HomeVacanteCum sa te deconectezi in vacanta? Uita de telefonul mobil

Cum sa te deconectezi in vacanta? Uita de telefonul mobil

by David Rus
0 comment371 views

Vacanţele sunt făcute pentru relaxare şi visăm, uneori chiar şi un an, la următorul concediu, însă nu întotdeauna este uşor să ne detaşăm de grijile şi stresul cotidian pentru a ne bucura cu adevărat de momente plăcute alături de cei dragi.

Deconectează-te

La propriu, deconectează-te de la toate serviciile de mesagerie, închide toate alertele şi, cel mai important, dacă ai un telefon de serviciu, lasă-l acasă. Este important să conştientizezi că relaxarea este importantă, inclusiv pe plan profesional. Când reuşeşti să te destinzi şi să te odihneşti în vacanță, te întorci la birou cu mai multă energie, vei reuşi să fii şi mai productiv şi, în final, mai util pentru activitate generală a companiei.

Acest tip de comportament denota in fapt o dependenta de job, ne tulbura concediul si ne intoarcem la birou mai obositi si mai frustrati decat eram la momentul plecarii in concediu.

De astfel, este recomandat sa lasam deoparte si telefonul personal daca vrem sa ne bucuram cu adevarat de relaxare si liniste, cu atat mai mult pe cel de serviciu. Se poate vacanta fara telefon de serviciu? Da, daca pregatesti terenul din timp! Iata patru pasi simpli pe care ar fi bine sa-I parcurgi pentru un concediu fara stres:

1.        Organizeaza activitatea la birou

Daca nu vrei sa te trezesti cu telefoane in timp ce stai linistit la plaja, cu mail-uri urgente si o avalansa de intrebari de la colegi sau sefi in zilele tale libere, atunci asigura-te ca ai lasat indicatii clare la locul de munca.

Este recomandat sa finalizezi task-urile urgente inainte sa pleci in concediu, sa informezi colaboratorii cu privire la perioada in care nu vei fi la birou, sa desemnezi un coleg care sa iti tina locul, pe care sa-l pui la curent cu deadline-urile proiectelor si sarcinile tale.

2.        Seteaza mail out-of-office

In acest fel te asiguri ca toata lumea stie ca nu esti disponibil intr-un anumit interval, cand te vei intoarce la birou si cine iti tine locul. Email-ul out-of-office este varianta cel mai des utilizata in ultimul timp si reprezinta un raspuns automat pentru cei care te contacteaza, prin care sunt informati asupra motivului pentru care nu esti disponibil si momentului in care iti vei relua activitatea.

Poti alege sa-l concepi intr-o maniera business sau intr-o formula mai relaxata. Important este sa incluzi datele mentionate anterior. In acest fel, nu vei fi deranjat in concediu, iar urgentele vor fi preluate de inlocuitorul tau. Nu uita sa mentionezi numele, functia, numarul de telefonul si email-ul prin care poate fi contactat(a) colegul(a) ta.

3.        Nu esti indispensabil!

Credinta ca tu stii sa rezolvi cel mai bine sarcinile tale, ca abordarea ta este singura potrivita in relatiile cu partenerii si colaboratorii si ca nimenu nu iti poate tine locul este nesanatoasa. Cu totii ne dorim sa fim indispensabili in companie, dar sa crezi ca firma nu va mai functiona fara tine este total gresit. Trebuie sa inveti sa ai incredere in colegi, sa delegi sarcinile cand ai nevoie de o pauza si sa te bucuri de ea.

In plus, oamenii simt cand esti reticent(a) si cand nu le acorzi suficient credit, iar asta iti poate afecta relatiile la locul de munca. Asa cum tu inlocuiesti un coleg, atunci cand este in vacanta si are incredere in tine pentru a-ti lasa in grija proiectele sale importante, asa trebuie sa gandesti si sa actionezi la randul tau.

4.        Lasa telefonul de serviciu acasa si nu redirectiona catre cel personal mail-uri sau apeluri

Este ultimul pas. Daca vei strecura telefonul de serviciu in bagaj, cu siguranta vei fi tentat(a) sa il verifici, asa ca mai bine “tai raul de la radacina”. Ca sa scapi de dependenta de job si de tentatie, cel mai bine este sa-l lasi la birou, intr-un sertar, sau acasa. Nu face greseala de a redirectiona catre cel personal mail-uri sau apeluri. Nu rezolvi nimic. Vei da senzatia celorlalti ca te pot deranja oricand. Cu totii avem nevoie de o pauza, iar corpul si mintea noastra de relaxare. 

related articles