HomeBlogArbori ornamentali: Bradul coreean (Abies koreana)

Arbori ornamentali: Bradul coreean (Abies koreana)

by David Rus
0 comment420 views

Bradul coreean (Abies koreana) este un conifer atractiv originar din zonele muntoase ale peninsulei respective, ideal pentru cultivarea ornamentala in gradini reci si chiar pentru a forma spatii verzi.

Anterior, a fost un copac greu de gasit, care a dat nastere dezvoltarii soiurilor comerciale care sunt prezentate cu diferite dimensiuni si culori, dar care pastreaza principalele caracteristici estetice ale speciei.  Poti cumpara de aici un brad corean pitic. 

Molidul coreean este un copac compact, cu crestere lenta, vesnic verde, care creste cu o rata de aproximativ 15 centimetri pe an pana la o inaltime cuprinsa intre 10 si 18 metri. Trunchiul sau, cu un diametru aproximativ de 60 de centimetri, este scurt si este protejat de o scoarta de culoare gri maroniu si cu o textura moale populata de lastari de rasina.

Frunzele acestui copac au un aspect asemanator acului de 2 centimetri lungime cu 2 milimetri latime. Ei au un varf bontit si au culoarea verde inchis in partea de sus si doua benzi albicioase in partea de jos, cu o nervura centrala verde subtire.

Florile feminine ale molidului coreean se remarca pentru culorile lor purpurii, roz sau verde care apar in primavara, distribuite in linii verticale de-a lungul lastarilor. Florile masculine sunt globulare, de culoare rosu-maroniu, care se deschid spre galben si sunt grupate intre frunze.

Odata crescut, inflorirea lasa loc pentru conuri frumoase care in starea lor de imaturitate sunt prezentate albastru-verde sau violet-albastru care masoara aproximativ 10 centimetri lungime. Ele apar pe plante foarte tinere, au o forma cilindrica usor conica si au o mare contributie ornamentala.

Diferitele soiuri de molid coreean (Aurea, Prostrata, Silver Snow, Compact Dwarf etc.) sunt propagate de seminte, fiind convenabil sa le asezati intr-un loc insorit si protejat, intr-un sol moale, dar bine drenat si usor acid. Trebuie evitate solurile alcaline sau calcaroase.

Timpii recomandati pentru plantarea acestei specii de molid sunt la mijlocul toamnei in soluri usoare sau in primavara cand se efectueaza in soluri grele.

O zona fara buruieni ar trebui mentinuta in jurul radacinilor molidului coreean in primii ani, pana cand sistemul a fost stabilit in mod corespunzator. Dupa aceasta perioada este necesar sa acoperiti zona cu ingrasamant in fiecare primavara, dar impiedicand-o sa atinga trunchiul.

Ingrijire suplimentara

Molidul monocrom are nevoie de hranire, acoperire si udare. Ingrijirea plantelor include, de asemenea, slabirea periodica a solului si pregatirea pentru iernare.

Irigare si hranire

Udarea bradului tanar trebuie efectuata prin metoda de pulverizare. Se recomanda efectuarea acestei proceduri o data la 2 saptamani. In acest caz, udarea trebuie oprita complet daca precipitatiile sezoniere sunt in concordanta cu norma.

Specimenele adulte nu au nevoie de udare, deoarece primesc umiditatea necesara din sol.

In primavara, trebuie sa hraniti molidul cu anumite substante care sa ii ofere nutrientii necesari unei cresteri adecvate.

Primul ingrasamant adaugat trebuie facut in primavara, la 2 ani dupa plantare, folosind ingrasamant de calitate special speciei. Trebuie sa adaugati aproximativ 100 g de continut la baza trunchiului. In toamna, se recomanda, de asemenea, hranirea molidului cu un ingrasamant mineral complex.

related articles