HomeBlogCe este educatia sexuala si cat este de importanta pentru tineri?

Ce este educatia sexuala si cat este de importanta pentru tineri?

by Livia Marian
0 comment271 views

Atunci cand vorbim despre educatie sexuala, ne referim la acea posibilitate a tinerilor si adultilor de a invata informatii, de a dezvolta anumite abilitati si de a cauta motivatii interioare pentru a reusi sa ia cele mai sanatoase si potrivite decizii despre sex. Unul dintre site-urile online de unde adolescentii primesc informatii utile si corecte este sexedu.ro.

De unde trebuie sa afle tinerii informatii legate de sexualitate?

Se crede ca indiferent daca tinerii au parte de educatie sexuala in scoli, cel mai bun mod prin care poti invata un copil detalii legate de sexualitate este cu ajutorul parintilor, acestia avand un rol esential in ceea ce tine de furnizare informatiilor catre copii.

O data cu apropierea de perioadei adolescentei, fiecare copil ajunge sa puna intrebari legate de sexualitate, de aceea este important ca parintii sa fie pregatiti si destul de deschisi fara de copii atunci cand este momentul sa poarte aceste discutii.

Corpul copiilor trece prin diferite schimbari fizice in perioada adolescentei, de aceea acesta va fi momentul in care acestia vor deveni curiosi si vor dori sa experimenteze  si sa exploreze. Daca tinerilor nu li se ofera sprijinul necesar in aceasta perioada, acest lucru poate avea efecte devastatoare.

Acesta este si motivul pentru care adolescentii trebuie sa primeasca informatiile potrivite si corecte de la parinti si profesori, altfel este posibil sa ajunga sa primeasca informatii eronate din alte surse     ( reviste, prieteni sau internet).

Ce inseamna o educatie sexuala completa?

Educatia sexuala pe care trebuie sa o primeasca adolescentii trebuie sa fie completa si sa includa toate subiectele legate de sexualitate si de sanatatea sexuala. Aceasta include: aspectul fizic si modificarile corpului, abstinenta, contraceptia, sexul, reproducerea umana, anatomia umana sau sarcina .

De ce este necesara educatia sexuala in randul tinerilor?

Sexualitatea reprezinta o parte importanta din identitatea cuiva, iar in zilele noastre, adolescentii gasesc si primesc informatii legate de educatia sexuala din multe surse, iar acest lucru are mai mult impact negativ asupra acestora.

De aceea, este esential ca parintii, scoala sau anumite organizatii specializate sa ofere tinerilor necesarul de informatii legat de educatia sexuala.

Cum isi poate dovedi eficienta educatia sexuala primita?

Exista anumite metode prin care educatia sexuala pe care tinerii o primesc sa isi dovedeasca eficienta. Printre acestea, una dintre cele mai importante moduri este ca tinerii sa primeasca informatiile corecte de la parintii sau profesorii care le ofera informatii de natura sexuala, iar acestea trebuie sa fie utile si cuprinzatoare, dar si adecvate varstei lor.

De asemenea, este important ca educatia sexuala sa aiba loc pentru o perioada suficient de mare de timp, astfel incat sa poata acoperi toate subiectele necesare. Acestea trebuie sa ofere posibilitatea adolescentilor de a-si dezvolta anumite abilitati de comunicare, refuz si negociere.

Este important ca tinerii sa primeasca informatii medicale concrete despre ceea ce inseamna abstinenta, contraceptia si cat este de important sa fie folosit prezervativul in timpul actului sexual.

O educatie sexuala completa are ca scop ajutorarea tinerilor de a obtine o viziune pozitiva asupra sexualitatii si de a le da posibilitatea de a lua intotdeauna cele mai sanatoase decizii legat de viata lor sexuala si pentru a avea parte doar de experiente pozitive atunci cand vine vorba despre sex si sexualitate.

related articles