HomeTehnologieCe putere poate produce un panou solar?

Ce putere poate produce un panou solar?

by David Rus
0 comment396 views

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa intelegem ca puterea pe care o poate produce un panou solar va depinde de trei factori: dimensiunea, eficienta si lumina primita. Deci, alaturati-va noua pentru a va adanci putin mai adanc in acest subiect interesant si despre care multi au indoieli.

Stim ca panourile solare fotovoltaice sunt cea mai buna optiune pentru a genera energie electrica in mod curat si pot produce in prezent chiar si putin peste 200W pe metru patrat. Desi asa cum am mentionat la inceputul textului, puterea energiei produse va depinde foarte mult de lumina soarelui primita in timpul zilei si de alti factori (temperatura, inclinatia si orientarea panoului in raport cu soarele,…).

Practic, exista trei tipuri principale de panouri solare, fiecare dintre ele este o variatie a eficientei energetice si a costurilor de productie, dar toate cu acelasi scop, pentru a colecta cat mai multa lumina solara pentru a o transforma in energie electrica, proces pe care il numim efect fotovoltaic, apoi, reafirmam ca cantitatea de energie electrica pe care o poate produce un panou solar va depinde de cata lumina primeste, cat de eficient este atunci cand este transformat in energie consumabile si dimensiunea panoului mentionat.

In asa fel incat un panou solar mai mare va produce cu siguranta mai multa energie, dar putem pune si mai multe panouri impreuna pentru a produce mai multa energie.

Ce putere poate produce un panou solar?

Intelegem ca puterea la care poate ajunge un panou solar si ceea ce ofera mai tarziu sunt doua lucruri foarte diferite, adica daca un panou este de 335Wp (pic watts), atunci acesta va produce pana la aceasta limita, ceea ce poate fi realizat numai intr-o zi foarte insorita, razele soarelui afectand perpendicular pe panou si cu temperatura scazuta a panoului.

Pentru a intelege putin mai mult, toata lumina soarelui care reuseste sa ajunga la suprafata panoului solar, ar trebui sa ajunga la o putere de 1.000 de wati pe metru patrat, iar panoul ar trebui sa fie la 25 ° C de temperatura, numai in aceste conditii (acestea sunt conditiile in care panourile sunt testate in laborator) vom obtine puterea maxima pe care panoul nostru o va genera. Va oferim atat invertoare on grid cat si invertoare off grid.

Acum, un alt mod mai simplu de a sti cata putere poate produce un panou solar pe zi, este de a gasi numarul de ore de varf ale soarelui pe care zona noastra le primeste zilnic. O ora de varf de soare se traduce printr-o ora de 1.000 de wati pe metru patrat de lumina solara.

De exemplu, daca zona noastra primeste 3 ore de soare maxim pe zi, inseamna ca pentru fiecare 100Wp de panouri instalate, aproximativ 300W de energie va fi produsa pe zi sau 300Wh/zi. Trebuie luat in considerare faptul ca orele solare de varf depind de zona si de perioada anului.

Functionarea panourilor solare

Platoul solar Stirling combina un platou de concentrare parabolic cu un motor Stirling care antreneaza in mod normal un generator electric. Avantajele celulelor solare Stirling fata de celulele fotovoltaice sunt eficienta mai mare de conversie a luminii solare in electricitate si durata de viata mai lunga. Sistemele parabolice ofera cea mai mare eficienta dintre tehnologiile CSP.  Big Dish de 50 kW din Canberra , Australia este un exemplu al acestei tehnologii.

Un turn de energie solara foloseste o serie de reflectoare de urmarire ( heliostate ) pentru a concentra lumina pe un receptor central aflat in varful unui turn. Turnurile electrice pot obtine o eficienta mai mare (conversie termica in electricitate) decat schemele CSP de urmarire liniara si o capacitate mai buna de stocare a energiei decat tehnologiile de stirling.  Centrala solara PS10 si centrala solara PS20 sunt exemple ale acestei tehnologii.

Un sistem hibrid combina (C)PV si CSP intre ele sau cu alte forme de generare, cum ar fi motorina, eolianul si biogazul. Forma combinata de generare poate permite sistemului sa moduleze puterea de productie in functie de cerere sau cel putin sa reduca natura fluctuanta a energiei solare si consumul de combustibil neregenerabil. Sistemele hibride se gasesc cel mai adesea pe insule.

A fost propus un nou sistem hibrid solar CPV/CSP, care combina fotovoltaica concentratoare cu tehnologia non-PV a energiei solare concentrate, sau cunoscuta si sub numele de termosolar concentrat.

Centrala electrica Hassi R’Mel din Algeria este un exemplu de combinare a CSP cu o turbina cu gaz, unde o matrice de jgheaburi parabolice CSP de 25 de megawati completeaza o centrala de turbina cu gaz cu ciclu combinat de 130 MW mult mai mare . Un alt exemplu este centrala electrica Yazd din Iran.

Cunoscut si ca hibrid PV/T, transforma radiatia solara in energie termica si electrica. Un astfel de sistem combina un modul solar (PV) cu un colector solar termic intr-un mod complementar.

Un sistem hibrid termic fotovoltaic concentrat este similar cu un sistem PVT. Foloseste energie fotovoltaica concentrata (CPV) in loc de tehnologia PV conventionala si o combina cu un colector solar termic.

Combina un sistem fotovoltaic cu un generator diesel. Combinatiile cu alte surse regenerabile sunt posibile si includ turbine eoliene.

Dispozitivele termoelectrice sau „termovoltaice” convertesc o diferenta de temperatura intre materiale diferite intr-un curent electric. Celulele solare folosesc doar partea de inalta frecventa a radiatiei, in timp ce energia termica de joasa frecventa este risipita. Au fost depuse mai multe brevete despre utilizarea dispozitivelor termoelectrice in tandem cu celulele solare.

Ideea este de a creste eficienta sistemului combinat solar/termoelectric pentru a converti radiatia solara in energie electrica utila.

related articles