HomeAfaceriCe face un manager de proiect?

Ce face un manager de proiect?

by David Rus
0 comment461 views

Pentru foarte multe persoane care se afla in clipa de fata in cautarea unui loc de munca, lucrurile nu sunt imbucuratoare, dat fiind faptul ca se cauta de exemplu traineri, contabili sau manageri de proiect, iar multi dintre cei care se afla in cautarea unui loc de munca nu au cunostinte in aceste domenii.

Unele persoane care se afla insa in cautarea unui loc de munca, aleg sa se inscrie la diferite cursuri autorizate, cum ar fi de exemplu un curs manager proiect care este autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari.

Un astfel de curs este ideal pentru acele persoane care au nevoie de o noua calificare si care doresc sa devina manageri de proiect si care doresc sa invete sa scrie proiecte de succes. De precizat este faptul ca persoanele care vor participa la un curs autorizat de manager de proiect, la finalul cursului vor detine un bagaj de cunostinte solid, in domeniul managementului.

Cei care vor urma un asemenea curs, dupa finalizarea acestuia vor obtine un Certificat de Absolvire pentru ocupatia de “Manager de Proiect”. Vor intra de-asemenea si in posesia suplimentelor descriptive care atesta competentele obtinute in urma participarii la curs.

Absolventii unui astfel de curs, vor putea apoi aspira la o cariera de manager de proiect, in cadrul diverselor companii. Managerul de proiect in cadrul unei companii, este cel care se ocupa de planificarea si executarea unui proiect, precum modernizarea software-ului de exemplu.

Si in domeniul constructiilor, in domeniul arhitecturii, in designul grafic sau vestimentar, managerul de proiect este cel care creaza proiectul si gestioneaza comunicarea in echipa. El este cel care gestioneaza bugetul proiectului, analizeaza de-asemenea riscurile si imparte sarcinile tuturor participantilor implicati in proiect.

Fara doar si poate, cea mai importanta responsabilitate a unui manager de proiect este aceea de a asigura succesul proiectului, prin minimizarea riscurilor. Prin mai multe metode se realizeaza acest lucru, iar un manager de proiect bun, este important sa cunoasca toate responsabilitatile sistematice ale managerului.

Calitatile managerului de proiect

Fiecare persoana care aspira la o astfel de cariera (si nu numai), are nevoie de anumite calitati pentru a putea face fata provocarii. In randurile urmatoare sunt prezentate cateva dintre cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un manager de proiect.

Capacitatea de a rezolva problema in mod eficient, este fara doar si poate, una dintre cele mai importante calitati. In cazul oricarui proiect pot aparea probleme, dar un manager de proiect care este bun, rezolva in cel mai eficient mod, orice problema.

Un manager de proiect este de-asemenea foarte important sa aiba in permanenta idei originale. Acest lucru este foarte important in ceea ce priveste originalitatea proiectului.

De-asemenea, nu trebuie sa uitam nici faptul ca un manager de proiect este foarte important sa aiba foarte bune abilitati de comunicare. Acesta trebuie sa comunice cu persoanele care participa la proiect si pe care el le coordoneaza.

Capacitatea managerului de a stabili care sunt prioritatile reprezinta de-asemenea o alta calitate deosebit de importanta, care nu trebuie sa ii lipseasca unui manager de proiect.

Orientarea spre echipa si empatia fata de membrii echipei, sunt alte calitati deosebit de importante pentru un manager de proiect. In plus, acesta trebuie sa fie capabil sa lucreze sub presiune si in conditii de stres psihic.

De multe ori, este nevoie ca proiectul sa fie implementat in cel mai scurt timp, dar din diferite motive, sunt sanse mari sa se intarzie acest lucru. ei bine, managerul de proiect va fi presat de catre superiorii sai pentru finalizarea proiectului. Chiar daca este presat de catre superiori, managerul de proiect trebuie sa duca la bun sfarsit proiectul, fara greseli.

Acestea sunt asadar, doar cateva dintre cele ma importante calitati pe care trebuie sa le aiba persoanele care isi doresc o cariera de manager de proiect. Cu toate acestea insa, persoanele care au toate aceste calitati, au de-asemenea nevoie si de un curs autorizat de manager de proiect, pentru a putea fi angajati.

Cei carora le surade ideea de a participa la un astfel de curs, trebuie sa aiba asupra lor la momentul inscrierii diploma de studii (licenta sau master), deci au nevoie de studii superioare.

Apoi, pentru inscrierea la un curs de manager de proiect mai este nevoie de-asemenea de cartea de identitate. Certificatul de nastere este un alt document necesar pentru inscrierea la un astfel de curs. Nu in ultimul rand, cei care doresc sa se inscrie la curs, au nevoie de certificatul de casatorie/decizie de divort.

La curs, vor dobandi o multime de competente profesionale, cum ar fi stabilirea scopului proiectului, managementul riscurilor, managementul echipei de proiect, realizarea procedurilor de achizitii pentru proiect, managementul comunicarii in cadrul proiectului, managementul calitatii proiectului, iar acestea sunt doar cateva dintre competentele pe care participantii la curs le vor dobandi la absolvire.

related articles