HomeHome DecorCe rol are pompa unei piscine?

Ce rol are pompa unei piscine?

by David Rus
0 comment488 views

Atunci cand intentionati sa luati legatura cu specialistii in constructii piscine, cu siguranta trebuie sa detineti deja cunostinte despre intretinerea acesteia, dar si despre rolul unor componente, precum o pompa piscine.

Pompa este, in esenta, inima sistemului de circulatie a piscinei. Acesta trage apa din bazin prin scimmer si scurgerea principala, o impinge prin filtru si o intoarce la piscina prin intoarcerile principale. Pompa consta in trei componente: motorul, rotorul si capcana pentru par si scame.

Motorul uneo pompe piscine este electric si utilizeaza 110 sau 220 volti si se roteste la 3.450 rpm. Acesta este racit cu aer si, iar din acest motiv nu este perfect sigilat de mediul inconjurator. Tinand cont de acest detaliu, trebuie sa aveti o foarte mare grija ca apa in exces sa intre in motor prin orificiile de racire situate pe partea inferioara a carcasei.

Conectat la capatul arborelui motorului este rotorul. Rotorul este prevazut cu mici deschideri si este foarte probabil sa se infunde cu resturi. Daca presiunea pe gabaritul din partea de sus a filtrului este mai mica decat nivelurile recomandate si daca cantitatea de apa care se intoarce inapoi la bazin a scazut, este posibil ca rotorul sa fie infundat sau deteriorat.

Acest lucru se poate verifica prin separarea ansamblului la carcasa rotorului si verificarea vizuala a rotorului. O capcana speciala pentru par si scame va fi pozitionata la capatul ansamblului pompei, unde are rolul de a impiedica ramasitele sa intre in ansamblul rotorului.

In interiorul capcanei de par si scame exista un cos, care este necesar sa fie verificat si golit cel putin de doua ori pe saptamana.  In cazul in care cosul ar fi infundat, fluxul de apa din pompa ar fi restrictionat, ceea ce inseamna ca pompa ar incepe sa pompeze aer in loc de apa.

In acest moment, motorul ar incepe sa se roteasca mai repede si, pentru ca intr-un sa ajunga in situatia de a se arde. Daca acest cos nu ar fi fost prezent, rotorul ar putea fi infundat, ceea ce l-ar impiedica sa pompeze cantitati mari de apa sau ar putea fi deteriorat.

Importanta pompei

Intreaga functionare a piscinei depinde in totalitate de functionarea pompei. De obicei, sistemul de curatare nu este capabil sa functioneze fara pompa principala, iar apa din piscina nu poate fi filtrata fara pompa principala. Acesta este motivul datorita caruia, este extrem de important sa fiti constienti de programul corespunzator pentru functionarea pompei principale.

Cand trebuie sa lucreze pompa

Exista doi factori deosebit de importanti care hotarasc ora zilei in care pompa piscina trebuie sa functioneze: cererea chimica si costul energetic. Dat fiind faptul ca lumina ultravioleta elimina clorul din apa, este cat se poate de usor de inteles faptul ca cea mai mare cerere de clor ar fi in timpul zilei.

Deoarece majoritatea metodelor de adaugare a clorului necesita ca pompa sa functioneze pentru a aproviziona piscina cu cantitatea corespunzatoare de clor, acest lucru ar duce la concluzia ca este mai bine sa utilizati pompa in timpul zilei, mai degraba decat noaptea.

Cazul ideal ar fi sa rulati pompa de la rasarit pana la apus, iar acest program ar fi cel mai potrivit pentru acele situatii in care costul energiei electrice nu variaza pe parcursul zilei. In alte cazuri, totusi, poate fi necesar sa rulati pompa in timpul noptii pentru a evita costurile ridicate de utilitate.

Trebuie mentionat ca cantitatea de clor care se adauga in bazin trebuie sa fie suficienta pentru ca nivelul clorului sa ramana la sau peste 3,0 ppm pentru majoritatea orelor de zi, in special dupa-amiaza.

Cat timp trebuie sa functioneze pompa

Cei doi factori deosebit de importanti in ceea ce priveste determinarea duratei de timp in care pompa piscina trebuie sa functioneze in timpul fiecarui ciclu sunt cererea chimica si filtrarea. In lunile de vara, cererea de substante chimice este la apogeu si, deoarece sarcina de baie este in general mai mare in aceasta perioada, cantitatea de resturi din bazin este, de asemenea, mai mare.

Acest lucru necesita o mai buna filtrare a apei, pentru a elimina resturile de exces. Exista o „regula importanta” care poate fi utilizata in scopul aflarii lungimii fiecarui ciclu de pompare. Pentru fiecare 10 ° F a temperaturii aerului exterior, rulati pompa 112 ore.

De exemplu, daca temperatura maxima medie a aerului pentru o luna a fost de 100 ° F, atunci pompa ar trebui sa functioneze cel putin 5 ore pe zi pentru luna respectiva.

Dat fiind faptul ca temperatura nu poate fi stiuta cu exactitate in fiecare luna, aceasta regula ar trebui respectata in mod conservator. Se recomanda ca pompa sa functioneze 12 ore pe zi / in cele mai calde luni de vara si 4-5 ore pe zi in timpul iernii si in perioade diferite in timpul primaverii si toamnei.

Ciclul zilnic poate fi impartit in mai multe cicluri, dar fiecare ciclu nu trebuie sa fie mai mic de 4 ore, deoarece acesta este timpul minim pentru ca toata apa din piscina sa treaca cel putin o data prin filtru si este de asemenea, timpul recomandat intre adaugarea substantelor chimice si urmatorul test de apa / sau utilizarea piscinei.

related articles