HomeBlogSfaturi pentru plantarea legumelor in gradina ta

Sfaturi pentru plantarea legumelor in gradina ta

by David Rus
0 comment339 views

Avand o gradina la domiciliu este o modalitate de a economisi o multime de bani pe termen lung asa ca iata cateva sfaturi pentru tine de a avea propria plantatie de legume la domiciliu.

Inainte de a incepe cu aceasta aventura in  gradinarit,trebuie sa stim ce design ne dorim in gradina noastra,fie pentru a avea totul mai organizat, fie pentru a avea un design mult mai frumos.

Cum ar trebui sa plantez legumele?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari, deoarece exista multe idei pe care le-am putea lua in considerare atunci cand plantam legume. Cum:

Rand dupa rand,metoda consta dintr-un rand in linii paralele in care ne vom planta legumele, aceasta metoda este buna pentru porumb sau fasole.

  • Avantaj:Organizarea este mult mai usoara.
  • Dezavantaj: performanta mai scazuta.

Impartiti parcelele, daca aveti o gradina spatioasa, puteti imparti intotdeauna plantarea in doua, aceasta metoda consta in plantarea legumelor mici pe o parte si a celor mari pe cealalta.

  • Avantaj:mult mai multe legume.
  • Dezavantaj:ocupa prea mult spatiu.

Cum economisesc spatiu in gradina?

  • Daca nu avem o gradina foarte mare, avem mai multe moduri, astfel incat spatiul folosit sa fie minim.
  • Utilizati ghivecenu aveti nevoie sa plantati legumele in pamant, daca nu aveti spatiu ,una dintre cele mai bune modalitati de a avea propria plantatie de legume este sa o impartiti in ghivece. 
  • Plantati verticalfolositi plante care cresc in sus pentru a ne da leguma, o putem planta langa peretele gradinii fara a deranja prea mult.
  • Plantatii mici,ultima modalitate ar fi sa plantati soiuri mici de legume sau soiuri pitice, cum ar fi rosiile cherry.

Ce trebuie sa folosesc pentru a creste bine legumele ?

  • Vom avea nevoie de mai multe lucruri pentru a putea cultiva intr-un mod care sa ne dea roade in timp, dar mai ales vom avea nevoie de rabdare si daruire. Plantele si in special legumele au perioada lor de timp pentru a creste si au nevoie de ingrasaminte speciale.
  • In plus, pe masura ce plantatia noastra creste, la fel cresc si posibilitatile daunatorilor,deci trebuie sa avem un bun protector pentru plante. De asemenea , plantelor le trebuie conditii bune ale vremii asa ca daca locuiesti intr-o zona cu un climat deloc bland, alege sa pui legumele si fructele plantate intr-un solar sau foloseste orice alta acoperitoare pentru a le asigura plantelor conditii optime de dezvoltare. Vezi detalii aici.

Inainte de a intra in lumea gradinaritului ar trebui sa tineti cont de toti acesti factori, si doar asa poate ati putea incepe cu plantatii simple sau kituri pentru a planta o singura leguma si a vedea daca  va veti descurca cu adevarat sa aveti grija de gradina intr-un mod cat se poate de corect .

Plantarea unor plante ,legume sau fructe nu este un lucru greu de administrat si cu putina indemanare poti avea in propria gradina, cele mai gustoase alimente pentru tine si familia ta !  Plus de asta, gradinaritul ajuta in perioadele de stres !

Care sunt cele mai comune legume pe care le poti planta?

Fasole, mazare, linte, soia … familia leguminoaselor este foarte variata. Fie ca sunt consumate cand sunt inca tinere in pastai, cum ar fi fasole, mazare de zapada, mazare verde) sau uscate cand sunt pregatite pentru depozitare pe termen lung, cum ar fi linte, fasole, soia, naut, etc, toate semintele produse de familia mare Fabaceae ne ofera o valoare nutritionala foarte mare. Dietele pe baza de carne, care sunt adesea favorizate astazi, i-au determinat pe multi sa uite acest lucru, dar vremurile se schimba! Bogate in fibre, in vitamine si minerale din grupa B, sunt o sursa importanta de proteine, iar continutul lor de grasimi este extrem de redus. Impreuna cu cerealele, elementele din familia leguminoaselor asigura o dieta echilibrata iar proteinele pe care le confera sunt utilizate mai usor de catre corpul nostru si sunt mai ecologice de produs decat carnea.

Natiunile si popoarele din intreaga lume le-au gatit de milenii. Aceste leguminoase uscate sunt perfecte pentru o serie de retete diferite si usor de digerat, sanatoase.

Pe langa multimea de substante nutritive pe care le putem obtine din consumul lor, plantele din familia leguminoaselor sunt un atu atat de important pentru legume incat, chiar daca nu le-ai mancat, ar trebui sa le plantezi. Radacinile lor capteaza azotul din aer si il blocheaza in sol si acesta este un nutrient cheie pentru ca toate celelalte plante sa creasca bine.

Pentru a maximiza activitatea de fertilizare, cresteti-le intr-un loc diferit din gradina in fiecare an pentru a le roti beneficiile, de preferinta imediat dupa o cultura foarte solicitanta si care scurge substantele nutritive din sol, cum ar fi rosiile sau varza. Fasolea este foarte usor de cultivat, iar pentru mazarea putin mai delicata, folositi mulci pe pamant si acest lucru va proteja impotriva impactului vrajilor uscate.

related articles