HomeBlogCe trebuie sa stiti despre Amsterdam?

Ce trebuie sa stiti despre Amsterdam?

by David Rus
0 comment552 views

Amsterdam (Engleza: ‘æmstərdæm’ / Olandeza: [ɑmstərˈdɑm]) este capitala si cel mai populat oras al Olandei, cu o populatie de 872.680 de locuitori in orasul propriu-zis, 1.380.872 de locuitori in zona urbana si 2.410.960 in zona metropolitana. Aflat in provincia Olanda de Nord, Amsterdam mai este denumit in mod colocvial „Venetia Nordului”, porecla atribuita de numarul mare de canale care constituie un patrimoniu mondial UNESCO.

Numele Amsterdamului provine din – Amstelredamme – , indicand originea orasului in jurul unui baraj pe raul Amstel. Avand originea intr-un mic sat de pescuit de la sfarsitul secolului al XII-lea, Amsterdam a devenit unul dintre cele mai importante porturi din lume in epoca de aur olandeza din secolul al XVII-lea si a devenit principalul centru pentru finante si comert. In secolele XIX si XX, orasul s-a extins si multe cladiri si cartiere noi au fost planificate si construite.

Canalele din Amsterdam din secolul al XVII-lea si Linia de aparare din Amsterdam din secolul 19-20, sunt pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Sloten, anexata in 1921 de municipalitatea Amsterdam, este cea mai veche parte a orasului, datand din secolul al IX-lea.

Fiind capitala comerciala a Olandei si unul dintre centrele financiare de top din Europa, Amsterdam este considerat un oras alfa – de grupul de studiu Globalization and World Cities (GaWC). Orasul este, de asemenea, capitala culturala a Olandei. Multe institutii olandeze mari isi au sediul acolo, inclusiv Philips, AkzoNobel, TomTom si ING.

De asemenea, multe dintre cele mai mari companii din lume sunt cu sediul in Amsterdam sau si-au stabilit sediul european in acest oras, cum ar fi cele mai importante companii tehnologice Uber, Netflix si Tesla. In 2012, Amsterdam a fost clasat pe locul al doilea, ca cel mai bun oras in care sa locuiesti, de catre Economist Intelligence Unit (EIU) si pe locul 12 la nivel mondial privind calitatea vietii pentru mediu si infrastructura, de catre Mercer.

Ce trebuie sa stiti despre Amsterdam

Orasul s-a clasat pe locul 4 la nivel mondial ca hub de top tech in raportul Savills Tech Cities 2019 (locul 2 in Europa), si locul 3 in domeniul inovatiei de catre agentia australiana de inovare 2thinknow, in indexul lor pentru orasele high-tech, din 2009.

Portul Amsterdam este al cincilea ca marime din Europa. Aeroportul Amsterdam Schiphol este cel mai aglomerat aeroport din Olanda si al treilea cel mai aglomerat din Europa. Printre locuitorii celebri din Amsterdam se numara diarista Anne Frank, artistii Rembrandt si Van Gogh si filosoful Baruch Spinoza.

Bursa din Amsterdam este cea mai veche bursa din lume. Principalele atractii din Amsterdam includ canalele sale istorice, Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh, Muzeul Stedelijk, Hermitage Amsterdam, Concertgebouw, Casa Anne Frank, Scheepvaartmuseum, Muzeul Amsterdam, Heineken Experience, Palatul Regal din Amsterdam, Natura Artis Magistra, Hortus Botanicus Amsterdam, NEMO, cartierul red-light si multe magazine de cafea cu canabis.

Acestea atrag peste 5 milioane de vizitatori internationali anual. Orasul este, de asemenea, binecunoscut pentru viata de noapte si activitatea festivalului sau; mai multe dintre cluburile de noapte (Melkweg, Paradiso) sunt printre cele mai cunoscute din lume. Este, de asemenea, unul dintre cele mai multiculturale orase din lume, cu cel putin 177 de nationalitati reprezentate.

Geografie

Amsterdam este situat in Olanda de Vest, desi nu este capitala sa, aceasta fiind orasul Haarlem. Raul Amstel se termina in centrul orasului si se conecteaza la un numar mare de canale care in cele din urma se termina in golful IJ. Amsterdam se afla la aproximativ 2 metri (6,6 picioare) sub nivelul marii. Terenul din jur este plat, deoarece este format din poldri mari. O padure artificiala, Amsterdamse Bos, se afla in sud-vest. Amsterdamul este conectat la Marea Nordului prin lungul canal al Marii Nordului.

Amsterdam este intens urbanizat, la fel ca si zona metropolitana din Amsterdam care inconjoara orasul. Cu 219.4 kilometri patrati (84,7 mile patrate), orasul are 4.457 locuitori pe km2 si 2.275 case pe km2. Parcurile si rezervatiile naturale reprezinta 12% din suprafata terestra din Amsterdam.

Ce trebuie sa stiti despre Amsterdam

Apa

Amsterdam are peste 100 de kilometri (60 mile) de canale, majoritatea fiind navigabile cu vaporul. Cele trei canale principale ale orasului sunt Prinsengracht, Herengracht si Keizersgracht.

In Evul Mediu, Amsterdam a fost inconjurat de o groapa, numita Singel, care acum formeaza inelul interior al orasului si confera centrului orasului o forma de potcoava. Orasul este deservit si de un port maritim. A fost comparat cu Venetia, datorita diviziunii sale in aproximativ 90 de insule, care sunt legate de peste 1.200 de poduri.

Climat

Amsterdamul are un climat oceanic (Köppen Cfb) puternic influentat de apropierea de Marea Nordului spre Vest, cu vanturi vestice predominante. In timp ce iernile sunt racoroase si verile calde, temperaturile variaza de la an la an. Ocazional pot fi ierni cu zapada, reci si veri umede, calde.

Amsterdam, precum si cea mai mare parte a provinciei Olandei de Nord, se afla in zona de duritate USD 8. Ingheturile apar mai ales in timpul vanturilor de Est sau Nord-Est, de pe continentul european. Chiar si atunci, deoarece Amsterdam este inconjurat pe cele trei parti de corpuri mari de apa, precum si pentru ca are un efect semnificativ sera, noptile rareori scad sub -5 ° C (23 ° F).

Verile sunt moderat calde, cu un numar destul de mare de zile fierbinti in fiecare luna. Media maxima zilnica in August este de 22,1 ° C (71,8 ° F), iar 30 ° C (86 ° F) sau mai mare se masoara doar in media pe 2,5 zile, plasand Amsterdam in Zona de caldura AHS 2. Extremele record sunt cuprinse intre – 19,7 ° C (−3,5 ° F) pana la 36,3 ° C (97,3 ° F). Zilele cu mai mult de 1 milimetru (0,04 in) de precipitatii sunt frecvente, in medie, 133 de zile pe an.

Precipitatiile medii anuale din Amsterdam sunt de 838 de milimetri (33 inch). O mare parte din aceste precipitatii cad sub forma de ploaie usoara sau ploi scurte. Zilele innorate si umede sunt frecvente in  cele mai racoroase ale luni, din Octombrie pana in Martie.

Peisaj urban si arhitectura

Cea mai veche zona a orasului este cunoscuta sub numele de De Wallen (engleza: „The Quays”). Acesta se afla la est de Damrak si contine faimosul district rosu al orasului – Red Light District. La sud de De Wallen se afla vechiul cartier evreiesc din Waterlooplein.

Canalele epocii medievale si coloniale din Amsterdam, cunoscute sub numele de grachten, imbratiseaza inima orasului, unde casele au partii interesante. Dincolo de Grachtengordel sunt fostele zone ale clasei muncitoare din Jordaan si de Pijp. Museumplein cu muzeele majore ale orasului, Vondelpark, un parc din secolul al XIX-lea numit dupa scriitorul olandez Joost van den Vondel, si cartierul Plantage, cu gradina zoologica, sunt de asemenea situate in afara Grachtengordel.

Ce trebuie sa stiti despre Amsterdam

Mai multe parti ale orasului si zona urbana din jur sunt poldere. Acest lucru poate fi recunoscut prin sufixul -meer care inseamna lac, ca in Aalsmeer, Bijlmermeer, Haarlemmermeer si Watergraafsmeer.

Parcuri si zone de agrement

 • Vondelpark
 • Beatrixpark
 • Sarphatipark
 • Oosterpark
 • Park Frankendael
 • Rembrandtpark
 • Westerpark
 • Flevopark
 • Amsterdamse Bos
 • Amstelpark
 • Hortus Botanicus
 • Wertheimerpark
 • Martin Luther Kingpark
 • Sloterpark

Amsterdamul are multe parcuri, spatii deschise si piete in tot orasul. Vondelpark, cel mai mare parc din oras, este situat in cartierul Oud-Zuid si poarta numele scriitorului de secol XVII, Joost van den Vondel. Anual, parcul are in jur de 10 milioane de vizitatori. In parc se afla un teatru in aer liber, un loc de joaca pentru copii si mai multe facilitati de tip Horeca.

In cartierul Zuid se afla Beatrixpark, numit dupa regina Beatrix. Intre Amsterdam si Amstelveen se afla Amsterdamse Bos („Padurea Amsterdam”), cea mai mare zona de agrement din Amsterdam. Anual, aproape 4,5 milioane de oameni viziteaza parcul, care are o dimensiune de 1.000 de hectare si este de aproximativ trei ori mai mare decat Central Park din New York. Amstelpark din cartierul Zuid gazduieste moara de vant Rieker, care dateaza din 1636.

Alte parcuri includ Sarphatipark in cartierul De Pijp, Oosterpark din Oost si Westerpark in cartierul Westerpark. Orasul are trei plaje: plaja Nemo, Citybeach „Het stenen hoofd” (Silodam) si Blijburg, toate situate in cartierul Centrum.

Orasul are multe piete deschise (plein in olandeza). Numele orasului ca sit al barajului initial, Piata Dam, este piata principala a orasului si aici se pot gasi Palatul Regal si Monumentul National. Museumplein gazduieste diferite muzee, inclusiv Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh si Muzeul Stedelijk. Alte zone includ Rembrandtplein, Muntplein, Nieuwmarkt, Leidseplein, Spui si Waterlooplein.

Ce trebuie sa stiti despre Amsterdam

Turism

Amsterdam este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Europa, primind peste 4,63 milioane de vizitatori internationali anual, aceasta excluzandu-I pe cei 16 milioane de excursionisti care viziteaza orasul in fiecare an. Numarul de vizitatori a crescut constant in ultimul deceniu. Acest lucru poate fi atribuit unui numar tot mai mare de vizitatori europeni.

Doua treimi din hoteluri sunt situate in centrul orasului. Hotelurile cu 4 sau 5 stele contribuie cu 42% din numarul total de paturi disponibile si 41% din rezervarile din Amsterdam. Rata de ocupare a camerelor a fost de 85% in 2017, in crestere fata de cei 78% in 2006. Majoritatea turistilor (74%) sunt originari din Europa.

Cel mai mare grup de vizitatori non-europeni provin din Statele Unite, reprezentand 14% din total. In anumiti ani se lanseaza o tema turistica in Amsterdam, pentru a atrage turisti in plus. De exemplu, anul 2006 a fost desemnat „Rembrandt 400”, pentru a sarbatori 400 de ani de la nasterea lui Rembrandt. Unele hoteluri ofera aranjamente sau activitati speciale in acesti ani. Numarul mediu de oaspeti care stau pe an in cele patru campinguri din jurul orasului, variaza intre 12.000 si 65.000.

related articles