HomeSanatateIntroducere in Otoscopie

Introducere in Otoscopie

by David Rus
0 comment285 views

Otoscopia, parte integranta a examinarii fizice de rutina a fiecarui medic, este o procedura medicala care presupune sa aruncam o privire in urechile noastre si in canalele urechii noastre folosind un instrument numit otoscop.

Scopul otoscopiei este de a examina daca diferitele parti ale urechii, care includ pinna, canalul auditiv extern si intern si timpanul, sunt toate in stare buna. Analizarea starii acestor structuri poate preciza diferenta dintre ignoranta si prevenirea unor boli medicale grave asociate cu pierderea auzului.

In afara de procedurile generale de control si de screening de rutina, otoscopia se face si in timpul evaluarilor auditive extinse, inainte de a lasa impresia urechii pentru montarea aparatelor auditive si in evaluarea aparatelor auditive. De obicei vandute in seturi cuoftalmoscopele, otoscopurile precum HMD132665P, sunt instrumente standard in fiecare arsenal al medicului.

Istorie

Otoscopul ca instrument a inceput sa fie utilizat la mijlocul anilor 1300 in Franta, folosit pentru studierea pasajelor aurale si nazale. In timpul secolului al XIX-lea, au aparut multe alte soiuri de otoscop, toate servind acelasi scop original.

Speculul in forma de palnie, asa cum arata otoscopul modern astazi, a fost inventat in 1838, iar otoscopul pneumatic a fost inventat in 1864, folosit pentru a observa cum reactioneaza membrana timpanica la presiunea aerului.

Otoscopul binocular, introdus intre timp pentru uz chirurgical, a fost inventat in 1872 si a revolutionat chirurgia urechii pentru vremea sa. Astazi, din cauza versatilitatii instrumentului, otoscopul modern poate fi folosit si pentru a observa pasajele nazale ale pacientilor, precum si gatul superior si cavitatea bucala.

Cum este folosit?

O evaluare completa a urechii necesita o examinare sistematica a structurilor sale externe si interne. Primul pas catre examenul otoscopic este reprezentat de pregatirea instrumentelor si procedurilor, utilizand metode igienice si sanitare.

In continuare, intrucat otoscopia ca procedura este una care poate provoca disconfort sau durere pacientului din cauza unei apropieri foarte apropiate cu medicul, precum si a procesului inconfortabil natural de a avea un obiect strain lipit de urechea cuiva, este important sa se stabileasca corect consimtamant informat inainte de inceperea examinarii, ca in orice procedura medicala.

Poate fi de mare ajutor sa informat pacientul in prealabil cu privire la ce se va intampla in timpul examinarii si la ce trebuie sa tina cont. De asemenea, trebuie mentionat ca aceasta etapa preliminara este deosebit de importanta atunci cand avem de-a face cu copii si bebelusi, deoarece riscul de complicatii in procedura ar putea fi ridicat.

Atunci cand aveti de-a face cu pacienti mai tineri, este mai bine sa continuati examinarea folosind otoscopul HMD132665P, deoarece orice informatie preliminara i-ar putea speria sau face sa refuze sa coopereze.

Rugati clientul sa incline usor capul in timp ce este asezat. Primul lucru care este necesar sa fie examinat, este cu siguranta urechea exterioara, cu observarea atenta a auriculei, a pinnei si a zonelor inconjuratoare pentru orice anomalii precum leziuni ale pielii, tandrete, miros neplacut si inclinare a urechilor.

De exemplu, pozitia urechii unui copil este in mod normal la o inclinare de 10 grade, iar pozitiile in afara acestui interval ar putea fi un marker clinic pentru afectiuni medicale grave asociate cu pierderea auzului.

Orice tandrete sau durere pe care pacientul ar putea-o intampina in timpul acestei inspectii preliminare ar putea fi un semn de a nu trece prin otoscopie si, prin urmare, trebuie remarcat in consecinta.

Dupa efectuarea inspectiei vizuale externe, structurile interne sunt examinate cu ajutorul otoscopului HMD132665P. In primul rand, echipati otoscopul cu speculul de dimensiuni corespunzatoare, de preferinta cel mai mare.

Pentru adulti se recomanda in general, utilizarea speculului cu dimensiuni de 4-6 mm. Porniti dispozitivul HMD132665P si tineti-l delicat, de parca tineti un stilou. Cand examinati urechea dreapta a pacientului, folositi mana dreapta. Echilibrati usor otoscopul si extindeti-va rozaliu si sprijiniti-l pe fata pacientului pentru a urmari miscarea.

Acest lucru se face astfel incat, daca pacientul se misca brusc, puteti urma cu mana si otoscopul pentru a evita orice vatamare accidentala. In timpul procedurii, pinna trebuie trasa usor in sus, spre exterior si inapoi pentru a indrepta canalul auditiv. In cele din urma, introduceti otoscopul in meatul auditiv extern, priviti prin piesa de vedere si inspectati membrana timpanica sau timpanul.

In procedurile de inspectie generala, este util sa se ia nota de 4D-uri, si anume, descarcare, deplasare, decolorare si deformare. Dupa examinarea primei urechi, repetati intregul proces cu cealalta ureche si continuati sa faceti alte teste auditive pentru a finaliza examinarea urechii.

Examinarea structurilor

Descoperirile anormale din observatiile urechii externe si ale canalului auditiv extern pot include captuseala de flacari si simptome de mancarime sugestive pentru eczeme, sau un canal auditiv umflat, cu descarcare de gestiune adesea insotita de un miros neplacut, sugestiv de infectie.

Retineti structurile normale care trebuie observate in membrana timpanica in timpul procedurii otoscopice. Pe langa identificarea acestor structuri, trebuie mentionate si alte continuturi ale urechii interne, cum ar fi corpurile straine sau ceara.

related articles