HomeBlogCare sunt cele mai importante beneficii ale semintelor de in?

Care sunt cele mai importante beneficii ale semintelor de in?

by David Rus
0 comment350 views

Timp de mai multe secole, semintele de in au fost apreciate pentru proprietatile lor de protectie a sanatatii. In zilele noastre, semintele de in apar ca un „super aliment”, deoarece mai multe cercetari stiintifice indica beneficiile lor pentru sanatate, motiv pentru care vom discuta despre seminte de in beneficii, in randurile care urmeaza.

 1. Semintele de in sunt incarcate cu substante nutritive

Crescute de la inceputul civilizatiei, semintele de in sunt una dintre cele mai vechi culturi. Exista doua tipuri, maro si auriu, care sunt la fel de hranitoare. O portie tipica de servire pentru semintele de in macinate este 1 lingura (7 grame).

O singura lingura ofera o cantitate buna de proteine, fibre si acizi grasi omega-3, pe langa faptul ca este o sursa bogata de vitamine si minerale. O lingura de seminte de in macinate contine urmatoarele:

 • Calorii: 37.
 • Proteine: 1,3 grame.
 • Carbohidrati: 2 grame.
 • Fibre: 1,9 grame.
 • Grasimi totale: 3 grame.
 • Grasime saturata: 0,3 grame.
 • Grasime monoinsaturata: 0,5 grame.
 • Grasime polinesaturata: 2,0 grame.
 • Acizi grasi Omega-3: 1.597 mg.
 • Vitamina B1: 8% din RDI.
 • Vitamina B6: 2% din RDI.
 • Folat: 2% din RDI.
 • Calciu: 2% din RDI.
 • Fier: 2% din RDI.
 • Magneziu: 7% din RDI.
 • Fosfor: 4% din RDI.
 • Potasiu: 2% din RDI.

Interesant este ca beneficiile pentru sanatate ale semintelor de in sunt atribuite in principal acizilor grasi omega-3, lignanelor si fibrelor pe care le contin.

 1. Semintele de in sunt bogate in grasimi Omega-3

Daca sunteti vegetarian sau nu mancati peste, semintele de in pot fi cea mai buna sursa de grasimi omega-3. Ele sunt o sursa bogata de acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3, bazat pe plante.

Acidul alfa-linolenic (ALA) este unul dintre cei doi acizi grasi esentiali pe care trebuie sa-i obtineti din alimentele pe care le mancati, deoarece organismul nu il produce, iar conform cercetarilor acestia au beneficii pentru sanatatea inimii si sunt legati de un risc mai mic de accident vascular cerebral.

 1. Semintele de in sunt o sursa bogata de lignani, care pot reduce riscul de cancer

Lignanii sunt compusi ai plantelor care au proprietati antioxidante si estrogene, putand ajuta la scaderea riscului de cancer si la imbunatatirea sanatatii. Interesant este ca semintele de in contin de pana la 800 de ori mai multi lignani decat alte alimente vegetale.

Semintele de in au aratat de asemenea, ca au potentialul de a preveni cancerele de colon si de piele in studiile de laborator si animale. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru.

 1. Semintele de in sunt bogate in fibre dietetice

O singura lingura de seminte de in contine 3 grame de fibre, ceea ce reprezinta 8–12% din aportul zilnic recomandat pentru barbati si femei. Mai mult, semintele de in contin doua tipuri de fibre alimentare – solubile (20–40%) si insolubile (60–80%). Acest duo de fibre este fermentat de bacteriile din intestinul gros, imbogateste scaunele si duce la miscari intestinale mai regulate.

Pe de o parte, fibra solubila creste consistenta continutului intestinului si incetineste rata de digestie. Acest lucru a demonstrat ca ajuta la reglarea glicemiei si la scaderea colesterolului.

Pe de alta parte, fibra insolubila permite mai multa apa sa se lege cu scaunele, creste volumul lor si duce la scaune mai moi. Acest lucru este util pentru prevenirea constipatiei si pentru cei care au sindrom de colon iritabil sau boala diverticulara.

 1. Semintele de in pot imbunatati colesterolul

Un alt beneficiu pentru sanatate al semintelor de in este capacitatea lor de a scadea nivelul colesterolului. Intr-un studiu efectuat la persoanele cu colesterol ridicat, consumul a 3 linguri (30 de grame) de pulbere de in zilnic timp de trei luni a scazut colesterolul total cu 17% si colesterolul LDL „rau” cu aproape 20%.

Un alt studiu asupra persoanelor cu diabet a constatat ca administrarea a 1 lingura (10 grame) de pulbere de in pe zi timp de o luna a dus la o crestere de 12% a colesterolului HDL „bun”. La femeile aflate in postmenopauza, consumul a 30 de grame de seminte de in a scazut zilnic colesterolul total si LDL colesterolul cu aproximativ 7% si respectiv 10%.

Aceste efecte se datoreaza fibrei din semintele de in, deoarece se leaga de sarurile biliare si apoi sunt excretate de organism. Pentru a reface aceste saruri biliare, colesterolul este extras din sange in ficat. Acest proces scade nivelul sangelui de colesterol.

Aceasta este cu siguranta o veste buna pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca colesterolul.

related articles