HomeBlogCe sunt mamografiile?

Ce sunt mamografiile?

by David Rus
0 comment369 views

O mamografie este un examen cu doze mici de raze X al sanilor pentru a cauta modificari care nu sunt normale. O mamografie permite medicului sa aiba o privire mai atenta asupra modificarilor tesutului mamar care nu pot fi resimtite in timpul unui examen de san.

Este utilizata pentru femeile care nu prezinta probleme de san si pentru femeile care prezinta simptome ale sanilor, cum ar fi o modificare a formei sau dimensiunii unui san, o secretie a mamelonului sau durere.

Modificarile mamare apar la aproape toate femeile, insa majoritatea acestor modificari nu sunt cancer si sunt numite „benigne”, dar numai un medic poate sti cu siguranta.

Femeile cu varste cuprinse intre 50 si 74 de ani ar trebui sa faca o mamografie la fiecare 2 ani. Femeile mai mici de 50 de ani ar trebui sa discute cu un medic despre cand sa inceapa si cat de des sa opteze pentru o mamografie Cluj Napoca 2021.

Care este cea mai buna metoda de detectare a cancerului de san cat mai devreme posibil?

O mamografie de inalta calitate plus un examen clinic de san, un examen efectuat de medicul dumneavoastra, este cel mai eficient mod de a detecta precoce cancerul de san. Gasirea precoce a cancerului de san imbunatateste foarte mult sansele unei femei de tratament cu succes.

Ca orice test, mamografiile au atat beneficii, cat si limitari. De exemplu, unele tipuri de cancer nu pot fi gasite printr-o mamografie, dar pot fi gasite intr-un examen clinic de san.

Verificarea propriilor sani pentru noduri sau alte modificari se numeste auto-examen al sanilor. Studiile efectuate pana acum nu au aratat ca auto-examinarea sanilor poate sa contribuie la reducerea numarului de decese cauzate de cancerul de san. In mod evident, auto-examinarea sanilor nu trebuie sa inlocuiasca examenele clinice de san de rutina si mamografiile.

Daca alegeti sa faceti o auto – examinare a sanilor, amintiti-va ca modificarile sanilor pot aparea din cauza sarcinii, imbatranirii, menopauzei, ciclurilor menstruale sau de la administrarea pilulelor contraceptive sau a altor hormoni.

Este normal ca sanii sa se simta putin neuniformi. De asemenea, este frecvent ca sanii sa fie umflati inainte sau in timpul unei perioade menstruale. Daca observati modificari neobisnuite la nivelul sanilor, contactati medicul dumneavoastra.

Exista diferite tipuri de mamografii

Mamografiile de screening

Mamografiile de screening se fac pentru femeile care nu prezinta simptome de cancer mamar. De obicei, implica doua radiografii ale fiecarui san. Mamografiile de screening pot detecta noduli sau tumori care nu pot fi resimtite. De asemenea, pot gasi microcalcificari sau mici depozite de calciu in san, ceea ce inseamna uneori ca este prezent cancer de san.

Mamografiile diagnostice

Mamografiile diagnostice sunt utilizate pentru a verifica cancerul de san dupa ce s-a gasit un nodul sau un alt simptom sau semn de cancer de san. Semnele de cancer mamar pot include durere, piele ingrosata pe san, scurgeri mamelonare sau o modificare a dimensiunii sau formei sanilor.

Acest tip de mamografie poate fi de asemenea utilizat pentru a afla mai multe despre modificarile mamare gasite pe o mamografie de screening sau pentru a vizualiza tesutul mamar care este greu de vazut pe o mamografie de screening.

O mamografie de diagnostic dureaza mai mult decat o mamografie de screening, deoarece implica mai multe raze X pentru a obtine vederi ale sanului din mai multe unghiuri. Tehnicianul poate mari o zona cu probleme pentru a face o imagine mai detaliata, care il ajuta pe medic sa faca un diagnostic corect.

Mamografiile digitale

O mamografie digitala foloseste si raze X pentru a produce o imagine a sanului, dar in loc sa stocheze imaginea pe film, imaginea este stocata direct pe un computer. Acest lucru permite marirea imaginii inregistrate pentru ca medicul sa poata arunca o privire mai atenta.

Cercetarile actuale nu au demonstrat ca imaginile digitale prezinta mai bine cancerul decat imaginile cu raze X in general. Dar, femeile cu sani densi care sunt pre- sau perimenopauzale sau care sunt mai mici de 50 de ani, pot beneficia de o mamografie digitala mai degraba decat de una cu film. Mamografia digitala poate oferi aceste beneficii:

  • Consultarile la distanta cu alti medici pot fi mai usoare, deoarece imaginile pot fi partajate de computer.
  • Se pot observa mai usor diferente usoare intre tesuturile normale si cele anormale.
  • Numarul de teste de urmarire necesare poate fi mai mic.
  • Poate fi nevoie de mai putine imagini repetate, reducand expunerea la radiatii.

Iata in mare parte, cele mai importante informatii pe care le puteti obtine in ceea ce priveste mamografiile.

related articles