HomeBlogCe este un senzor de nivel?

Ce este un senzor de nivel?

by David Rus
0 comment346 views

Un senzor de nivel este un dispozitiv pentru determinarea nivelului sau cantitatii de lichide, lichide sau alte substante care curg intr-un sistem deschis sau inchis. Exista doua tipuri de senzori de nivel, si anume senzori de nivel continuu si punctual.

Senzorii de nivel continuu sunt utilizati pentru masurarea nivelurilor la o anumita limita, dar ofera rezultate exacte. Senzorii de nivel punctual, pe de alta parte, determina numai daca nivelul lichidului este ridicat sau scazut.

Senzorii de nivel sunt de obicei conectati la o unitate de iesire pentru transmiterea rezultatelor catre un sistem de monitorizare. Tehnologiile actuale utilizeaza transmiterea fara fir a datelor catre sistemul de monitorizare, care este utila in locatii ridicate si periculoase, care nu pot fi accesate cu usurinta de lucratorii obisnuiti.

Tipuri de senzori de nivel

Urmatoarele sunt principalele tipuri de senzori de nivel:

Senzori de nivel cu ultrasunete

Senzorii de nivel cu ultrasunete sunt utilizati pentru detectarea nivelurilor de substante lichide vascoase si materiale in vrac. Acestia sunt actionati prin emisia de unde acustice la o frecventa cuprinsa intre 20 si 200 kHz. Undele sonore sunt apoi reflectate inapoi catre un traductor.

Raspunsul senzorilor cu ultrasunete este influentat de presiune, turbulenta, umiditate si temperatura. In plus, traductorul trebuie montat corespunzator pentru a obtine un raspuns mai bun.

Senzori de nivel de capacitate

Senzorii de nivel de capacitate sunt utilizati pentru detectarea nivelurilor de lichide. Acestoa sunt operato folosind o sonda pentru monitorizarea schimbarilor de nivel. Aceste modificari sunt convertite in semnale analogice.

Sondele sunt de obicei realizate din sarma conductoare cu izolatie PTFE. Cu toate acestea, sondele din otel inoxidabil sunt extrem de sensibile si, prin urmare, sunt potrivite pentru masurarea substantei granulare neconductoare, sau a materialelor cu constanta dielectrica scazuta.

Senzorii de capacitate sunt usor de utilizat si curatat, deoarece nu au componente in miscare. Sunt utilizati in mod obisnuit in aplicatii care implica temperatura si presiune ridicate.

Senzori optici de nivel

Senzorii optici de nivel detecteaza lichidele care contin materiale suspendate, interfata dintre doua lichide nemiscibile si prezenta sedimentelor. Acestia sunt operate pe baza schimbarilor de transmisie a luminii in infrarosu emise de un LED cu infrarosu. Interferenta de la lumina emisa poate fi eliminata prin utilizarea unor diode cu infrarosu cu energie ridicata si metode de modulare a impulsurilor.

Senzorii optici de nivel continuu pe de alta parte, utilizeaza lumina laser foarte concentrata, care poate patrunde in medii cu praf si detecta substante lichide. Cu toate acestea, aplicatia sa este limitata la industrii datorita intretinerii si costurilor ridicate.

Senzori optici cu microunde

Senzorii de nivel cu microunde sunt utilizati pentru aplicatii care implica temperaturi si presiuni variabile, precum si medii prafuite si umede, deoarece microundele pot patrunde cu usurinta in aceste conditii fara a necesita molecule de aer pentru transmiterea energiei.

Acesti senzori pot detecta apa conductiva si substantele metalice. Masuratorile sunt efectuate folosind domeniul timpului sau reflectometria pulsului. Cu toate acestea, amenajarea complexa si costul ridicat sunt dezavantajele majore ale senzorilor cu microunde.

Aplicatii

Unele dintre aplicatiile majore ale senzorilor de nivel includ urmatoarele:

 • Aplicatii farmaceutice.
 • Detectarea nivelului de cerneala in imprimante.
 • Cosuri de gunoi.
 • Statii de tratare a apelor uzate.
 • Aplicatii pentru alimente si bauturi.

Inainte de a va indrepta atentia spre senzori nivel Sensodata, este recomandat sa cunoasteti cateva detalii foarte importante care va pot ajuta sa faceti cea mai potrivita alegere. Tocmai din acest motiv, vom mentiona in randurile care urmeaza, care sunt cele mai importante detalii de care trebuie sa tineti cont pentru a va asigura ca faceti cea mai buna alegere.

Cum se alege un senzor de masurare a nivelului

Asigurati-va ca aveti raspunsurile la urmatoarele intrebari cheie inainte de a selecta un contor de nivel, un controler pe orice alt instrument de masurare a nivelului:

 • Masurati un lichid sau un solid?
 • Care sunt intervalele de temperatura si presiune ale aplicatiei?
 • Este necesara masurarea nivelului punctual sau continuu?
 • De ce interval de masurare a nivelului aveti nevoie?
 • Materialul masurat este conductiv electric?
 • Materialul se va acoperi sau se va acumula pe suprafete?
 • Turbulenta, spuma sau vaporii apar la suprafata lichidului?
 • Veti avea nevoie de masurarea nivelului de contact sau fara contact?
 • De ce fel de iesire aveti nevoie – analog, releu, afisaj digital etc.

In mod evident, raspunsurile acestor intrebari va pot fi de mare folos atunci cand intentionati sa alegeti unul sau mai multi senzori nivel Sensodata. De ce senzori nivel Sensodata si nu de la un alt comerciant?

Pentru ca discutam despre Sensodata in contextul in care este unul dintre cei mai renumiti comercianti de pe piata din tara noastra care comercializeaza diferite tipuri de senzori, cum ar fi senzorii de nivel despre care tocmai am discutat in randurile anterioare ale acestui articol, dar si diferite alte tipuri de senzori, cum ar fi de exemplu senzorii de forta. Alegand senzori Sensodata, alegeti senzori de calitatea cea mai buna.

related articles