HomeBlogUleiuri esentiale: ce sunt acestea? Proprietati si de unde sa cumperi

Uleiuri esentiale: ce sunt acestea? Proprietati si de unde sa cumperi

by David Rus
0 comment372 views

Aromaterapie este un medicament alternativ vechi. Datorita uleiurilor esentiale de plante si flori va puteti bucura de efectele lor benefice.

Uleiurile esentiale de flori si plante sunt axa fundamentala a aromoterapiei. Acestea sunt substante care, avand in vedere mirosul lor puternic, pot fi folosite ca odorizante si pot inunda casa cu un parfum cat mai placut. Se spune chiar ca au proprietati medicinale.

Prin urmare, fie ca dorim sa punem cateva picaturi intr-un umidificator, sa facem sampoane si balsamuri de casa sau sa pregatim bai relaxante, trebuie sa avem acasa o mare varietate de esente de acest tip. Aici vrem sa explicam in detaliu ce sunt, care sunt calitatile lor si cum sa le alegem.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale, numite si uleiuri sau esente volatile, sunt substante lichide uleioase extrase direct din frunze, radacini, flori, tulpini de plante sau lemn de copac. Pentru aceasta, este necesar sa se aplice tehnici de presare sau glisare in fluxul de vapori de apa.

Citeste: in aceste vremuri incerte, lucrurile mici pot ajuta cu adevarat la mentinerea spiritului.

Uleiul esential se gaseste in interiorul plantei in mod natural, desi in cantitate foarte mica. In medie, reprezinta doarintre 0,1% si 1% din greutatea sa uscata. De aici si marea sa valoare. Este de obicei secretat de celulele oleifere, firele de par glandulare sau cavitatile secretorii ale structurilor lor histologice specializate.

Aceasta substanta se remarca, in principal, pentru ca are o aroma foarte puternica. De fapt, utilizarea sa principala este ca aroma. La fel de puternica este aroma sa, desi este adevarat ca nu este de obicei ingerata decat in cazuri foarte specifice.

Proprietatile uleiurilor esentiale

Pentru a defini proprietatile lor, este necesar, in primul rand, sa se explice modul in care uleiurile esentiale actioneaza in organism in functie de aromoterapie. In principal, aceste substante penetreaza corpul prin contactul cu pielea sau prin miros. Acest lucru genereaza un impuls in sistemul circulator sau respirator care trimite un semnal limbicului, care afecteaza pozitiv regiunile creierului asociate cu procesele si emotiile vitale de baza.

Ele pot fi folosite ca odorizante, dar exista cei care le atribuie proprietati medicinale.

Acestea fiind spuse, in functie de varietatea de uleiuri esentiale despre care vorbim, va fi posibil sa va bucurati de urmatoarele beneficii:

  • Relaxati-va. De exemplu, uleiul esential de lavanda reduce nivelul de excitare si stres al creierului.
  • Inmuierea durerii. Tamaia atinge acest efect analgezic.
  • Reducerea inflamatiei. Oferit de derivati de citrice, cum ar fi lamaia si portocala.
  • Reactivarea circulatiei sangelui. Provine din rozmarin si chiparos.
  • Stimularea organica. Esenta busuiocului si a mentei ne poate ajuta sa ne simtim mai activi.
  • Cicatrizare. Favorizeaza repararea naturala a structurilor naturale ale pielii. Cele mai bune exemple sunt uleiurile esentiale de muscata si macese.

Trebuie remarcat faptul ca aromaterapia este un medicament alternativ sau complementar medicineifarmacologice. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca nu exista o baza stiintifica solida pentru a-i sustine eficacitatea, desi este adevarat ca a fost folosit de milenii de civilizatiile chineze, indiene, egiptene, grecesti si romane.

De ce uleiul esentiald e lavanda a devenit vedeta?

Anumite studii au aratat ca lavanda este utila in eliminarea ciupercii piciorului. Cu toate acestea, este important de mentionat ca acesta a fost un studiu preliminar in vitro, ceea ce inseamna ca celulele infectate au fost combinate cu ulei de lavanda intr-o eprubeta pentru observare. Nu aplicati local ulei de lavanda sau orice ulei esential in vagin, deoarece forma pura este prea puternica si poate arde.

Aceste tipuri de studii ajuta cercetatorii sa informeze despre proprietatile si utilizarile potentiale ale substantelor, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege cum uleiul de lavanda poate fi utilizat in infectiile fungice in viitor.

Desi cercetarea este inca preliminara, un studiu pe animale a aratat ca aplicarea uleiului de lavanda o data pe zi timp de patru saptamani pe spatele soarecilor a stimulat cresterea parului pe toate fatetele: de la numarul de foliculi la adancime la grosime. Sunt necesare studii clinice pe oameni, asa ca juriul este inca in discutie, dar poate ca aceasta este inspiratia de care aveti nevoie pentru a adauga cateva picaturi de lavanda la masca de par DIY.

 Un studiu pe animale a constatat ca, atunci cand este aplicat local, uleiul de lavanda a inchis ranile mai repede decat alte solutii, cum ar fi solutia salina si iodul, pe parcursul unei perioade de cinci zile. Cercetatorii au atribuit acest fenomen la imbunatatirea cantitatii de EGF, sau factor de crestere epidermica, din piele, care este necesar pentru regenerarea tesutului.

Din nou, studiul a fost efectuat pe subiecti animale, asa ca sunt necesare studii clinice mai riguroase inainte de a incepe sa salutam uleiul de lavanda drept urmatorul Neosporin sau pentru a inlocui anumite tratamente care s-au dovedit pana acum eficiente.

related articles