HomeBlogCum se curata si se dezinfecteaza locuintele?

Cum se curata si se dezinfecteaza locuintele?

by David Rus
0 comment498 views

De cand a fost declarata oficial pandemia de Coronavirus, cu siguranta oamenii au auzit de mii de ori faptul ca trebuie sa se spele pe maini cel putin 20 de secunde, si sa-si dezinfecteze mainile. De aceea, oamenii cauta cele mai bune solutii de dezinfectat, atat pentru dezinfectarea mainilor, cat si pentru dezinfectarea suprafetelor.

Se crede ca COVID-19 se raspandeste in principal prin contactul strans de la persoana la persoana. Unele persoane fara simptome pot raspandi virusul, iar acesta este motivul pentru care trebuie sa ne spalam pe maini cu cele mai bune solutii de dezinfectare.

De-asemenea, exista persoane care probabil au luat deja virusul si nu stiu acest lucru. De aceea se recomanda distantarea sociala, si spalarea mainilor timp de cel putin 20 de secunde, folosind sapun si cele mai bune solutii de dezinfectat.

Raspandire de la persoana la persoana

  • Se crede ca virusul poate fi raspandit in mod principal de la persoana la persoana.
  • De-asemenea, se crede ca virusul se poate raspandi atunci cand oamenii stau in apropiere unul de celalalt (la mai putin de 2 metri).
  • Tot in ceea ce priveste raspandirea virusului, se crede ca aceasta poate avea loc din cauza picaturilor respiratorii produse in momentul in care o persoana infectata tuseste, stranuta sau chiar si vorbeste. Aceste picaturi este posibil sa aterizeze in gurile sau nasurile unora dintre persoanele care se afla in apropiere sau, eventual, pot fi inhalate in plamani.
  • COVID-19 poate fi preluat de persoanele care nu prezinta simptome.

Virusul care provoaca COVID-19 se raspandeste foarte usor si durabil intre oameni. Informatiile din pandemia COVID-19 in curs sugereaza ca acest virus se raspandeste mai eficient decat gripa, dar nu la fel de eficient ca rujeola, care este extrem de contagioasa. In general, cu cat o persoana interactioneaza mai strans cu ceilalti si cu cat interactiunea este mai lunga, cu atat riscul de COVID-19 este mai mare.

Virusul poate fi raspandit in alte moduri

Este posibil ca o persoana sa poata lua COVID-19 atingand o suprafata sau un obiect care are deja virusul (dupa ce o persoana infectata cu acest virus, a atins deja suprafata sau obiectul respectiv).

Apoi atingandu-si propria gura, nasul sau, eventual, ochii inainte de a se spala pe maii cu apa si sapun dezinfectant sau inainte de a folosi cele mai bune solutii dezinfectant, persoana care a atins suprafetele respective se poate imbolnavi.

Nu se crede ca acesta este principalul mod in care virusul se raspandeste, dar si aceasta este o posibilitate de raspandire a virusului.

De aceea, este foarte important ca toate suprafetele de acasa sa fie curatate si dezinfectate cat mai des posibil. Cand aveti musafiri de exemplu, daca acestia ating masa, scaunele sau alte obiecte cu mainile, este important ca imediat dupa ce pleaca, sa va asigurati ca folositi cele mai bune solutii de dezinfectat, si ca dezinfectati suprafetele.

Purtati manusi reutilizabile sau de unica folosinta pentru curatarea si dezinfectarea de rutina. Curatati suprafetele folosind apa si sapun, apoi folositi dezinfectant. De precizat este faptul ca trebuie sa curatati sau spalati articolele conform instructiunilor producatorului.

Imediat dupa ce ati dezinfectat suprafetele respective, este foarte important sa va spalati mainile cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde. Este important sa folositi sapun dezinfectant.

Alte sfaturi pentru curatarea locuintei

Pentru suprafete moi cum ar fi mocheta, covoarele si draperiile de exemplu, curatati suprafata cu apa si sapun sau cu produse de curatare adecvate pentru utilizarea pe aceste suprafete. Spalati articolele (daca este posibil) conform instructiunilor producatorului. Utilizati apa la cea mai calda temperatura, iar dula ce le spalati, trebuie sa si uscati complet articolele.

Pentru electronice, cum ar fi tablete, ecrane tactile, tastaturi si telecomenzi, luati in considerare punerea unui capac stergator pe electronice. Respectati instructiunile producatorului pentru curatare si dezinfectare. Daca nu exista indicatii, utilizati servetele sau spray-uri pe baza de alcool care contin cel putin 70% alcool. Se usuca bine suprafata.

Pentru imbracaminte, prosoape, lenjerie si alte articole, spalati palati articolele conform instructiunilor producatorului. Utilizati apa cat mai calda, si dupa ce spalati produsele, este important sa le uscati complet. Purtati manusi de unica folosinta atunci cand manipulati rufele murdare de la o persoana bolnava.

Rufele murdare de la o persoana bolnava pot fi spalate cu articole ale altor persoane. Curatati si dezinfectati hainele in conformitate cu instructiunile de mai sus pentru suprafete. Indepartati manusile si spalati-va mainile imediat.

In ceea ce priveste spalarea mainilor, deja stiti ca este important sa folositi cel mai bun dezinfectant. Este important sa aveti in permanenta in locuinta cel mai bun sapun dezinfectant, dar si cele mai bune solutii de dezinfectat.

Daca alegeti sa respectati aceste sfaturi de prevenire, si folositi mereu sapun dezinfectant si solutii care dezinfecteaza suprafetele, aveti sanse mari sa nu va imbolnaviti de acest virus care a facut atatea victime.

related articles