HomeBlogBeneficiile apei alcaline

Beneficiile apei alcaline

by Livia Marian
0 comment354 views

Ce este apa alcalina?

În ultimul timp auzim tot mai des despre legătura dintre apa alcalina și un corp sănătos. Unii spun că poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire, la reglarea nivelului de pH în organism și la prevenirea bolilor cronice precum cancerul. Dar ce este mai exact apa alcalină?

Cuvântul „alcalin” din apa alcalină se referă la nivelul pH-ului său. PH-ului este un număr care măsoară cât de acidă sau alcalină este o substanță pe o scară de la 0 la 14. De exemplu, un lichid cu un pH de 1 este foarte acid, în schimb unul cu un pH de 13 este foarte alcalin.

Apa alcalină are un nivel de pH mai mare decât apa potabilă obișnuită. Datorită acestui aspect, unii susținători ai apei alcaline cred ca poate neutraliza acidul din corp..

Apa potabilă normală are, în general, un pH neutru de 7. Apa alcalină are de obicei un pH de 8 sau 9. Cu toate acestea, pH-ul singur nu este suficient pentru a conferi o alcalinitate substanțială apei.

Apa alcalină trebuie să conțină, de asemenea, minerale alcaline și să aibă potențial de oxido-reducere(ORP). Potențialul de oxido-reducere măsoară puterea oxidativă sau de reducere a unei soluții. De asemenea măsoară capacitatea antioxidantă a unei soluții. Deoarece valorile negative ale ORP-ului indică o abundență de electroni disponibili, orice soluție cu ORP negativ este un antioxidant excelent.

Chiar funcționează?

Apa alcalină este oarecum controversată. Mulți profesioniști din domeniul sănătății spun că nu există suficiente cercetări pentru a susține numeroasele afirmații făcute de utilizatori și vânzători despre legătura dintre apa alcalină și efectele asupra sănătății.

Potrivit Clinicii Mayo, apa obișnuită este cea mai bună pentru majoritatea oamenilor. Aceștia afirmă că nu există dovezi științifice care să verifice pe deplin afirmațiile făcute de susținătorii apei alcaline.

Cu toate acestea, există câteva studii care sugerează că apa alcalină ar putea fi utilă în anumite condiții.

De exemplu, un studiu realizat în 2012, a demonstrat legătura dintre apa alcalină și reducerea refluxului gastro-esofagian. Consumul acestei ape, cu un pH de 8,8, poate ajuta la dezactivarea pepsinei, principala enzimă care determină refluxul acid.

Un alt studiu a sugerat că apa alcalină poate avea beneficii pentru persoanele cu hipertensiune arterială, diabet și colesterol ridicat.

Un studiu mai recent, care a inclus 100 de persoane, a constatat o diferență semnificativă în vâscozitatea sângelui după consumul de apă cu pH ridicat, comparativ cu apa obișnuită după un antrenament intens. Vâscozitatea influențează eficiența cu care circulă sângele prin vase și de asemenea joacă un rol important în stabilirea presiunii arteriale.

Cei care au consumat apă cu pH ridicat au redus vâscozitatea cu 6,3 la sută comparativ cu 3,36 la sută cu apa potabilă standard purificată. Aceasta înseamnă că sângele curge mai eficient după consumul de apă alcalină. Acest lucru poate crește oxigenarea la nivelul întregului organism.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra cu certitudine atât beneficiile cât și potențialele dezavantaje ale consumului de apă alcalină.

Lăsând aceste studii la o parte, un lucru este cert: apa are foarte multe beneficii pentru organismul uman, iar o apă care conține și antioxidanți nu poate să facă decât mai mult bine . Astfel amintim printre beneficiile apei alcaline și:

  • proprietățile anti-îmbătrânire (prin antioxidanți lichizi care se absorb mai repede în corpul uman)
  • proprietățile de curățare a colonului
  • sprijinul sistemului imunitar
  • hidratare pielii
  • pierderea în greutate

În concluzie, în prezența sau absența unor studii care să certifice aceste calități, apa alcalină este de preferat în detrimentul băuturilor răcoritoare, care pe lângă faptul că sunt acide, conțin o cantitate mare de îndulcitori și arome artificiale care sunt dovedite a fi toxice pentru organism.

related articles