HomeCasa si gradinaÎți faci griji pentru confortul tău odată cu apariția sezonului rece? Iată ce măsuri să-ți iei pentru a-ți menține temperatura optimă în locuință

Îți faci griji pentru confortul tău odată cu apariția sezonului rece? Iată ce măsuri să-ți iei pentru a-ți menține temperatura optimă în locuință

by Popa Sebastian
0 comment270 views

Vremea rece îşi va face apariția mai devreme sau mai târziu, iar pentru a nu fi surprins de temperaturile mai scăzute și de condițiile nefavorabile va trebui să faci anumite schimbări specifice în viața ta pentru a te simți la fel de confortabil ca și în sezonul cald. Unele aspecte vor necesita investiții semnificative, dar necesare, iar altele îți vor pune la încercare rutina de zi cu zi.

Iată câteva sfaturi pentru a putea trece mai ușor prin aspectele neplăcute ale vremii reci:

1. Izolarea termică a locuinței

O metodă eficientă de a menține căldura cât mai mult timp în încăperi este izolația în pereți. Acest lucru poate fi făcut prin suflarea sau injectarea fibrelor de celuloză în cavitatea dintre pereți sau prin aplicarea de plăci din polistiren pe interior sau exterior. De asemenea, ferestrele și ușile pot fi puncte importante de scurgere a căldurii. Verifică și înlocuiește eventualele garnituri de izolare uzate. De asemenea, poți utiliza folii sau pelicule de protecție pentru ferestre sau să adaugi jaluzele termice. Odată cu aceste îmbunătățiri aduse căminului tău, te vei bucura de o creștere a confortului, dar și de o scădere semnificativă a costurilor de încălzire, precum și de răcire.

2. Folosirea unui sistem de încălzire eficient

Utilizarea surselor de încălzire îți va asigura temperatura potrivită pentru a nu fi necesar să adaugi straturi de haine și pături atunci când stai pe canapea sau în pat. Accesează site-ul roinstalatii.ro și descoperă centralele termice pe lemne, o variantă excelentă pentru un echilibru între confortul termic și eficiența energetică. De asemenea, trebuie să ai în vedere și faptul că, pentru punerea în funcțiune a unor astfel de centrale, este necesar să apelezi la o firmă de asistență tehnică și service, ceea ce va presupune un cost suplimentar.

3. Asigurarea unei mentenanțe corespunzătoare

O astfel de activitate este esențială pentru a preveni apariția defecțiunilor tehnice și pentru a menține toate echipamentele de încălzire într-o stare de funcționare cât mai optimă. Înainte de instalarea sezonului rece, procedează la curățarea cu atenție a cavităților de ardere ale centralei termice pe lemne. Acest lucru implică îndepărtarea cenușii și a reziduurilor de combustibil din camera de ardere, precum și curățarea  grătarului și a evacuării centralei. În cazul modelului pe lemne cu schimbător de căldură, va trebui să efectuezi o verificare suplimentară pentru existența unor eventuale fisuri sau deteriorări. Dacă ai îndoieli cu privire la starea acestuia, nu ezita să apelezi la un specialist pentru o inspecție mai amănunțită și profesională.

4. Utilizarea unor surse de căldură suplimentare

Dacă ai camere care nu sunt folosite în mod regulat, le poți închide și să folosești surse de căldură portabile, cum ar fi radiatoarele electrice sau caloriferele cu ulei, pentru a economisi energie. Totuși, înainte de a utiliza oricare dintre aceste aparate auxiliare, asigură-te că o faci în condiții de siguranță și că respecți toate instrucțiunile de instalare și folosință. De asemenea, este important să ai în vedere raportul dintre eficiența energetică și costurile asociate cu utilizarea acestor surse de căldură.

Aşadar, există o varietate de metode prin care îți poți crea confortul dorit în locuința ta, indiferent de sezon. Tot ce trebuie să faci este să alegi soluțiile potrivite pentru tine și pentru familia ta.

sursa foto: pexels.com

related articles