HomeBlogCum alegeti cartile potrivite pentru copilul dvs?

Cum alegeti cartile potrivite pentru copilul dvs?

by David Rus
0 comment381 views

Atunci cand trebuie sa alegi cartea potrivita pentru copilul tau, cu siguranta crezi ca totul este floare la ureche, insa nu este o misiune atat de simpla precum pare.

Nu fiecare carte este potrivita pentru un copil, asa cum nu fiecare carte este potrivita pentru un adult. In randurile care urmeaza, vei putea descoperi cateva sfaturi foarte utile, care iti vor fi de folos pentru a face cele mai potrivite alegeri

Carti potrivite pentru bebelusii de la 0 la 6 luni

In ceea ce priveste cartea potrivita pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni, aceasta trebuie sa aiba imagini simple, trebuie sa aiba un design cu culori vii si potrivite. Cartea pentru cei mici care au maxim 6 luni, trebuie sa fie cartonata si rigida, pentru a putea fi luata cu ei in patut.

Carti potrivite pentru bebelusii de la 6 la 12 luni

Pentru bebelusii care se apropie de un anisor, cartea potrivita poate avea unele imagini cu diferite obiecte din casa, cu diferite animale, etc.

La fel ca si pentru bebelusii care au maxim 6 lunite, si pentru cei care au un anisor, cartea trebuie sa fie cartonata. Pentru acestia se poate alege o carte cartonata cu butoane, care sa emita tot felul de sunete cand sunt apasate butoanele.

Se poate alege si o carte din plastic sau dintr-un alt material, care sa poata fi luata si in baie de catre bebelus.

Carti potrivite pentru copiii cu varsta intre 1 si 2 anisori

Pentru acesti copii, cartile pot avea putine cuvinte pe pagina si multe ilustratii foarte colorate.  De obicei, cartile pentru cei care au aceasta varsta, cuprind imagini cu lucruri familiare celor mici.

Carti potrivite pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani

Deja discutam despre copii mai mari, pentru care parintii pot alege carti care sa spuna simple povesti. De-asemenea, si cartile care contin litere, cifre, forme, animale, etc. sunt ideale. Din aceste carti, cei mici pot invata sa deosebeasca cifrele, literele, animalele, etc.

Si acestea pot fi carti cu sunete, si pot contine imagini foarte frumoase si amuzante, care sa ii faca pe cei mici sa rada.

Carti potrivite pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani

Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani, exista mai multe optiuni. Cartile deja pot sa cuprinda diferite subiecte de interes pentru cei mici. Exista de-asemenea carti care pot sa promoveze idei de viata despre cum sa iti faci priteni, cum sa imparti, etc.

Cartile pentru copiii de aceasta varsta pot fi axate pe notiuni de invatare precum zilele saptamanii, anotimpuri, lunile anului, etc.

Exista si carti de pictat cu degetelele care sunt ideale pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 anisori. Aceste carti sunt ideale, datorita beneficiilor pe care pictura le are pentru cei mici. Iata cateva dintre acestea:

  • Pictura exercita creierul copilului. Activitatile creative precum pictura, folosesc o parte diferita a creierului decat cititul si matematica. Partea dreapta a creierului este jumatatea noastra creativa si responsabila pentru abilitatile vizuale si intelegerea a ceea ce vedem prin ochii nostri (care se dezvolta inca la varsta prescolara). Jocurile creative si activitatile de pictura ajuta la exercitarea creierului „drept” al copilului, ceea ce duce la o dezvoltare generala a sanatatii creierului.
  • Copilul tau invata cum sa-si exprime propriile sentimente transformand propriile idei si sentimente pe hartie.
  • Pictura construieste stima de sine. Oferind copilului activitati de pictura deschise, nu exista nici un mod corect sau gresit de a picta. Accentul se pune pe proces, astfel incat fiecare copil sa aiba succes, indiferent de nivelul de calificare sau stadiul de dezvoltare.
  • Copilul invata cum sa ia decizii si sa rezolve problemele. Pe masura ce copilul tau lucreaza si picteaza, el ia decizii cu privire la propriile opere de arta.
  • Pictura ajuta la ameliorarea stresului. La fel ca si adultii, prescolarii se streseaza si ei. Pictura este o modalitate prin care copilul tau poate dezactiva si un mod sanatos de a-si exprima sentimentele.
  • Pictura ajuta la dezvoltarea controlului muscular. In timp ce lucreaza pe foi mari de hartie cand picteaza in carti de pictat cu degetele, pictura ajuta la dezvoltarea controlului muscular mare (abilitati motorii brute). Pictura ajuta, de asemenea, la dezvoltarea coordonarii ochilor mainii copilului.
  • Pictura este o experienta senzoriala. Copilul tau construieste o baza de cunoastere a diferitelor experiente senzoriale, precum modul in care se simte sa atinga hartia cu vopsirea degetelor sau cum se simte miscand degetele pe suprafata cartii de pictat cu degetele. Experientele senzoriale sunt importante deoarece ajuta copilul sa exploreze si sa inteleaga lumea din jurul lor.

Exista asadar diferite tipuri de carti pe care parintii le pot cumpara pentru cei mici. Toate acestea le ofera celor mici o multime de beneficii importante, incluziv cartile de pictat cu degetele, iar cateva beneficii am prezentat in randurile de mai sus ale articolului.

related articles