HomeAutoturismeCare sunt pericolele atunci cand conduceti cu un parbriz spart sau fisurat adanc?

Care sunt pericolele atunci cand conduceti cu un parbriz spart sau fisurat adanc?

by David Rus
0 comment617 views

Parbrizul este una dintre cele mai importante parti ale unui vehicul, deoarece, pe langa faptul ca ofera vizibilitate pentru functionare si circulatie, ofera si protectie impotriva obiectelor.

 Orice cade pe parbriz poate obstructiona vizibilitatea. In plus, parbrizul face parte din stabilitatea in structura masinii, deoarece multe modele actuale depind de acesta ca parte principala in designul lor.

 Importanta sa este intr-o asemenea masura incat, in multe tari, unii asiguratori nu acopera creantele in cazul in care parbrizul a fost fisurat sau spart, cu exceptia cazului in care se dovedeste ca a fost deteriorat, ca urmare a aceleiasi coliziuni.

Elemente care pot deteriora parbrizul

Ei bine, se intampla ca, in multe cazuri, mai ales atunci cand calatorim pe o autostrada atunci cand ne aflam in spatele unui autobuz, camion sau poate alt vehicul, acest lucru ar putea, ca urmare a produsului de rotatie mare al vitezei dezvoltate, sa ridice o piatra mica care ne loveste parbrizul.

Rezultatul final este ca de multe ori acest lucru produce o fisura foarte mica, care pentru moment nu ne impiedica vizibilitatea, din pacate acest cip nu poate fi curatat folosind o carpa, deoarece este un semn permanent pe sticla.

Daca este departe de unghiul de vedere, acesta poate trece neobservat, nefiind asa in cazul in care se afla in unghiul de vizibilitate, deoarece devine o distragere a atentiei fie constient, fie inconstient, deoarece ochii soferului se vor abate la intamplare spre fisura, provocand aceasta o problema in conducere.

Pericole atunci cand conduceti cu un parbriz spart

O mica fisura va provoca un punct slab in sticla, facandu-l susceptibil la posibile fisuri sau aschii in viitor in zona din apropiere in care s-au produs daunele.

 In plus, aceasta fisura poate creste din cauza vibratiilor sau a altor socuri. Temperatura joaca, de asemenea, un rol important, deoarece, pe masura ce sticla si cadrul se extind si se contracta, aceasta va accentua punctele slabe de pe parbriz.

 Aceste conditii trebuie luate in considerare pentru repararea imediata a sticlei de catre personalul specializat, deoarece este mai putin costisitor sa reparati un singur punct pe sticla decat sa il inlocuiti complet.

 Si este mai bine sa nu va grabiti sa faceti schimbarea deoarece exista particularitatea ca etansarea dintre cadru si sticla pe care producatorul a facut-o pe linia de asamblare, sa fie de inalta calitate in comparatie cu ceea ce s-ar putea face intr-un atelier obisnuit, care in timp ar putea provoca scurgeri de apa si deteriorarea partilor interne ale vehiculului.

Cauze majore care necesita inlocuirea parbrizului

Parbriz dungat: Acest lucru se face prin perii de stergator sau stergatoare de uscare. Se intampla ca in timp cauciucul sa fie uzat, ca sa spunem asa, prin uzura continua si sa nu mai functioneze. Dar multi soferi nu o inlocuiesc, asa ca se rup in timp expunand partea metalica care serveste drept baza, care sfarseste prin a se freca de parbriz, se produc dungi care pot compromite vederea clara a soferului.

Parbriz crapat: Un parbriz care a suferit o fisura asa cum am vazut mai devreme ar putea deveni o fisura care va acoperi intregul parbriz, ceea ce ar putea provoca ruperea completa a acestuia. In acest caz, luna trebuie inlocuit.

Desprinderea de laminat

Acest lucru se intampla atunci cand pe marginile parbrizului exista un efect de sticla si chiar daca il curatam, nu dispare. Ceea ce se intampla este ca se desprinde in laminat, deoarece parbrizul este compus din doua pahare care sunt aderente de o foaie interna de plastic.

Acest lucru se face astfel incat, in cazul unei rupturi din cauza unui accident, bucatile de sticla sa nu se detaseze, dar sunt lipite la aceasta foaie.

Acest efect de fogging se raspandeste si va impiedica vederea clara, astfel incat se recomanda inlocuirea acestuia. Fara indoiala, este foarte important ca parbrizul sa fie in stare buna, deoarece, in afara de prevenirea unui accident, va elibereaza si de anularea unei amenzi sau in orice operatiune rutiera in orice moment.  Vezi aici parbrize Clio si alege modelul potrivit pentru tine.

Fara parbriz, airbag-ul nu functioneaza

Exista doua elemente de care airbag-ul are nevoie, astfel incat sa poata proteja ocupantii si sa salveze vieti. Una dintre ele este centura de siguranta, iar cealalta este parbrizul. Si de ce? Pur si simplu pentru ca este principalul punct de sprijin pe care airbag-ul va influenta pentru a salva viata pasagerului.

In cazul in care parbrizul nu este instalat corespunzator, sansele ca acesta sa se desprinda in caz de accident sunt mai mari si va determina airbag-ul sa iasa prin acel spatiu, lasand pasagerul fara protectia pentru care a fost proiectat.

Un parbriz proiectat din fabrica va fi intotdeauna net superior unui parbriz montat ulterior, desi exista multiple ateliere specializate care monteaza parbrize de o foarte buna calitate.

related articles