HomeBlockChainEthereum: Ce ar trebui sa stiti inainte de a investi?

Ethereum: Ce ar trebui sa stiti inainte de a investi?

by David Rus
0 comment503 views

Ethereum este a doua cea mai mare criptomoneda in volum, dar numeroasele sale utilizari pot crea o curba de invatare mult mai mare pentru noii investitori decat Bitcoin.

„Ethereum are doua scopuri: unul, actioneaza ca bani si poate fi un depozit de valoare”, spune Bill Noble, analist tehnic sef la Token Metrics, o platforma de analiza a criptomonedelor. „Dar Ethereum este, de asemenea, ca o autostrada pentru finantari descentralizate.”

In loc sa creeze valoare ca „aur digital” precum Bitcoin, Ethereum este o platforma software care ruleaza pe un blockchain. Utilizatorii pot interactiona cu platforma folosind ether, criptomoneda asociata cu Ethereum – sau o pot cumpara si pastra ca un depozit de valoare. Ethereum este utilizat in mod obisnuit de dezvoltatori, dar exista oameni care investesc si in cripto pentru potentialul sau de a fi mai valoros in timp.

Ce este Ethereum?

Ethereum a fost inventat de programatorul Vitalik Buterin in 2015, imediat dupa Bitcoin.

„Si-a dat seama ca Bitcoin este ca un calculator de buzunar, conceput pentru a face un singur lucru, si il face foarte bine, dar nu poti face altceva cu el”, spune Ollie Leech, editor la Coindesk, un magazin de stiri despre criptomonede.

Asadar, Buterin a creat Ethereum, o retea blockchain cu o criptomoneda asociata numita ether (ETH), cu potentialul de a face mult mai mult.

Desi puteti cumpara si tranzactiona Ethereum ca investitie precum Bitcoin, este, de asemenea, o platforma software pe care dezvoltatorii o pot utiliza pentru a crea noi aplicatii – adesea cripto-adiacente sau concepute in alt mod pentru a face din cumpararea, vanzarea si utilizarea criptomonedelor un proces mai usor. La fel ca cele de pe telefonul dvs., aceste aplicatii pot fi orice, de la aplicatii pentru imprumut la platforme de plata.

Ganditi-va la Ethereum ca la un smartphone, spune Leech. Dezvoltatorii pot construi aplicatii pe smartphone-uri, in mod similar cu modul in care pot crea aplicatii pe Ethereum. In timp ce aplicatiile de telefonie mobila au o aplicabilitate mai universala in zilele noastre, aplicatiile Ethereum sunt mai mult orientate catre utilizatorii de cripto.

Cu exemplul aplicatiei de imprumut, un dezvoltator ar putea crea aplicatia, pe care ceilalti utilizatori de criptomonede o pot folosi la randul ei pentru a imprumuta si a lua cu imprumut.

„Totul este alimentat de aceasta idee a contractelor inteligente”, spune el. Un contract inteligent este un program care ruleaza autonom pe blockchain-ul Ethereum, spune Leech. Contractele inteligente indeplinesc toate functiile pe care in mod normal ar trebui sa le aiba grija un tert.

De exemplu, oamenii pot finaliza tranzactii directe prin retea. Imprumuturile peer-to-peer (de la egal la egal) castiga popularitate pe Ethereum exact in acest moment, spune Leech. O aplicatie de imprumut dezvoltata in reteaua Ethereum permite persoanelor fizice sa isi imprumute bani reciproc fara a implica o banca.

Contractele inteligente care alimenteaza aceste aplicatii sunt practic doar algoritmi conceputi pentru a indeplini o functie specifica atunci cand sunt indeplinite anumite conditii.

In cazul imprumutului peer-to-peer, contractul anuleaza rezultatul (imprumutarea banilor) atunci cand garantia este plasata in portofelul sau contul corect. Beneficiile potentiale ale utilizarii unui contract inteligent in locul unui imprumutator traditional includ viteza de executie, lipsa erorilor sau partinirii umane si taxele mai mici.

Alte utilizari ale Ethereum

Alte utilizari ale Ethereum

La fel ca alte criptomonede populare, Ethereum a fost construit pe principiile finantelor descentralizate, deoarece produsele si serviciile disponibile pe Ethereum sunt disponibile pentru oricine poate accesa internetul.

Contractele inteligente permit creatorilor sa construiasca aplicatii descentralizate care pot servi scopuri diferite. Printre aceste aplicatii se numara instrumente financiare precum schimburi de criptomonede, platforme de creditare descentralizate si servicii de date precum Matcha, care cauta mai multe schimburi de criptomonede pentru cele mai bune preturi.

Dar exista, de asemenea, categorii de aplicatii descentralizate pentru lucruri precum cumpararea si vanzarea de opere de arta digitale, jocuri si tehnologie pentru dezvoltatori.

Conceptul open source al Ethereum le permite dezvoltatorilor sa construiasca criptomonede complet noi, precum Chainlink si XRP, care sunt cunoscute sub denumirea de jetoane. Unele dintre aceste active se prezinta sub forma de criptomonede diferite despre care este posibil sa fi auzit, cum ar fi Tether (USDT), Uniswap (UNI) sau USD Coin (USDC).

Dar criptomonedele nu sunt singurele active digitale care pot fi create pe Ethereum – recent NFT-urile sau jetoanele nefungibile sunt un alt exemplu de ceva creat folosind Ethereum. Aceste jetoane digitale sunt alimentate de Ethereum si sunt utilizate pentru a reprezenta dreptul de proprietate asupra articolelor unice, conform site-ului web al Ethereum.

Ethereum vs. Ether

Ethereum vs. Ether

Dezvoltatorii trebuie sa plateasca o taxa retelei Ethereum pentru a crea noi jetoane sau aplicatii descentralizate in retea. Acestea efectueaza aceste plati in ether, moneda nativa a Ethereum. Aceasta taxa este cunoscuta si sub denumirea de „gaz”, potrivit Noble.

Gazul este pretul pentru utilizarea sistemului, cum ar fi plata taxei de transport pentru a merge cu metroul. Etherul reprezinta banii pe care i-ati folosi pentru a achizitiona metrocardul. Ganditi-va la ea „ca la taxe pe care trebuie sa le platiti pentru a face lucruri si pentru a tranzactiona pe Ethereum”, spune Noble. Actiuni diferite valoreaza cantitati diferite de ether, iar taxele devin mai mari atunci cand mai multi oameni se alatura retelei.

Aceste preturi ale gazelor si toate utilizarile pe care dezvoltatorii le platesc pentru a explora contribuie la explicarea cresterii valorii monedei Ether de-a lungul anilor.

Pe masura ce tot mai multi dezvoltatori cauta sa creeze lucruri pe Ethereum, trebuie sa cumpere mai multe ether pentru a plati taxe pe gaz, ceea ce la randul sau creste pretul monedei. Investitorii in ether pariaza pe utilizarea continua a celui mai utilizat blockchain si pe potentialul pe care il au aplicatiile sale pentru viitor.

Taxele pe gaz reprezinta, de asemenea, una dintre cele mai mari bariere in calea potentialului de crestere al Ethereum, potrivit Noble. Dar o actualizare in curs a retelei, Ethereum 2.0, incearca sa contribuie la solutionarea problemei.

Actualizarea nu va avea niciun impact asupra investitorilor sau utilizatorilor de aplicatii descentralizate, ci doar asupra dezvoltatorilor, conform site-ului Ethereum.

Daca doriti sa investiti in Ethereum, cumparati ether. Un jeton de ether se tranzactioneaza cu aproximativ 4022 USD in prezent. Similar cu modul in care ati investi in Bitcoin, a investi in Ethereum inseamna sa cumparati si sa detineti jetonul (etherul) cu speranta ca va creste in valoare in timp.

related articles