HomeNutritieSanatate in ceasca de cafea. Cum trebuie sa consumi cafeaua pentru a tine departe bolile de ficat

Sanatate in ceasca de cafea. Cum trebuie sa consumi cafeaua pentru a tine departe bolile de ficat

by Paun Luciana
0 comment400 views

Studii recente arată că atât de răspânditele boli de ficat au un nou inamic. Este vorba despre cafea, despre care cercetările efectuate descoperă permanent noi efecte pozitive asupra organismului uman. Conform unui recent studiu britanic, consumul de cafea ar putea diminua cu 20% riscul apariţiei unor maladii cronice la ficat.

Bolile cronice de ficat reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate din lume. În Marea Britanie, aceasta este a treia cauză de deces prematur, crescând cu 400 la sută din 1970 până acum.

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton din Marea Britanie au analizat date de la aproximativ o jumătate de milion de oameni şi au descoperit că băutorii de cafea prezintă un risc diminuat cu 20% de apariţie a unor maladii cronice la ficat şi unul redus cu 49% de a muri din cauza unei boli de ficat faţă de cei care nu consumă cafea.

Participanții aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. 384.818 dintre aceștia consumau cafea și alți 109.767, nu consumau. Cercetătorii au monitorizat dezvoltarea bolilor hepatice cronice ale participanților timp de 11 ani și au descoperit 3600 de cazuri de boli cronice de ficat, care s-au soldat cu 301 decese, dar și 1839 de cazuri de ficat gras.

Studiul mai arată şi că, dacă sunt luaţi în considerare factori precum indicele de masă corporală, consumul de alcool şi consumul de ţigări, cei care consumă orice cantitate de cafea, indiferent de soi, au cu 20 la sută mai puţine şanse să dezvolte boli cronice de ficat decât cei care nu beau deloc cafea.

Cafeaua protejează ficatul

Pe lângă cofeină, cafeaua are mai mult de 1.000 de substanțe chimice în compoziție, efectul acestora fiind încă cercetat de medici. Se pare că, atunci când organismul uman digeră cofeina, produce o substanță chimică numită paraxantină care încetinește creșterea țesutului cicatricial implicat în fibroză. Acest lucru poate ajuta la combaterea cancerului hepatic, a cirozei legate de alcool, a bolilor hepatice grase care nu sunt legate de alcool și a hepatitei C.

Potrivit Doctorul zilei.ro, două substanțe chimice din cafea, kahweol și cafestol, pot ajuta la combaterea cancerului. Medicii nu sunt siguri cât de puternic este efectul, dar unii cred că cantități moderate de cafea neîndulcită ar putea funcționa alături de principalele tratamente pentru cel mai frecvent tip de cancer al ficatului, carcinomul hepatocelular.

Cum să te bucuri de toate beneficiile cafelei

Beneficiile cafelei se fac simţite de la un consum de 3 – 4 ceşti pe zi, iar cafeaua măcinată este mai bună în acest sens decât cea instant. Indiferent că preferi să cumperi cafea boabe sau capsule cafissimo, recomandarea unanimă a specialiștilor este să îmbinăm consumul de cafea cu un stil de viață sănătos și să reducem consumul de băuturi alcoolice și obiceiurile alimentarea nesănătoase.

Sursa foto: https://unsplash.com

Taguri: cafea, beneficiile cafelei, ficat gras, combaterea bolilor hepatice, studi cafea

related articles