HomeBlogCe sunt coroanele dentare?

Ce sunt coroanele dentare?

by David Rus
0 comment314 views

Practic, coroana dentara este un capac al uni dinte deteriorat, si este una dintre cele mai frecvente proceduri stomatologice efectuate de medicii stomatologi. In fiecare zi, mii de oameni au coroane dentare ceramice asezate pentru a rezolva tot felul de probleme ale dintilor si ale gurii.

In ciuda a cat de obisnuita este procedura, totusi coroanele dentare nu sunt uneori foarte bine intelese. De fapt, unii oameni sunt intimidati sau inspaimantati de perspectiva unei restaurari a danturii, prin intermediul coroanei dentare.

Coroanele dentare nu sunt nimic de intimidat. Nu numai ca sunt de o importanta vitala, dar nu sunt deloc infricosatoare. Procedura coroanei dentare este logica si directa. Mai important, coroanele dentare in sine indeplinesc functii foarte importante pentru sanatatea dintilor si a gurii. Iata tot ce ar trebui sa stiti despre coroane si de ce nu ar trebui sa va fie frica daca trebuie sa aveti una.

Ce este coroana dentara?

Coroanele dentare sunt restaurari protetice fixe facute pentru a restabili un dinte deteriorat la forma si dimensiunea initiala. Sunt cimentate permanent pe dintii care s-au crapat, s-au degradat intens sau au fost deteriorate altfel.

Desi uneori se extind pe suprafata radacinii, coroanele inlocuiesc in esenta aspectul exterior al partii „coroanei” unui dinte natural, deci are sens ca restaurarile sunt numite „coroane”.

Cand este fixata, coroana incapsuleaza complet portiunea dintilor deteriorati care se afla deasupra liniei gingivale. Coroanele sunt facute la comanda pentru a se potrivi peste fiecare dinte. Ele pot fi confectionate dintr-o varietate de materiale diferite, astfel ca exista coroane dentare ceramice, coroane dentare din portelan, coroane dentare metalice, coroane dentare din metal sau coroane dentare din rasina.

Cand se folosesc coroanele dentare?

Dentistii instaleaza coroane pentru a indeplini mai multe functii importante. Acestea protejeaza dintii slabi, refac dintii deteriorati, impiedica ruperea dintilor mai departe si sprijina dintii care au umpluturi mari.

Trebuie precizat de-asemenea in legatura cu aceste coroane, ca mai sunt folosite pentru a tine puntile dentare pe loc. In fiecare caz, coroana sustine sau inlocuieste o structura care nu mai functioneaza de la sine.

Ori de cate ori dintii sunt raniti, crapati, rupti sau prezinta alte defectiuni, coroanele sunt solutia cea mai eficienta. Coroanele restabilesc aspectul, forma si alinierea unui dinte deteriorat. Dupa ce o coroana este cimentata in loc, este de obicei singura parte vizibila a dintelui. Coroanele sunt facute sa arate ca niste dinti naturali, asa ca nu ies in evidenta si nu par ciudat in interiorul gurii.

Cum functioneaza coroanele dentare?

Coroanele se potrivesc deasupra unui dinte si protejeaza ceea ce se afla sub el. Sunt cimentate pe loc si, odata fixate, actioneaza ca un top nou pentru dinti, in timp ce ii tine impreuna si il impiedica sa se desparta.

Coroanele sunt construite din materiale foarte rezistente si durabile. Sunt concepute pentru a indura traumele mestecarii la fel de eficient ca si restul dintilor. Ganditi-va la o coroana ca la capac pentru partea superioara (vizibila) a dintelui. Dupa ce stomatologul cimenteaza coroana la dintele deteriorat, devine in esenta o parte a acelui dinte.

Cum sunt instalate coroanele dentare?

In primul rand, medicul stomatolog va aplica anestezic pentru a amorti dintele. Apoi, va folosi un burghiu dentar si o bura abraziva pentru a indeparta suprafata exterioara a dintelui in partea superioara si pe toate partile, creand suficient spatiu pentru a fi amplasata coroana.

Daca nu mai ramane suficient dinte pentru a sustine coroana, acestea ar putea adauga mai intai o acumulare de coroana pentru a crea o fundatie solida pe care s-ar aseza coroana. Apoi, stomatologul va face o impresie a dintelui folosind pasta de impresie dentara, chit sau un scaner digital. Acestia trimit aceasta impresie unui laborator stomatologic pentru a realiza coroana.

De obicei, dureaza aproximativ doua-trei saptamani pentru a reveni coroana din laboratorul stomatologic dupa ce medicul dentist le transmite impresia. Nu este bine ca dintele fie lasat descoperit in acest timp, asa ca dentistul va instala o coroana temporara in timpul vizitei initiale.

Cand coroana permanenta va reveni la cabinetul stomatologului, veti avea cea de a doua intalnire cu medicul stomatolog pentru a o instala. Coroana temporara va fi indepartata si noua coroana va fi ajustata pentru a se potrivi corespunzator dintilor si muscaturii. Dentistii folosesc apoi un ciment special pentru a aplica coroana pe dinte. Cand cimentul se curata, coroana este ferm fixata de dinte.

De ce ajuta coroanele dentare?

Coroanele restabilesc forma, rezistenta, functionalitatea si aspectul unui dinte deteriorat. Dupa ce ati plasat unul, veti putea folosi dintii pentru a mesteca din nou, fara a risca deteriorarea a ceea ce este sub ei. Coroanele dentare protejeaza partea vulnerabila a dintelui, tinandu-l fizic impreuna si protejandu-l de daune.

Coroanele sunt de asemenea, importante pentru restaurarea si mentinerea integritatii structurale a gurii si muscaturii. Cand un dinte se descompune sau se rupe, lasa un gol. Acest gol poate crea probleme suplimentare atunci cand interfereaza cu muscatura dvs. sau cand alti dinti migreaza in acel spatiu gol. Prin umplerea acestui spatiu gol, coroanele refac structura potrivita a gurii. Nu in ultimul rand, coroanele refac si aspectul gurii, intrucat acestea sunt in mare parte nedistinguibile de dintii naturali.

related articles