HomeBlogCare sunt bolile comune ale oamenilor batrani?

Care sunt bolile comune ale oamenilor batrani?

by David Rus
0 comment344 views

Care sunt bolile comune ale oamenilor batrani?Pentru seniorii care au alaturi copiii si nepotii, batranetea nu este cu siguranta o povara, ci o etapa frumoasa a vietii, in care se relaxeaza si se simt bine alaturi de cei dragi, dupa o viata in care au muncit din greu, pentru a le oferi cele mai bune conditii de trai membrilor familiei.

Exista insa seniori pentru care, batranetea este o adevarata povara, dat fiind faptul ca sunt singuri. Unii au copiii plecati prin tari straine, altii nu au copii, iar batranetea este dificila pentru ei, mai ales in cazul in care sufera de diferite boli.

Batranetea vine la pachet cu diferite boli pentru multi seniori, iar cei care sunt singuri, vor face fata cu greu situatiei. Unora le va fi dificil chiar si sa se deplaseze pentru a-si cumpara alimente de baza, le va fi greu sa isi spele hainele sau sa se pastreze curati, etc.

In continuare vom discuta despre acesti seniori, vom vedea care sunt cateva dintre bolile care ii afecteaza pe multi dintre seniori, si vom afla de ce este mai indicat ca acestia sa traiasca intr-un azil de batrani, aceasta etapa a vietii.

Dementa

Dementa este o tulburare progresiva care afecteaza capacitatea de memorie a creierului si functionalitatea generala. In loc sa fie o afectiune in sine, dementa este un cuvant care se refera la un set de simptome legate de memoria, limbajul si intelegerea cuiva.

Cea mai frecventa cauza a dementei si cea mai cunoscuta este boala Alzheimer. Dementa vasculara este un alt tip de dementa care se dezvolta in urma unui accident vascular cerebral sau daca exista o deteriorare a vaselor de sange in creier.

Printre simptomele dementei se numara:

  • Dificultate de amintire a evenimentelor recente.
  • Probleme in conversatie, seniorii lupta sa gaseasca cuvintele potrivite.
  • Dificultate la aprecierea distantei.
  • Uita unde se afla sau ce data este.

Orice persoana care simte ca ar putea suferi de oricare dintre aceste simptome ar trebui sa viziteze medicul de familie cat mai curand posibil. Un diagnostic precoce poate ajuta la asigurarea tratamentului si suportului adecvat.

Diabet

Persoanele in varsta sunt susceptibile de a dezvolta diabet din cauza modificarilor care se intampla pe masura ce corpurile noastre cresc si imbatranesc. Diabetul este o afectiune pe viata, cauzata de pancreasul care nu produce suficienta insulina.

In randul populatiei mai in varsta, diabetul de tip 2 este o problema in crestere, iar o proportie mai mare de diabetici nou diagnosticati sunt din generatia mai veche. De fapt, unul din 10 oameni peste 40 de ani traieste acum cu afectiunea. Modificarile de stil de viata, pentru a ajuta la evitarea diabetului includ:

  • Alimentatie sanatoasa – Cresterea cantitatii de fibre si reducerea aportului de zahar si grasimi.
  • Pierdere in greutate – Se face acest lucru reducand treptat aportul caloric si devenind mai activi fizic.
  • Exercitii fizice in mod regulat.

Persoanele in varsta sunt adesea destul de fragile si mai sensibile la boli, ceea ce poate duce la complicatii legate de diabet. Mai mult, exercitarea si adoptarea unei diete prietenoase cu diabetul poate fi mai dificil de gestionat pentru persoanele in varsta.

Epilepsie

Epilepsia este o afectiune neurologica care are ca rezultat convulsii. In mod ciudat, epilepsia este diagnosticata frecvent la cei cu opozitii polare ale spectrului de varsta. Este cel mai frecvent la copiii mici si la persoanele cu varsta peste 65 de ani. De fapt, una din patru persoane diagnosticate au peste 65 de ani. In fiecare zi, 87 de persoane sunt diagnosticate cu afectiunea.

Epilepsia poate fi simptomatica, adica are o cauza clara sau idiopatica, ceea ce inseamna ca radacinile sale sunt cel mai probabil genetice. Epilepsia simptomatica poate fi cauzata de leziuni la nivelul capului, accidente vasculare cerebrale, tumori sau anumite infectii grave.

Afectiunea este diagnosticata in mod obisnuit dupa ce cineva a suferit de mai multe crize, deoarece multe persoane au avut o criza epileptica unica in timpul vietii.

Epilepsia poate fi controlata cu ajutorul medicamentelor, care ajuta opt din fiecare 10 persoane cu epilepsie sa-si controleze convulsiile.

In afara acestor boli, seniorii mai pot suferi si de Parkinson, hipertensiune arteriala, boala coronariana, cancer, orbire sau alte probleme de vedere, artrita, astm, iar exemplele pot continua.

In aceste conditii, este usor de inteles faptul ca oamenii batrani nu se mai pot ingriji, nu isi mai pot procura alimentele si nu mai pot avea o igiena personala corespunzatoare, iar singura lor solutie este aceea de a-si trai ultima etapa a vietii, in azile de batrani in Bucuresti.

La azil, seniorii primesc in fiecare zi mancare (3 mese zilnice plus desert), primesc medicamentele recomandate de catre medic; sunt de-asemenea asistati la toaleta daca este cazul.

Intr-un azil de batrani, seniorii pot petrece timp citind, se pot plimba prin curtea azilului, se pot uita la televizor, si cel mai important, vor avea mereu cu cine sa discute.

related articles