HomeBlogDespre cancerul la san

Despre cancerul la san

by David Rus
0 comment310 views

Cancerul de san este un tip de cancer care incepe la san, din momentul in care celulele incep sa creasca scaoate de sub control. Celulele canceroase ale sanului formeaza de obicei, o tumora care poate fi adesea vazuta pe o radiografie sau simtita ca un nodul.

Cancerul de san apare aproape in intregime la femei, dar si barbatii pot suferi de cancer la san, iar mai multe detalii despre acesta, despre unde incepe, cum se raspandeste si cum poate fi diagnosticat, aflati in cele ce urmeaza.

Este important sa intelegem ca majoritatea tumorilor mamare sunt benigne si nu cancer (maligne). Tumorile mamare necanceroase sunt cresteri anormale, dar nu se raspandesc in afara sanului. Nu sunt periculoase pentru viata, dar unele tipuri de tumori benigne pot creste riscul unei femei de a face cancer la san. Orice san sau modificare a sanului trebuie sa fie verificat/a de un profesionist in domeniul sanatatii pentru a determina daca este benign sau malign (cancer) si daca ar putea afecta riscul viitor de cancer.

Unde incepe cancerul de san

  • Cancerul de san poate incepe din diferite parti ale sanului.
  • Majoritatea cancerelor de san incep in canalele care transporta laptele la sfarc (cancere ductale).
  • Unele incep in glandele care formeaza laptele matern (cancere lobulare).
  • Exista de asemenea alte tipuri de cancer de san care sunt mai putin frecvente, cum ar fi tumora phyllodes si angiosarcomul.
  • Un numar mic de cancere incepe in alte tesuturi ale sanului. Aceste tipuri de cancer se numesc sarcoame si limfoame si nu sunt gandite cu adevarat ca fiind cancere de san.

Cum se raspandeste cancerul de san

Cancerul de san se poate raspandi atunci cand celulele canceroase intra in sange sau in sistemul limfatic si sunt transportate in alte parti ale corpului.

Sistemul limfatic este o retea de vase limfatice gasite in tot corpul care conecteaza ganglionii limfatici. Lichidul limpede din interiorul vaselor limfatice numit limfa, contine subproduse de tesuturi si materiale reziduale, precum si celule imunice ale ystemului.

Vasele limfatice transporta lichidul limfatic departe de san. In cazul cancerului de san, celulele canceroase pot intra in acele vase limfatice si incep sa creasca in ganglioni. Majoritatea vaselor limfatice ale sanului se scurg in:

  • Ganglionii limfatici sub brat (noduli axilari).
  • Ganglionii limfatici din jurul osului gulerului (supraclaviculari deasupra osului gulerului. si infraclaviculari sub osul gulerului ganglionilor limfatici).
  • Ganglionii limfatici din interiorul toracelui langa osul sanului (ganglionii limfatici mamari interni).

Daca celulele canceroase s-au raspandit in ganglionii dumneavoastra limfatici, exista sanse mai mari ca celulele sa fi putut calatori prin sistemul limfatic si sa se raspandeasca (metastaze) in alte parti ale corpului.

Cu cat sunt mai multi ganglioni limfatici cu celule canceroase ale sanului, cu atat este mai probabil ca, cancerul sa se gaseasca in alte organe. Din aceasta cauza, gasirea cancerului intr-unul sau mai multi ganglioni limfatici afecteaza adesea planul dumneavoastra de tratament. De obicei, va trebui o interventie chirurgicala pentru a indeparta unul sau mai multi ganglioni limfatici pentru a sti daca cancerul s-a raspandit.

Detectarea precoce a cancerului de san si diagnosticul

Cancerul de san se gaseste uneori dupa aparitia simptomelor, dar multe femei cu cancer de san nu au simptome. Acesta este motivul pentru care screeningul regulat al cancerului de san este atat de important. Exista proceduri precum mamografia, ecografia mamara, RMN mamar, sau o elastografie Cluj Napoca, deosebit de utile, care pot detecta cancerul de san.

Se poate face si o biopsie atunci cand mamografiile si/sau alte teste imagistice sau un examen fizic arata o modificare a sanului care poate fi cancer. O biopsie este singura cale de a sti cu siguranta daca este cancer.

related articles