HomeModaCe trebuie sa stii despre ia traditionala?

Ce trebuie sa stii despre ia traditionala?

by David Rus
0 comment426 views

Odata cu trecerea timpului, tara noastra a impresionat lumea cu o multime de lucruri interesante, printre care si ia nationala, care a devenit atat de apreciata la nivel mondial, astfel incat in fiecare an in data de 14 Iunie este sarbatorita Ziua Internationala a Iei.

Dat fiind faptul ca aceasta piesa vestimentara a devenit atat de populara la nivel mondial, in urmatoarele randuri veti putea afla mai multe lucruri interesante despre ia traditionala.

Ia reprezinta partea principala a costumului traditional romanesc, in timp ce celelalte parti ale costumului traditional se formeaza in jurul ei, se armonizeaza din punct de vedere cromatic si ornamental cu ea. O ie traditionala romaneasca reprezinta mult mai mult decat o imbracaminte, este un simbol, o dovada istorica a existentei si continuitatii imbracamintei traditionale romanesti.

Varianta cea mai veche a iei romanesti fost o bluza lunga ca o rochie. Urmatoarea varianta este Ia (sau bluza cu „altita”, si anume, cu broderie), apoi ia din zilele noastre care a aparut sub influenta modei urbane.

La inceput bluzele erau fabricate din lenjerie sau din canepa, pentru ca mai tarziu sa fie fabricate din bumbac si pe urma din matase romaneasca. Nu se stie exact cand sa nascut acest costum traditional, dar unele surse cred ca acest tip de imbracaminte fusese purtat de la vremurile civilizatiei Cucuteni (5500-2750 i.Hr.).

In realitate, ia este o bluza traditionala romaneasca, folosita in zilele de sarbatoare, realizata dintr-o tesatura alba, impodobita cu margele si broderie pe maneci, piept si gat. Motivele cusute sunt figuri geometrice, stilizate sau inspirate de natura. Culorile si modelele sunt diferite, in functie de varsta, dar si de evenimentul in care trebuia sa fie purtat.

De-a lungul timpului, aceasta piesa vestimentara i-a fascinat pe pictori, fotografi, designeri si personalitati din tara si din strainatate. Printesa Ileana, Printesa Elena, Regina Maria, sunt printre personalitatile care, cu mare mandrie au purtat costumul traditional romanesc. Printre acestea, cea care a transformat Ia intr-un stil personal de moda, a fost Majestatea Sa Regina Maria (Regina Romaniei, Printesa din Edinburgh, Saxonia – Coburg si Gotha).

Aceasta piesa de vestimentatie a fost si este admirata in strainatate. Astfel, pictorul francez Henri Matisse a pictat „La blouse roumaine” in 1940, inspirat de colectia pe care am primit-o de la pictorul roman Theodor Palladi. Tablourile lui Matisse vor deveni o sursa de inspiratie pentru casa de moda Yves Saint Laurent, care a inclus, de exemplu intr-o colectie de moda ridicata in 1981 ia romaneasca.

In 2006, un alt designer de moda, Jean Paul Gaultrier, a dedicat o intreaga colectie costumului traditional romanesc. In 2008, Oscar de la Renta foloseste printuri si tesaturi inspirate de imbracamintea populara romaneasca.

In 2011 Guilet Philipippe dedica o colectie in Romania:”100% couture, 100% moderne, 100% romanesti cu artizani si artisti romani”.

Chiar si designerii romani au inclus elemente ale costumului traditional romanesc in creatiile lor. Ingrid Vlasov, Adrian Oianu Valentina Vidrascu, Andra Andreescu, sunt doar unii care continua sa reinventeze stilurile moderne, imbibate cu elemente traditionale romanesti.

related articles