot veni vorba de brazi daramati, ati vizionat macar o data clipuri cu pisici care darama rezultatul orelor de munca de asezat beteala si globuri simetric? Daca nu, recomand un maraton de astfel de clipuri pentru urmatorul Craciun, sunt aur curat!

E drept, nimeni nu stim concret de ce pisicile sunt atrase sau enervate de lucruri mici si colorate, insa cine se poate supara pe ele? (Eu sigur pot, pentru ca depun ore intregi de munca pentru decorarea unui brad!)

Dar sa ne intoarcem la lucruri mai serioase. Da, brazii naturali miros frumos si pot fi mult mai aspectuosi decat cei artificiali. Totusi, daca nu sunteti adeptii acelor cazute din brad si raspandite prin tot apartamentul, exista “vesnica” varianta, ce poate fi chiar si mai accesibila ca pret: brazii artificiali. De la an la an, apar noi trenduri in ceea ce ii priveste: brazi artificiali simpli, brazi colorati, brazi presarati cu zapada artificiala, brazi gata impodobiti, insa un trend merita aplauze, dupa parerea mea: brazii cu miros de cetina sau portocala. Ce iti poti dori mai mult de atat? Un brad care nu lasa ace peste tot si care mai are si un miros placut, nu cel de plastic obosit cu care s-au obisnuit adeptii brazilor artificiali.

Da, brazii reprezinta niste plante ce au in ,,compozitie” tot felul de substante ce nu se mai intalnesc la alte specii in afara de conifere, iar brazii de Craciun pot avea diferite semnificatii in functie de provenienta, folclor, religie, dar si in functie de fiecare familie/persoana in parte. Un lucru este cert: Craciunul nu ar mai fi Craciun fara un brad impodobit cat mai frumos.

related articles