HomeBlockChainGhid pentru incepatori in materie de NFT-uri: Ce sunt jetoanele nefungibile?

Ghid pentru incepatori in materie de NFT-uri: Ce sunt jetoanele nefungibile?

by David Rus
0 comment307 views

Jetoanele nefungibile, sau NFT-urile, sunt active digitale care se dovedesc unice. Ele pot fi folosite pentru a reprezenta atat elemente tangibile, cat si intangibile.

Pe scurt

  • Jetoanele nefungibile (NFT-uri) sunt token-uri unice din punct de vedere criptografic care sunt legate de un continut digital (si uneori fizic), oferind dovada proprietatii.
  • Au multe cazuri de utilizare, inclusiv lucrari de arta, obiecte digitale de colectie, muzica si articole din jocurile video.

Criptomonede, jetoane utilitare, jetoane de securitate, jetoane de confidentialitate… activele digitale si clasificarile lor se inmultesc si evolueaza alaturi de tehnologia criptografica si blockchain.

Jetoanele nefungibile (NFT-urile) reprezinta unul dintre sectoarele cu cea mai rapida crestere din industria cripto. In acest ghid, exploram ce sunt, cum functioneaza si cum sunt utilizate.

Ce sunt jetoanele nefungibile?

Tokenurile nefungibile sunt active digitale care contin informatii de identificare inregistrate in contractele inteligente.

Aceste informatii sunt cele care fac fiecare NFT unic si, ca atare, nu pot fi inlocuite direct cu un alt jeton. Ele nu pot fi schimbate unele cu altele, intrucat nu exista doua NFT-uri la fel. Bancnotele, in schimb, pot fi schimbate pur si simplu una cu alta; daca detin aceeasi valoare, nu exista nicio diferenta pentru detinator intre, sa zicem, o bancnota de un dolar si o alta.

Bitcoin este un token fungibil. Puteti trimite cuiva un Bitcoin si acesta poate trimite unul inapoi, si aveti tot un Bitcoin. (Desigur, valoarea Bitcoin s-ar putea schimba in timpul schimbului.) De asemenea, puteti trimite sau primi cantitati mai mici de un Bitcoin, masurate in satoshi (ganditi-va la satoshi ca centi ai unui Bitcoin), deoarece jetoanele fungibile sunt divizibile.

De obicei, jetoanele nefungibile nu sunt divizibile, in acelasi mod in care nu puteti trimite cuiva o parte dintr-un bilet de concert; o parte dintr-un bilet la concert nu ar valora nimic de una singura si nu ar putea fi rascumparata. Cu toate acestea, in ultimele luni, unii investitori au experimentat conceptul de NFT-uri fractionalizate, desi acestea raman o zona gri legala si ar putea fi considerate titluri de valoare.

Articolele de colectie CryptoKitties au fost unele dintre primele jetoane nefungibile. Fiecare pisicuta digitala dezvoltata pe blockchain este unica; daca trimiteti cuiva un personaj CryptoKitty si primiti un personaj CryptoKitty de la altcineva, cel pe care il primiti va fi un CryptoKitty complet diferit de cel pe care l-ati trimis. Obiectivul jocului este tocmai adunarea diferitelor pisici digitale.

Informatiile unice ale unui token nefungibil, cum ar fi un CryptoKitty, sunt stocate in contractul sau inteligent si inregistrate imuabil pe blockchain-ul acelui jeton. CryptoKitties au fost lansate initial ca jetoane ERC-721 pe blockchain-ul Ethereum, dar de atunci au migrat la propriul lor blockchain, Flow, pentru a fi mai usor de accesat pentru noii veniti cripto.

Stiati ca…?

Volumul de tranzactionare pentru jetoanele nefungibile a atins 10,67 miliarde USD in T3 2021, o crestere cu 700% fata de trimestrul precedent.

De ce sunt NFT-urile atat de speciale?

Jetoanele nefungibile au atribute unice; de obicei sunt legate de un anumit activ. Ele pot fi folosite pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra elementelor digitale, cum ar fi skin-uri (costume) de jocuri, pana la proprietatea asupra activelor fizice.

Alte jetoane sunt fungibile, la fel ca monedele sau bancnotele. Jetoanele fungibile sunt identice, au aceleasi atribute si valoare atunci cand sunt schimbate.

Stiati ca…?

In martie 2021, artistul digital Beeple a vandut un colaj NFT al lucrarii sale pentru 69 de milioane de dolari, facandu-l al treilea cel mai scump artist in viata la licitatie, dupa David Hockney si Jeff Koons.

Cum sunt folosite jetoanele nefungibile?

Pe langa faptul ca reprezinta obiecte de colectie digitale precum CryptoKitties, NBA Top Shot si Sorare, jetoanele nefungibile pot fi folosite pentru activele digitale care trebuie diferentiate unele de altele pentru a-si dovedi valoarea sau deficitul. Ele pot reprezenta totul, de la parcele virtuale de teren la lucrari de arta, la licente de proprietate.

Sunt cumparate si vandute pe pietele NFT. In timp ce pietele dedicate, cum ar fi OpenSea si Rarible, au dominat pana acum domeniul, recent unele dintre cele mai importante schimburi de criptomonede au inceput sa se concentreze pe spatiu. In iunie 2021, schimbul de criptomonede Binance si-a lansat propria piata NFT, in timp ce rivalul Coinbase si-a anuntat propriile planuri pentru o piata NFT in octombrie 2021, peste 1,4 milioane de utilizatori inscriindu-se pe lista de asteptare in primele 48 de ore.

Cum functioneaza NFT-urile?

Tokenurile precum Bitcoin si jetoanele ERC-20 bazate pe Ethereum sunt fungibile. Standardul de token nefungibil al Ethereum, asa cum este utilizat de platforme precum CryptoKitties si Decentraland, este ERC-721.

Jetoanele nefungibile pot fi create si pe alte blockchain-uri activate de contracte inteligente, cu instrumente si suport pentru jetoane nefungibile. Desi Ethereum a fost prima platforma care a fost utilizata pe scara larga, ecosistemul se extinde, iar blockchain-uri precum Solana, NEO, Tezos, EOS, Flow, Secret Network si TRON sustin NFT-urile.

Tokenurile nefungibile si contractele lor inteligente permit adaugarea de atribute detaliate, cum ar fi identitatea proprietarului, metadate bogate sau link-uri securizate la fisiere. Puterea jetoanelor nefungibile de a dovedi imuabil proprietatea digitala este o progresie importanta pentru o lume din ce in ce mai digitala. Ele au putut vedea promisiunea blockchain-ului a unei securitati fara incredere aplicata detinerii sau schimbului de aproape orice activ.

Asa cum este provocarea blockchain-ului pana in prezent, jetoanele nefungibile, protocoalele lor si tehnologia contractului inteligent sunt inca in curs de dezvoltare. Crearea de aplicatii si platforme descentralizate pentru gestionarea si crearea de jetoane nefungibile este inca relativ complicata. Exista, de asemenea, provocarea de a crea un standard. Dezvoltarea blockchain este fragmentata, multi dezvoltatori lucreaza la propriile proiecte. Pentru a avea succes, poate fi necesar sa existe protocoale unificate si interoperabilitate.

Cum sa cumparati jetoane NFT

Jetoanele nefungibile pot fi achizitionate pe un numar mare de piete NFT, inclusiv OpenSea, Rarible si SuperRare.

Iata cum sa puneti mana digitala pe unele folosind Rarible:

Pasul 1: Mergeti pe site-ul web Rarible si faceti clic pe butonul „Conectati” din dreapta sus. De aici, selectati portofelul pe care doriti sa il conectati la platforma si conectati-va.

Va trebui sa acceptati termenii si conditiile inainte de a va putea conecta.

In exemplul nostru, ne vom conecta folosind Metamask, un portofel popular pentru web si mobil.

Pasul 2: Odata autentificat, cautati pe platforma NFT-ul pe care doriti sa il cumparati.

In exemplul nostru, va vom arata cum ati putea cumpara „Hand of Fate” de la Jango. Procesul va fi similar, indiferent de NFT-ul pe care doriti sa il cumparati (presupunand ca este disponibil pentru cumparare).

Dupa ce ati selectat NFT-ul pe care doriti sa-l cumparati, faceti clic pe butonul „Cumparati acum”.

Pasul 3: Va aparea o fereastra de confirmare care va va cere sa verificati din nou detaliile comenzii.

Daca doriti sa continuati, faceti clic pe butonul „Continuati cu plata” pentru a trece la pasul final.

Pasul 4:  Sunetul portofelului va aparea, cerandu-va sa confirmati tranzactia. Din nou, daca doriti sa continuati, pur si simplu confirmati tranzactia si ea va fi procesata.

Odata confirmat, NFT-ul dvs. va fi depus direct la adresa dvs. Ethereum si va fi detinut de dvs.

Nota: poate doriti sa evitati sa va cumparati NFT-urile in orele de varf – altfel puteti ajunge la o taxa de gaz neobisnuit de mare (conform exemplului nostru de mai jos).

Cine face furori in spatiul NFT?

CryptoPunks

CryptoPunks sunt una dintre cele mai vechi versiuni de NFT-uri. Imagine: CryptoPunks.

Datand din 2017, seria de fotografii de profil (PFP) CryptoPunks este unul dintre cele mai vechi proiecte NFT existente. Creat de studioul de dezvoltare Larva Labs, CryptoPunks sunt o serie de 10.000 de imagini 24×24 pixel art care infatiseaza „punks” cu atribute aleatorii, inclusiv gen, articole pentru acoperirea capului si ochelari.

Lansat initial gratuit, CryptoPunks acum pretinde sume uriase; la momentul scrierii, cei mai ieftini punks sunt oferiti pentru sume de sase cifre, in timp ce cei mai rari punks, inclusiv extraterestri, maimute si zombi, se vand cu milioane de dolari. Chiar si gigantul de plati Visa a intrat in actiune, preluand CryptoPunk #7610 ca parte a colectiei sale de „artefacte de comert istoric”.

Dar ce puteti face cu CryptoPunks? Sunt folositi in principal pentru „a iesi in evidenta” – demonstrand apartenenta la o fraternitate exclusiva, proprietarii folosindu-le ca avataruri pe site-urile de socializare. Intr-adevar, nebunia a determinat Twitter sa lanseze planuri pentru verificarea avatarurilor NFT, pentru a impiedica oamenii sa transmita imaginile CryptoPunk salvate ca fiind adevarata afacere. Si am putea sa-i vedem in curand pe marele ecran; Larva Labs a semnat cu United Talent Agency pentru a explora aducerea proprietatilor sale in film, televiziune, jocuri video si multe altele.

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club este o serie limitata de NFT-uri dezvoltate pe Ethereum. Imagine: Bored Ape Yacht Club

La fel ca si CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club este o serie de avatare NFT — in acest caz, luand forma unor maimute cu aspect dezinteresat. Si, la fel ca si CryptoPunks, exista 10.000 de astfel de cimpanzei, fiecare cu un set de atribute generat aleatoriu si o comunitate infloritoare a aparut in jurul lor.

Poate cel mai important, detinerea unui NFT Bored Ape va face eligibil pentru lansari de NFT-uri suplimentare, cum ar fi Bored Ape Kennel Club (o serie de NFT-uri cu caini) si Mutant Ape Yacht Club (o serie de maimute mutante). Ganditi-va la asta ca la un bilet la un club exclusivist care ofera avantaje membrilor.

Acest club exclusivist a devenit din ce in ce mai exclusivist in ultimul an, cu un numar tot mai mare de celebritati care au devenit interesate de Bored Apes, inclusiv Eminem, Snoop Dogg si Stephen Curry. La fel ca Larva Labs de la CryptoPunks, creatorul Bored Ape Yacht Club, Yuga Labs, si-a asigurat reprezentarea la Hollywood, cu ochii pe extinderea marcii in film, TV si alte formate de divertisment.

Stiati ca…?

In decembrie 2021, pretul minim al NFT-urilor Bored Ape l-a depasit pentru prima data pe cel al CryptoPunks, un semn al popularitatii tot mai mari a colectiei PFP.

Axie Infinity

In Axie Infinity trebuie sa adunati monstri draguti cu care sa luptati. Imagine: Axie Infinity

Elementele de colectie NFT precum CryptoPunks si Bored Apes sunt un lucru, dar jetoanele nefungibile au o mare varietate de aplicatii, una dintre acestea fiind reprezentarea obiectelor digitale in jocurile video. Si cel mai mare joc video NFT din acest moment este Axie Infinity, care a devenit cea mai tranzactionata colectie NFT vreodata in T3 2021, cu volume de tranzactionare de peste 2,5 miliarde de dolari.

Jocul in sine este o aventura in stil Pokémon, in care adunati monstri draguti numiti Axies, pe care sa-i infruntati unul impotriva celuilalt in lupte si sa-i reproduceti pentru a crea noi Axies. Mecanismul jocului „play to earn” („jucati pentru a castiga”) i-a motivat pe jucatori din tari precum Filipine sa-si castige existenta din cresterea si comercializarea monstrilor Axies. Cu toate acestea, jocul in sine are o curba de invatare abrupta si, avand in vedere ca monstrii Axies individuali se tranzactioneaza pentru sute de dolari, asamblarea unei echipe pentru a incepe nu este ieftina.

Trailer oficial al jocului Axie Infinity

NFT-urile si DeFi

Tokenurile nefungibile fac, de asemenea, furori intr-unul dintre cele mai interesante si inovatoare spatii ale criptomonedei, spatiul finantelor descentralizate (DeFi).

Un exemplu al modului in care sunt utilizate NFT-urile in DeFi este Aavegotchi, un startup experimental finantat de piata monetara DeFi Aave. Aavegotchis-urile sunt obiecte de colectie cripto NFT folosite intr-un univers de joc; fiecare Aavegotchi are, de asemenea, aToken-urile lui Aave mizate in interiorul lor ca garantie, ceea ce inseamna ca fiecare genereaza randament pe Aave. Daca proprietarul le lichideaza miza, Aavegotchi-ul dispare.

Un alt serviciu care urmareste sa faca o punte intre comunitatile DeFi si NFT este Rarible, o aplicatie descentralizata (sau dapp) care permite utilizatorilor sa vanda opere de arta digitale pe piata Rarible.

In iulie 2020, Rarible a lansat RARI, un jeton de guvernare care este folosit pentru a recompensa creatorii si colectionarii; poate fi castigat doar prin participarea activa pe platforma, un proces pe care Rarible l-a denumit „exploatarea lichiditatii pe piata”.

Evolutii recente

Spatiul NFT a crescut exploziv in 2021, volumele de tranzactionare in T3 atingand 10,67 miliarde de dolari, potrivit DappRadar – o crestere de la an la an de peste 38.000%. In august, piata de top NFT OpenSea a inregistrat un volum de tranzactionare de peste 75 de milioane de dolari intr-o singura zi, mai mult decat intregul sau volum de tranzactionare in 2020.

Volume de tranzactionare NFT, 2021. Imagine: Dappradar

Intre timp, NFT-urile au inceput sa schimbe proprietarii pentru sume uimitoare. In martie 2021, artistul digital Beeple a vandut o singura lucrare de arta NFT pentru 69,3 milioane de dolari la licitatie, propulsandu-l in randurile celor mai vanduti artisti in viata peste noapte. CryptoPunks, Bored Apes si Art Blocks au schimbat proprietari pentru milioane de dolari. Mirosind o noua piata, institutii venerabile precum casele de licitatii Christie’s si Sotheby’s au imbratisat NFT-urile, gazduind vanzari si (in cazul celui din urma) si-au lansat propria platforma NFT. Galeriile de arta s-au luptat cu problema spinoasa a modului de afisare a operelor de arta digitale.

Sumele mari de bani au fost insotite de nume chiar mai mari, pe masura ce artistii si celebritatile au devenit din ce mai in ce mai entuziasmate de NFT-uri. Rapperul Snoop Dogg s-a prezentat ca un colectionar NFT si a lansat bilete NFT pentru o petrecere in jocul cripto The Sandbox; Ashton Kutcher si Mila Kunis si-au lansat desenul animat Stoner Cats ca NFT; iar starul NFL Tom Brady si-a lansat propria platforma NFT, Autograph.

Viitorul NFT-urilor

Deocamdata, mare parte din atentia din jurul jetoanelor nefungibile se concentreaza pe lucrari de arta, jocuri si criptocolectii. Din ce in ce mai mult, marcile recunoscute isi licentiaza continutul pentru NFT; jocul de fotbal fantasy Sorare a inscris peste 100 de cluburi de fotbal pe platforma sa, in timp ce Strumfii, Minecraft si Doctor Who de la BBC au fost toate redate ca NFT-uri. Twitter si-a lansat propria colectie de NFT-uri in iunie 2021; luni mai tarziu, a anuntat planuri de a verifica avatarele NFT ale utilizatorilor.

Pentru jocuri, jetoanele nefungibile ar putea fi folosite pentru a reprezenta elemente din joc, cum ar fi skin-uri, permitandu-le sa fie portate in jocuri noi sau tranzactionate cu alti jucatori.

Potentialul lor este insa mult mai larg; aplicatiile posibile includ drepturi de autor si drepturi de proprietate intelectuala, bilete si vanzarea si comercializarea de jocuri video, muzica si filme. In septembrie 2021, filmul thriller Zero Contact a devenit primul lungmetraj care a fost lansat ca NFT; saptamani mai tarziu, thrillerul cu tema pandemica Lockdown a urmat exemplul. In octombrie, platforma NFT a lui Tom Brady, Autograph, a lansat o verticala muzicala, The Weeknd fiind primul nume.

Zero Contact – Trailer oficial (2021) Anthony Hopkins

Companiile de jocuri video au profitat de posibilitatile NFT-urilor, editorul Assassin’s Creed, Ubisoft, devenind prima companie importanta de jocuri care a lansat NFT-uri in joc la sfarsitul anului 2021. Alte companii de jocuri, inclusiv Konami, au experimentat cu NFT-uri, dar multi jucatori raman sceptici fata de tehnologie; in decembrie 2021, dezvoltatorul GSC Game World a abandonat planurile de a include NFT in jocul sau S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, in urma unei reactii larg raspandite in randul fanilor.

De asemenea, e posibil ca NFT-urile sa devina o componenta cheie a metaversului, o lume virtuala persistenta, partajata, in care utilizatorii pot interactiona ca avatare 3D. Companii precum Meta (fostul Facebook), Adidas, Nike si Samsung s-au aventurat cu totii in metavers, si e de asteptat ca mai multe marci sa urmeze exemplul.

Platformele metaverse precum Decentraland si The Sandbox folosesc deja NFT-urile pentru a reprezenta terenuri virtuale si articole din joc, cum ar fi imbracamintea pentru avatare. Urmatorul pas catre un metavers unic si persistent va folosi probabil interoperabilitatea NFT-urilor, permitand utilizatorilor sa mute articole virtuale intre diferite platforme metavers.

Tokenurile nefungibile adauga potential la crearea de jetoane de securitate si tokenizarea atat a activelor digitale, cat si a celor reale. Activele fizice, cum ar fi proprietatea, ar putea fi tokenizate pentru proprietate fractionala sau partajata. Daca aceste jetoane de securitate nu sunt fungibile, proprietatea asupra activului este complet urmaribila si clara, chiar daca sunt vandute numai jetoane care reprezinta proprietatea partiala.

Aplicarea ulterioara a jetoanelor nefungibile ar putea include certificare pentru calificari, licentiere software, garantii si chiar certificate de nastere si deces. Contractul inteligent al unui token nefungibil dovedeste imuabil identitatea destinatarului sau proprietarului si ar putea fi stocat intr-un portofel digital pentru a facilita accesul si reprezentarea. Intr-o zi, portofelele noastre digitale ar putea contine dovada fiecarui certificat, licenta si bun pe care il detinem.

related articles