HomeBlogMai multe practici ciudate in legatura cu inmormantarile

Mai multe practici ciudate in legatura cu inmormantarile

by David Rus
0 comment325 views

Inca de la inceputurile timpului, omul a experimentat si inventat rituri funerare care fac inca obiectul unor importante studii antropologice. Inca de la vechii egipteni, inmormantarea a fost considerata un ritual, iar fiecare sarbatoare care ii celebreaza pe cei pierduti ne aminteste de acest lucru.

Un gand trist si melancolic, daca ne gandim la cultura europeana, dar care nu se reflecta in unele parti ale lumii, unde termenul de moarte este comparat chiar cu o sarbatoare. Sa descoperim, asadar, o serie de ritualuri care au caracterizat cultura popoarelor si care, ca sa fim sinceri, sunt un pic ciudate.

Inainte sa trecem la prezentari, mentionam ca echipa 07funerare.ro va sta la dispozitie cu pachete funerare personalizate.

  • Sicrie personalizate in Ghana

In aceasta tara din vestul Africii, se spune ca moartea reprezinta incheierea vietii pe pamant. Intr-un mod special, alegerea unui „sicriu tematic fantezist” ar reflecta ceea ce a fost cineva pe pamant. In ce sens?

De exemplu, un om de afaceri ar putea primi un sicriu in forma de avion ca semn de maretie, un pescar forma unui peste, un sef forma unui vultur, un fermier ceva care sa-i aminteasca de recolta sa. Pe scurt, toate acele simboluri care ne amintesc cine a fost persoana decedata in viata pamanteasca.

  • Imprastierea cenusii in Marea Hong Kong-ului

Cu aproape 7,4 milioane de locuitori pe o suprafata de mai putin de 430 de mile patrate, Hong Kong ar fi a patra cea mai dens populata tara de pe planeta daca nu ar fi o regiune administrativa speciala chineza.

Inainte de a fi demolat, vechiul cartier Kowloon Walled City din Hong Kong era considerat cel mai dens populat loc de pe planeta, de 119 ori mai dens decat New York City.Terenurile de inmormantare au o valoare foarte mare, de pana la 640.000 de dolari.

Nouazeci la suta dintre cei decedati sunt incinerati, iar guvernul promoveaza inmormantarile ecologice, incurajand familiile sa imprastie cenusa in una dintre cele 11 gradini memoriale sau in mare.

  • Sicriele suspendate ale tribului Igorot din Filipine

Originari din provinciile nordice ale Filipinelor, Igorot practica un obicei stravechi de inmormantare in care batranii isi sculpteaza propriile sicrie, care sunt batute in cuie pe stanca atunci cand mor.

Acest lucru reduce distanta dintre cei decedati si spiritele stramosesti. Inainte de a fi asezat in sicriu, cadavrul este asezat pe un „scaun al mortii”, legat cu frunze si vita de vie, iar rudele ii aduc un omagiu. Inainte ca sicriul sa fie urcat pe stanca, rudele lasa sa se scurga pe ele fluidele corpului in descompunere, ca semn de bun augur pentru viitor.

  • Crematiuni in Bali

Incinerarile din Bali fac atat de mult parte din cultura poporului balinez, incat sunt renumite in intreaga lume. Trecerea in viata de apoi este un moment de mare importanta care merita o atentie deosebita si un efort sustinut de pregatire pentru acest eveniment. Imediat dupa deces, corpul este ingropat, pentru ca apoi sa fie incinerat dupa o perioada lunga de timp. De ce?

Cadavrul este plasat intr-o structura de lemn in forma de animal, de exemplu un leu, un elefant sau un peste, in functie de casta, a carei confectionare dureaza cateva saptamani. Pentru balinezi, moartea este un moment de sarbatoare si nu de doliu, deoarece persoana decedata este pregatita sa paraseasca viata pamanteasca pentru a se reincarna intr-o fiinta superioara.

Pentru o astfel de sarbatoare este nevoie de o suma mare de bani, ceea ce face ca familiile sa se indatoreze timp de multi ani pentru a acorda o comemorare adecvata.

  • Turnul iranian al tacerii

In traditia zoroastriana, conceptul de inmormantare in ceruri este foarte important. Adeptii isi aseaza mortii in varful „Turnului tacerii”, cunoscut si sub numele de dakhma. Zoroastrismul a luat nastere in Iran in urma cu aproximativ 3.500 de ani, iar Turnurile Tacerii pot fi inca vazute, in special in zona orasului Yazd, desi utilizarea lor in scopuri funerare a fost interzisa in anii 1970.

  • Ritualuri funerare in Asia

In Filipine, un ritual destul de bizar presupune legarea la ochi a mortilor si plasarea lor langa intrarea principala a casei. Imbracati in cele mai bune haine, cei decedati sunt apoi impodobiti cu o tigara in gura. In schimb, in zona Apayo, dragul decedat este ingropat sub podeaua casei, pentru a se simti mai aproape de el dupa despartire.

In Mongolia si Tibet se crede in transmigratia sufletului si, in timp ce spiritul se misca prin aer, corpul trebuie sa se intoarca pe pamant. De aceea este taiat in bucati si asezat pe un varf de munte, la mila vulturilor.

  • Inmormantare in cerul tibetan

Aceasta practica straveche de inmormantare tibetana presupune asezarea trupurilor celor decedati in varful unui varf inalt, pentru a fi mancate de vulturi si alte pasari de prada. Poate parea o traditie foarte macabra, dar semnificatia simbolica a acestei practici se bazeaza pe conceptia budista despre tranzitivitatea vietii, in care corpul este doar un recipient, din care sufletul a plecat deja pentru o noua reincarnare.

related articles