HomeBlogChei pentru a alege cea mai buna hrana pentru cainele sau pisica ta

Chei pentru a alege cea mai buna hrana pentru cainele sau pisica ta

by David Rus
0 comment385 views

Alegerea celor mai bune alimente pentru ei nu este usoara. Lipsa de cunostinte si campaniile de marketing elaborate ale companiilor mari inseamna ca majoritatea proprietarilor nu vad diferentele dintre diferitele tipuri de alimente pe care le pot oferi cainelui sau pisicii lor.

Exista insa criterii fundamentale pentru a evalua diferitele optiuni pe care le avem la dispozitie:

1- Calitatea ingredientelor:

Fabricare hranei pentru caini si pisici se naste din nevoia oamenilor de a scapa de deseurile generate de prepararea hranei noastre. Marea problema a acestor alimente este ca acestea se bazeaza pe o legislatie complet diferita de cea a alimentelor destinate consumului uman.

Ingredientele pentru consumul de animale includ toate partile ramase de la fabricile de alimente umane, cum ar fi oasele, intestinele, parul, penele, peelingul sau pulpele de fructe si legume etc.

 Toate acestea sunt „reciclate” folosind ca ingrediente in hrana pentru animale de companie. Prin urmare, atunci cand pe ambalaj si in informatiile promotionale citim afirmatii precum „ingrediente de cea mai inalta calitate” sau chiar cuvantul „carne”, nu inseamna ca este intr-adevar carne sau ingrediente selectate exclusiv pentru acel aliment.


Pentru toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca marca pe care o alegem este ambalata intr-o planta alimentara umana, ceea ce garanteaza ca indeplineste cerinte sanitare mai stricte si ca 100% din ingrediente sunt potrivite pentru consumul uman.

2- Tratament:

 Procesele utilizate pentru a face hrana folosesc adesea temperaturi ridicate, ceea ce face ca vitaminele si valoarea proteinelor sa fie pierdute. De aceea, un alt punct de evaluat pentru a alege cel mai bun aliment, este ca a fost fabricat mentinand o temperatura cat mai scazuta posibil. 

Acesta este cazul alimentelor deshidratate la temperatura scazuta, care isi recupereaza, de asemenea, aspectul si proprietatile originale prin adaugarea de apa, adunand astfel una din caracteristicile fundamentale atunci cand alegem cea mai buna hrana pentru cainii si pisicile noastre: Umiditatea.

3- Umiditate:

Cainii si pisicilE unt conceputi sa manance alimente cu o umiditate de aproximativ 70%, care este umiditatea naturala a alimentelor proaspete. Furajul are o umiditate aproximativa de 8%, ceea ce le face sa aiba nevoie sa bea apa in mod constant.

Aceasta este o problema in special pentru pisici, care nu au suficient instinct pentru a compensa aceasta lipsa de hidratare. Hranirea continua si pentru o perioada lunga de timp cu alimente uscate determina animalele sa ramana intr-o stare de deshidratare cronica usoara, ceea ce provoaca stres asupra corpului lor, in special in sistemul renal.

De aceea, este important sa oferim cainilor si pisicilor noastre diete care contin umiditate in momentul servirii, ceea ce le face sa obtina toata apa de care au nevoie prin alimente. Astfel, la doar doua zile dupa ce ati inceput sa ii hraniti cu alimente umede, veti vedea cum nu mai au nevoie sa bea doar apa.

4 – Rotatie:

Perfectul nu exista, fiecare aliment are calitati nutritionale unice. De exemplu, pestele are proprietati pe care carnea nu le are si invers.

 Noi insine nu mancam niciodata alimente complete, dar compatim neajunsurile noastre pentru ca rotim mesele. In fiecare luna mancam (sau ar trebui) paste, orez, leguminoase, carne, peste, fructe si legume, astfel incat sa profitam de calitatile nutritionale ale fiecarui aliment. Cainii si pisicile functioneaza exact la fel: o dieta variata care include alimente proaspete in masa zilnica este cea mai buna optiune pentru sanatatea si bunastarea ta.

Advance Dog Articular Care 12kg este exemplul perfect de hrana pentru caini pe care ar trebui sa o cumperi. 

Cum sa-mi hranesc cainele

Puncte importante:

  • Nu trebuie sa fiE hranit cu oase (risc de obstructie sau perforare a tractului digestiv).
  • Este important sa se hraneasca cainele cu”premium” alimente, mai degraba decat alimente standard sau low-end. Costul sau zilnic nu este mult mai mare si are o calitate si o digestibilitate mai buna. Cu dieta potrivita puteti evita o multime de probleme de sanatate legate de calitatea slaba a dietei.
  • Exista alimente adaptate varstei, starii (sterilizati sau nu), activitatii si starii de sanatate a fiecarui caine.
  • Aveti alimente adecvate pentru tratamentul unor boli.

Hranirea cainelui

  • Pentru a intelege aplicatiile practice ale alimentelor, trebuie sa luam in considerare fiziologia digestiva si sa ne concentram asupra elementelor de baza. Doua tipuri de mecanisme sunt importante pentru digestie: tranzitul prin care alimentele pot avansa prin intestin si secretiile digestive care vor ajuta la digerarea alimentelor.
  • Tractul digestiv este format din cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, duoden si intestin gros format din rect, colon si anus.

Tranzitul gastric al cainelui

  • Odata ajunse in stomac, alimentele se vor amesteca cu secretiile gastrice, iar miscarile pilorului il vor duce la intestin (functionarea defectuoasa a pilorului poate provoca varsaturi).
  • La caini, timpul de sedere a alimentelor in stomac este foarte mare.

Tranzitul intestinal al cainelui

  • Este produs de muschii peretelui intestinal. Defecarea marcheaza sfarsitul tranzitului (contractia muschilor abdominali).
  • Tranzitul necorespunzator poate provoca varsaturi si poate provoca diaree sau constipatie.

related articles