HomeAutoturismeCum functioneaza o casa de amanet auto?

Cum functioneaza o casa de amanet auto?

by David Rus
0 comment415 views

Examinati cu atentie conditiile puse de un amanet auto.  Amanetul unui vehicul este o forma de imprumut cu garantie sau ipoteca in care masina este pusa ca bun valoros. Este una dintre alternativele care exista pentru a obtine lichiditati in acest moment, dar ce cerinte sunt necesare? 

Tipuri de amanet al vehiculului

Amanetul unui vehicul se poate face in mai multe moduri:

Amanet -custodie

Un credit se acorda cu garantie (care nu depaseste 80 la suta din valoarea evaluata) punand masina drept garantie si lasand-o in custodia magazinului de amanet in sine pana la plata tuturor platilor.

In acest caz, pe langa dobanda, clientul trebuie sa suporte cheltuielile depozitului.

Amanet neprivativ de libertate

Se acorda un imprumut (care nu depaseste 60 la suta din valoarea evaluata) punand masina drept garantie, dar permitand clientului sa continue sa o foloseasca. Pentru a face acest lucru, el trebuie sa plateasca o taxa de inchiriere si sa aiba o asigurare auto completa, pe langa satisfacerea datoriei contractate si a dobanzii corespunzatoare.

Cum functioneaza magazinele de amanet auto?

Dupa cum am vazut, casele de amanet ofera diferite alternative de imprumut, datorita carora ofera bani rapid, fara a solicita clientului sa garanteze solvabilitatea economica. Singura cerinta este ca, clientul sa detina masina, deoarece aceasta va fi garantia operatiunii.

Desigur, sunt acceptate numai vehiculele care nu depasesc 10 ani si care sunt platite integral (desi, in unele cazuri, acestea din urma nu reprezinta o cerinta esentiala).

Procesul operatiunii este dupa cum urmeaza:

1. Evaluare

Primul lucru pe care compania il face este sa valorifice vehiculul si sa decida ce procent din valoarea sa va primi clientul in schimbul masinii. Aceasta evaluare depinde de fiecare companie, desi majoritatea imprumuta doar intre 40 si 50 la suta din valoarea masinii. In unele cazuri, in loc sa se aprecieze vehiculul, valoarea continuta in Buletinul statistic al vehiculelor uzate din trimestrul curent este utilizata ca referinta.

Se negociaza si timpul retituirii imprumutului, stabilit in mod normal la trei luni.

2. Depunerea documentatiei

In cazul in care clientul este multumit de suma pe care o va primi, de termene, de cheltuielile aferente, precum si de comisioanele si dobanzile, acesta trebuie sa prezinte documentatia necesara oficializarii operatiunii.

Documentatia care este de obicei solicitata este:

  • Fisa tehnica cu itp la zi.
  • Certificat de inregistrare.
  • Impozitul anului in curs.
  • Document care sa ateste dreptul de proprietate asupra vehiculului.

In plus, clientul trebuie sa livreze cartile si seturile de chei auto.

3. Obtinerea creditului

Odata livrata documentatia, se livreaza creditul, care se poate face in numerar sau prin depunere in contul clientului. Aceasta ultima optiune este cea mai recomandata.

4. Rambursarea creditului

Clientul trebuie sa returneze suma imprumutata si dobanda in termenul convenit. Daca nu, puteti solicita o prelungire. Dar, daca in cele din urma nu plateste, deoarece garantia acestei operatiuni este masina in sine, casa de amanet o va pastra.

Este recomandabil sa amanetati masina?

Organizatiile de consumatori recomanda utilizarea caselor de amanet auto numai in cazuri de mare nevoie, deoarece conditiile care sunt contractate sunt de obicei foarte grele pentru client.

Cum poti sa mentii cat mai sus valoarea pe care masina ta o are?

Prin depozitarea unei masini in interior intr-un mediu climatizat, puteti evita reparatiile costisitoare si puteti ajuta la mentinerea valorii vehiculului pe termen lung. Asa ca elibereaza-ti garajul si parcheaza-ti masina in el in seara asta.

Desi toti suntem in miscare mai des in aceste zile, masinile noastre nu sunt restaurante si nu ar trebui tratate ca atare. Evitati sa mancati, sa beti si mai ales sa fumati in masina. Nimic nu va afecta mai mult valoarea de revanzare a unui vehicul decat daca miroase a scrumiera in interior.

Iar scurgerile de cafea si bauturi racoritoare pot pata permanent tapiteria si pot afecta valoarea unui vehicul. Iar mancarea, firimiturile, betisoarele de popsicle, ambalajele de fast-food si paiele conspira pentru a face o masina sa arate ca o groapa de gunoi si sa lase potentialilor cumparatori impresia ca proprietarul anterior nu a avut grija de vehiculul lor.

In timp ce cei mai multi dintre noi evitam sa ne ducem masina la o statie de service, daca nu este cazul, este o idee buna sa va faceti service regulat, cu conditia sa pastrati evidenta intretinerii si reparatiilor efectuate. Intretinerea regulata poate ajuta la evitarea reparatiilor mari si costisitoare in viitor, iar o evidenta a service-ului efectuat pe un vehicul demonstreaza unui potential cumparator ca ati avut grija sa intretineti corect masina in timp ce detineti vehiculul.

Daca nu e nimic altceva, acest lucru va poate ajuta sa negociati pretul pe care il doriti la vanzarea vehiculului. Multi potentiali cumparatori sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru o masina care a fost intretinuta in mod regulat si care este in cea mai buna forma posibila.

related articles