Cu siguranta, paharele sunt mai mult decat niste simple obiecte in interiorul carora turnati vin sau alte bauturi pentru a le consuma. Este deosebit de important ca atunci cand va indreptati atentia spre https://www.stylehoreca.ro, pentru a va alege paharele, sa stiti exact cate tipuri de pahare exista.
Dupa ce veti cunoaste toate tipurile de pahare, va va fi mult mai simplu sa le alegeti pe cele potrivite, in functie de bautura pe care o veti consuma.
Se spune asadar ca pentru fiecare tip de bautura pe care o consumati, exista un anumit tip de pahar, astfel ca puteti alege:
- Paharul de sampanie – un pahar din care se bea sampanie, are forma de lalea (flute), iar capacitatea acestuia este de 200 de mililitri.
- Paharul collins – acest tip de pahar este inalt si se foloseste pentru a consuma bauturi racoritoare, cum ar fi sucurile alcoolice si sucuri exotice. Capacitatea unui astfel de pahar este, de obicei, de 400 de mililitri.
- Paharul de whiskey – dupa cum probabil bine stiti, acesta este un pahar larg, dar care se subtiaza usor spre fund, si este caracterizat de o dimensiune tipica de 180 de ml.
- Paharul sherry – acesta este paharul destinat bauturilor aperitiv, cum ar fi de exemplu vinul de Porto, sherry sau lichior; iar acest tip de pahar are o capacitate de 120 de mililitri
- Paharul Cordial/Shot – acesta este un pahar mic care are o capacitate de 60/50 de mililitri, si este folosit pentru consumarea liquor-urilor digestive, de dupa masa sau pentru shoturi de vodka, whiskey etc.
- Paharul hurricane – acest tip de pahar, este inalt, de obicei este folosit pentru a consuma tot felul de bauturi exotice si frappe-uri. Dimensiunea acestui tip de pahar este, de obicei, de 450 de mililitri.
- Paharul highball – acest tip de pahar se foloseste de obicei pentru consumul de bauturi mixte, de tipul ginului tonic de exemplu, si are o capacitate cuprinsa intre 250 si 350 de mililitri
- Pahar coupette – acest tip este asemanator cu un pahar de cocktail, insa precizam faptul ca este ceva mai mare, si are o forma rotunjita. Are o capacitate tipica de 350 de mililitri, si in cele mai multe cazuri se foloseste pentru a bea cocktailul Margarita sau alte cocktailuri exotice.
- Paharul de brandy – dupa cum si numele sau lasa sa se inteleaga, acest tip de pahar este destinat coniacului. Paharul de brandy o capacitate tipica de 350 de mililitri.
- Paharul de cocktail – un astfel de pahar poate fi usor de recunoscut dat fiind faptul ca are forma unui triunghi cu o tulpina lunga. De obicei un pahar de acest gen se foloseste pentru a consuma diferite tipuri de cocktailuri precum Martini de exemplu, motiv datorita caruia care mai este cunoscut si sub numele de pahar de Martini. Un astfel de pahar, are capacitatea cuprinsa de obicei intre 115 ml – 350 de mililitri.
Cum se alege paharul pentru vin?
Atunci cand doriti sa alegeti un pahar pentru vin, trebuie sa luati in considerare unele detalii importante. In primul rand, acesta se bea din pahare transparente si fara model.
Cand alegeti de pe https://www.stylehoreca.ro un pahar de vin, alegeti unul din sticla clara, si evitati sa alegeti materialele colorate, sau paharele cu diferite aplicatii sau modele, ori paharele plate.
Este important sa cunoasteti faptul ca, atat culoarea paharelor, cat si nuantele subtile si nu in ultimul rand limpezimea, sunt aspecte importante ale vinului, si nu doriti ca ele sa aiba de suferit din cauza aspectului paharului.
Totodata, cand vine vorba de alegerea paharului de vin, trebuie sa tineti cont de dimensiune. De regula, aceste pahare au o capacitate de aproximativ 450 mililitri. Precizam ca paharele pentru vin alb sunt de dimensiuni mai mici decat cele pentru vin rosu, iar paharele pentru vinuri dulci sunt mult mai mici.
De-asemenea, atunci cand trebuie sa alegeti pahare pentru vin, tineti cont de faptul ca acestea trebuie sa aiba picior pentru a se mentine la temperatura ideala de servire, iar cand beti vin, de fiecare data tineti paharul de picior si nu de cupa, pentru ca mainile calde sa nu incalzeasca vinul.
In ceea ce priveste forma cupei, aceasta este diferita in functie de vin, dar tineti cont ca exista o regula, si anume ca aceasta trebuie sa fie mai ingusta la deschidere, astfel ca atunci cand rotiti vinul in pahar, sa puteti sa ii simtiti aromele, iar acestea sa nu se risipeasca in exterior.
Vinul rosu trebuie servit in pahare mari, cu picior, si care au o cupa rotunda si adanca, iar deschiderea o au mai ingusta decat pantecul. Vinul va fi turnat in pahar pana cand nivelul ajunge in cel mai mare diametru al cupei. De obicei, paharele pentru vin rosu au inaltimea de peste 20 de centimetri, iar capacitatea de aproximativ 500 ml.
Vinul alb se bea din pahar cu picior, care are forma de lalea si gatul mai ingust putin decat pantecul, in timp ce cupa este ceva mai ampla decat in cazul paharului de vin rosu. Un asemenea pahar are capacitatea de aproximativ 350 ml, iar inaltimea de peste 20 de centimetri.