Bucatarii sunt foarte solicitati in intreaga lume. Ei prepara numeroase feluri de mancare in diferite locatii. Pot lucra in restaurante, case private, sali de evenimente si hoteluri. Totusi, inainte de a va intrepta spre aceasta meserie, va sugeram sa verificati fisa post ajutor bucatar – atributele ajutorului de bucatar
Este nevoie de o varietate de abilitati, atat hard, cat si soft pentru a fi cel mai bun ajutor de bucatar care poate prepara orice fel de mancare. Daca sunteti pasionat de crearea retetelor noi, sunteti orientat spre detalii si doriti sa conduceti o intreaga echipa, atunci a deveni ajutor de bucatar ar putea fi startul potrivit pentru cariera dumneavoastra.
Atentie la detalii
Gatitul este o stiinta. Fiecare ingredient trebuie sa fie cantarit exact, inclusiv atunci cand comandati produse alimentare. De altfel, trebuie sa stiti de cat timp aveti nevoie sa gatiti anumite articole, astfel incat sa fie toate utilizate simultan. Un bucatar trebuie sa aiba grija de detalii precum:
Controlul caldurii
Masurare
Dimensiunea portiei
Plating
Calitatea alimentelor
Curatenie
Bucatarii trebuie sa stie cum sa-si pastreze bucataria curata. Acest lucru este foarte important intr-un restaurant, deoarece conditiile insalubre pot afecta calitatea mancarii, iar restaurantul poate fi inchis din acest motiv. Bucatarii sunt responsabili sa respecte codul local de sanatate si sa se ocupe de:
Sanatate si siguranta
Igiena
Practici sanitare
Creativitate
Munca in industria alimentara necesita creativitate. Bucatarii trebuie sa fie deschisi sa incorporeze produse alimentare noi in meniuri, dar si sa imbunatateasca retetele mai vechi. Creativitatea si imaginatia ii vor face pe clienti sa revina la restaurant. Bucatarii experimenteaza in urmatoarele moduri:
Colaborare
Experimentare cu diferite alimente
Design de meniu
Prezentarea alimentelor
Proiectare reteta
Incercare
Expertiza culinara
Cele mai importante abilitati de care au nevoie bucatarii este abilitatea de a gati, precum si cunoasterea bucatariei. Aceasta abilitate larga include o varietate de abilitati mai mici, dar si abilitati de degustare. Bucatarii trebuie sa fie capabili sa gateasca precis si eficient. De asemenea, trebuie sa fie calificati in recunoasterea aromelor si evaluarea echilibrului condimentelor. Bucatarii au adesea experienta in:
Tehnici de coacere
Gatit
Expertiza culinara
Prepararea mancarii
Prepararea pe gratar
Selectarea ingredientelor
Controlul ustensilelor
Abilitati de utilizare a instrumentelor
Patiserie
Luare rapida a deciziilor
Un bucatar ar trebui sa poata lua decizii rapid si eficient. Bucataria este un mediu cu ritm rapid, iar un bucatar trebuie sa ia numeroase decizii simultan. Ei ar trebui sa poata:
Sa rezolve problemele
Sa ia initiativa
Organizare
Bucatarii trebuie sa fie foarte organizati in bucatarie. Adesea, trebuie sa lucreze la o varietate de sarcini simultan si trebuie sa faca acest lucru pastrand bucataria curata si sigura. Ei trebuie sa creeze ordine in bucatarie.
Angajament fata de calitate
Eficienta
Siguranta bucatariei
Aranjarea ustensilelor de bucatarie
Planificarea sarcinilor
Manipularea sigura a alimentelor
Practici sanitare
Lucrul in echipa
Un bucatar face parte dintr-o echipa si trebuie sa poata lucra bine cu ceilalti. Bucatarii ar trebui sa poata:
Accepta feedback
Sa poata colabora
Sa arate compasiune
Sa aiba inteligenta emotionala
Sa dea feedback
Sa aiba un simt al umorului
Exista mai multe abilitati pe care un bucatar trebuie sa le aiba, cum ar fi:
Sa stie cum se realizeaza o masa pentru banchet sau catering
Sa stie cum sa ofere primul ajutor
Sa fie flexibil
Sa stie cum sa foloseasca bucataria unui hotel