HomeBlogScule unelte si instrumente necesare intr-un atelier de tamplarie

Scule unelte si instrumente necesare intr-un atelier de tamplarie

by David Rus
0 comment810 views

In cazul in care esti un tamplar profesionist, in mod evident stii care sunt sculele, uneltele si instrumentele care sunt necesare intr-un atelier de tamplarie. In cazul in care insa esti o persoana pasionata de bricolaj si ai de gand sa iti creezi propriul atelier de tamplarie intr-una din anexele casei, atunci cu siguranta acest articol ti se potriveste.

De ce ti se potriveste acest articol? Pentru ca iti prezinta cele mai importante scule, unelte si instrumente de care ai mare nevoie intr-un atelier de tamplarie. Deci, recomandarea noastra este sa citesti acest articol pana la final. Vei descoperi mai multe lucruri interesante.

1. Instrumente de masurat si de marcat

Fara doar si poate, inainte de a taia un lemn (scandura de exemplu), este necesar sa faci masuratori exacte, si sa faci unele marcaje. Apoi va trebui sa trasezi suprafata pe care o vei taia.

In acest sens, vei avea nevoie de un vinclu de tamplarie, un metru de tamplarie sau o ruleta pentru a face masuratorile, in timp ce un creion sau un marker te pot ajuta pentru a face marcajele si pentru a trasa locul in care vei efectua taietura.

2. Dalti

Fara doar si poate, dintr-un atelier de tamplarie nu au cum sa lipseasca daltile. Acestea pot fi utilizate in diferite scopuri, cum ar fi de exemplu eliminarea surplusului de material, sau pentru a efectua mici corectii. Exista dalti care pot fi cumparate la bucata, exista dalti care se cumpara la set, iar in functie de necesitati si preferinte, vei putea alege dalta/daltile potrivite.

3. Surubelnite

Creezi obiecte de mobilier in atelierul tau? Vrei sa creezi un mic dulapior sau ceva? Cu siguranta pentru asamblarea acestuia/acestora vei avea nevoie si de o surubelnita. Poti alege o surubelnita cu capul drept sau una cu capul stea.

De preferat ar fi insa sa alegi si o surubelnita electrica pe care sa o folosesti pentru a-ti face mai rapid treaba. Va fi mult mai usor sa insurubezi si sa desurubezi folosind aceasta unealta electrica.

4. Fierastrau circular cu masa

Cand vine vorba despre fierastraie circulare cu masa, trebuie facuta precizarea ca aceste unelte nu pot lipsi dintr-un atelier de tamplarie. Ele pot fi utilizate pentru mai multe operatiuni.

In cazul in care vei folosi ocazional unealta, atunci cu siguranta iti poti alege un model mai simplu. In schimb, daca urmeaza sa folosesti in fiecare zi fierastraul circular cu masa, daca proiectele tale vor fi mari, atunci va trebui sa te orientezi spre fierastraie circulare cu masa care au mai multe lame, si care pot sa execute mai multe lucrari in acelasi timp.

5. Masina de gaurit

Dupa cum ai vazut cand am discutat despre surubelnite, o surubelnita electrica este utila pentru a insuruba si desuruba mult mai usor, decat cu o surubelnita manuala. Daca trebuie sa gauresti lemnul, PAL-ul sau MDF-ul, va trebui sa ai la dispozitie si o masina de gaurit. Poti alege o asemenea unealta profesionala daca o vei folosi zi de zi, sau poti alege una hobby pentru utilizari ocazionale.

6. Masina de degrosat

O astfel de unealta este ideala in momentul in care ai o bucata de lemn groasa, si trebuie sa o prelucrezi astfel incat sa o aduci la grosimea potrivita.

7. Rindea

Cand trebuie sa indrepti materialul brut pentru a putea fi utilizat la diferite proiecte, ai nevoie de o rindea. Poti alege o unealta electrica daca ai nevoie de aceasta sa o folosesti zi de zi, sau poti alege o rindea manuala, daca urmeaza sa folosesti ocazional unealta. Totul depinde doar de necesitatile tale.

Acestea sunt asadar 7 dintre cele mai importante unelte de care poti avea nevoie in atelierul tau de tamplarie.

related articles