HomeBlogCum sa-ti organizezi casa?

Cum sa-ti organizezi casa?

by David Rus
0 comment604 views

Mizeria te innebuneste? Un stil de viata ordonat poate insemna sa fii eficient intr-o zi si sa ai mai mult timp sa te relaxezi in timp ce esti acasa. Casa ta va arata mai ingrijit si vei vedea ca ai mai mult spatiu de care te poti bucura si folosi. Urmati sfaturile de mai jos pentru a incepe sa va aranjati casa.

Selecteaza-ti lucrurile. Du-te la toate camerele din casa ta si selectati lucrurile in functie de ceea ce va face cu ele: salveaza, doneaza sau arunca. Salvati lucrurile de care veti avea nevoie si nu puteti trai fara ele, aruncati lucrurile care nu servesc nimanui si donati lucrurile pe care nu le utilizati, dar de care cineva ar putea beneficia..

Ganditi-va critic la „salvarea” lucrurilor. Uneori credem ca avem cu adevarat nevoie de ceva atunci cand nu avem cu adevarat nevoie de el. Acestea sunt tipurile de lucruri care in mod normal vor umple casa si se lasa putin loc pentru elementele de care avem nevoie. Odata ce ai inlaturat lucrurile nefolositoare din casa ta, poti incepe sa pui lucrurile nou cumparate in locurile lasate libere. Ai grija insa sa nu incarci din nou casa cu obiecte pe care nu le vei folosi cu regularitate.

Gasiti o buna utilizare pentru lucrurile pe care nu doriti sa le pastrati. Pentru obiectele pe care le vei arunca sau pentru cele pe care le donezi, gandeste-te la cea mai buna utilizare.

Anumite lucruri donate vor fi foarte practice daca vor fi date unei anumite organizatii (o piesa veche de mobilier, jucarii pentru copiii orfani sau care nu isi pot permite sa le cumpere, haine organizatiilor de refugiati etc.). Asigurati-va ca lucrurile pe care le aruncati sunt intr-adevar gunoi. Hainele zdrentuite nu ar trebui donate, ci lucruri de calitate inferioara, lucruri de bucatarie care sunt intacte si ai grija ca ceea ce donezi sa nu fie intr o stare proasta.

Selectati lucrurile dupa functia lor. Revizuiti toate lucrurile si decideti care este functia lor principala. Lucrurile ar putea fi puse impreuna, astfel incat sa puteti decide cum sa le stocati cel mai bine. Poate ca acestea pot fi stivuite in interiorul unei cutii sau stocate intr-un alt mod mai eficient. Daca nu au o caracteristica, va puteti gandi sa le puneti in gramada de donatii Vezi aici organizatoare pentru baie.

Selectati lucrurile dupa camera si dupa loc. Odata ce lucrurile au fost selectate, separati-le si organizati-le in jurul camerei in care vor merge. Ganditi-va la functia lor si puneti-le acolo unde vor avea o buna utilizare. Unele obiecte ar putea avea functie similara, poate ca vor trebui separate daca cineva indeplineste o functie mai buna in alta parte.

De exemplu, lucrurile din bucatarie ar trebui pastrate in zona bucatariei, unde pot fi accesate cu usurinta atunci cand este necesar. Lucrurile care nu sunt folosite foarte des pot fi depozitate si depozitate in alta parte, unde sunt depozitate lucruri care sunt folosite mai putin (cum ar fi frigidere), ornamente, farfurii sau tavi foarte mari.

Cum au aparut baile?

Primele inregistrari privind folosirea bailor dateaza inca din anul 3000 i.Hr. In aceasta perioada apa avea o puternica valoare religioasa, fiind vazuta ca un element purificator atat pentru trup, cat si pentru suflet, si de aceea nu era neobisnuit ca oamenilor sa li se ceara curatarea  inainte de a intra intr-o zona sacra.

Baile sunt inregistrate ca parte a vietii unui sat sau oras in aceasta perioada, cu o impartire intre baile de aburi in Europa si America si baile reci in Asia. Baile comune au fost ridicate intr-o zona distincta de locuinta satului.

Aproape toate sutele de case excavate aveau propriile lor camere de baie. Situata in general la parter, baia era din caramida, uneori cu o bordura inconjuratoare pe care sa stea. Apa s-a scurs printr-o gaura din podea, in jgheaburi sau tevi de ceramica din pereti, in sistemul de canalizare municipal. Chiar si egiptenii pretentiosi rareori aveau bai speciale.

Atitudinile romane fata de scaldat sunt bine documentate; au construit bai termale mari ( thermae), marcand nu numai o importanta dezvoltare sociala, ci oferind si o sursa publica de relaxare si intinerire. Aici era un loc unde oamenii se puteau intalni pentru a discuta problemele zilei si a se bucura de divertisment.

In aceasta perioada a existat o distinctie intre baile private si cele publice, multe familii bogate avand propriile bai termale in casele lor. Cu toate acestea, au folosit in continuare baile publice, aratand valoarea pe care o aveau ca institutie publica. Puterea Imperiului Roman era graitoare in aceasta privinta; importurile din intreaga lume le-au permis cetatenilor romani sa se bucure de unguente, tamaie, piepteni si oglinzi.

Nu toate baile antice erau in stilul bazinelor mari care adesea vin in minte cand ne imaginam baile romane ; cea mai veche cada care a supravietuit dateaza din 1700 i.Hr. si provine de la Palatul Knossos din Creta. Ceea ce este remarcabil la aceasta cada nu este doar asemanarea cu baile de astazi, ci si modul in care lucrarile de instalatii sanitare din jurul ei difera atat de putin de modelele moderne.

related articles