HomeBlogRepatrierea persoanelor decedate si servicii funerare

Repatrierea persoanelor decedate si servicii funerare

by David Rus
0 comment461 views

Ce este repatrierea cadavrelor?

Repatrierea cadavrelor este un serviciu oferit de multe case funerare, care consta in efectuarea tuturor procedurilor administrative si logistice necesare pentru a transfera decedatul in tara lor de origine sau pentru a aduce inapoi o persoana care a murit in afara teritoriului national.

In primul rand, orice membru al familiei poate contacta Consulatul General corespunzator tarii de deces pentru a initia procedurile de repatriere a cadavrelor. Consulatul General va oferi consultanta cu privire la modul de inregistrare a decesului in Registrul civil consular si cu privire la modul de a proceda la repatriere.

Exista doua modalitati de a repatria ramasitele mortuare ale unei persoane. Pe de o parte, repatrierea cadavrului si, pe de alta parte, repatrierea cenusii decedatului.

Mareamajoritate a caselor funerare efectueaza repatrierea defunctului, in tara lor de origine, pe plan international.

Cat costa repatrierea unui decedat?

Pretul repatrierii unei persoane decedate este foarte variabil in functie de distanta, de mijlocul de transport utilizat si de tara de deces. In orice caz, o casa funerara va va ajuta sa procesati toate procedurile. In unele cazuri, Ministerul Afacerilor Externe ofera ajutor pentru repatrierea cadavrelor.

Este intotdeauna recomandabil sa contactati Consulatul General situat in demarcatia consulara in care a avut loc decesul. O casa funerara va va ajuta sa faceti aceste aranjamente, astfel incat sa nu trebuiasca sa va faceti griji cu privire la nimic.

Dupa cum se va explica mai jos, repatrierea unui organism necesita proceduri simple si esentiale pentru a se conforma reglementarilor aplicabile in materie. In plus, trebuie indeplinite anumite criterii de sanatate si unele acte de constatare.

Consulatul General si Casa funerara va vor ajuta sa rezolvati acest tip de procedura cat mai diligent si mai rapid posibil. Se intelege ca un deces poate fi foarte dureros pentru familie si prieteni, asa ca se incearca o eliminare a procedurilor greoaie pentru familie.

Casele funerare ofera un serviciu complet, respectuos, profesional si de inalta calitate tuturor clientilor, motiv pentru care isi pun la dispozitie serviciul de repatriere a decedatului, in tara de origine, la nivel international.

Vezi serviciul de repatriere decedati Germania, nu este un lucru usor pentru familie!

Repatrierea unui cadavru in UE

Pentru a efectua repatrierea defunctului, in tara sa de origine, la nivel international, trebuie efectuate anumite proceduri administrative. In primul rand, urmatoarele documente trebuie prezentate la Consulatul General:

  • Scrisoare adresata consulului general prin care se solicita transferul organismului, care va cuprinde: numele, prenumele si adresa solicitantului; numele si prenumele defunctului; data decesului, cauza decesului si locul in care este gasit cadavrul; mijloacele de transport care urmeaza sa fie utilizate pentru transfer; frontiera, portul sau aeroportul prin care trebuie verificata intrarea organismului si, daca este cazul, iesirea; si cimitirul sau locul autorizat unde urmeaza sa fie inmormantat sau incinerat.
  • Certificat medical cu privire la cauza decesului si, in cazul in care a fost violent, permisiunea autoritatii judiciare.
  • Certificat medical al procedurii de imbalsamare utilizate.
  • Certificat de deces eliberat de autoritatile locale. Trebuie sa fie apostilat (Haga Apostille)
  • Document al Autoritatilor Sanitare care autorizeaza iesirea ramasitelor.

Sicriul va fi compus din doua cutii, unul exterior din lemn si un interior metalic. Exteriorul va fi realizat din lemn puternic si va fi atasat la interior in semn de solidaritate, fara nici o deschidere intre ele si ale caror placi au o grosime de cel putin 20 de milimetri.

 In plus, acesta va fi armat cu cleme metalice care nu vor fi mai mari de 60 de centimetri unul de celalalt. 

Cutia interioara poate fi fie din foi de plumb cu o grosime de cel putin 2,5 milimetri sudate impreuna, fie din foi de zinc, de asemenea sudate impreuna si a caror grosime este de cel putin 0,45 milimetri.

Transportul cenusii unui decedat cu avionul

Pentru a transporta cenusa cu avionul, procedura este oarecum mai simpla, deoarece nu vor necesita cerinte sanitare. Acestea vor trebui pur si simplu sa fie tinute intr-un recipient de cenusa cu numele decedatului pe exterior. In acest sens, se recomanda calatoria cu certificatul de deces al ambelor tari si cu certificatul de incinerare.

De asemenea, este recomandat sa contactati compania aeriana pentru a afla daca acestea pot fi transportate in cabina sau in cala.

Imbracamintea neagra si doliul – de ce?

Potrivit mai multor studii antropologice, in vechime exista credinta ca in momentul in care cineva a murit, sufletul lor a parasit trupul si a cautat unul nou in care sa intre. Aceasta teama de a fi posedati de spiritele mortilor, a facut ca obiceiul de a-si picta trupurile in negru sa se raspandeasca printre triburile primitive.

Astfel, fiind camuflat, sufletul defunctului nu a putut gasi un nou trup pe care sa-l ocupe. De aici legatura intre hainele negre si doliul. Aceasta “traditie” este raspandita peste tot in lume.

related articles